RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потьомкінські "перемоги": на який обмін пішла Банкова заради одного мандату

Ідея Банкової віддати губернатора замість одного депутата виглядає вкрай неоднозначною

Ідея Банкової віддати губернатора замість одного депутата виглядає вкрай неоднозначною Фото: pixabay.com

За лічені дні до парламентських довиборів на херсонському мажоритарному окрузі №184 влада провела рокіровку, віддавши фавориту гонки, що представляв партію-конкурента, крісло голови ОДА. Цим Банкова підтвердила, що у регіонах справи в неї йдуть далеко не найкращим чином. Про те, як зійшов із дистанції ставленик місцевого "барона" і до чого може привести такий "фінт" Офісу президента, читайте у матеріалі "Апострофа".

Рівноцінний обмін?

27 жовтня кандидат у нардепи, заступник голови Херсонської облради Геннадій Лагута, який представляє регіональну херсонську партію "Нам тут жити" мера Херсона Ігоря Колихаєва, несподівано став головою Херсонської ОДА, знявши свою кандидатуру з довиборів у Верховну Раду на користь кандидата від "Слуги". І це при тому, що вибори відбудуться найближчої неділі і згідно із законом термін для зняття кандидатури вже минув. Але нікого це, схоже, не збентежило.

"Щоб зробити більше, потрібно об'єднати зусилля. Ми підтримуємо політику президента, а із Сергієм Козирем у нас є спільне бачення розвитку Херсонської області. Тому я вирішив зняти свою кандидатуру з виборів та прошу віддати голоси за кандидата від партії "Слуга народу" Сергія Козиря" , – зазначив Лагута.

На думку Сергія Козиря, який обіймав посаду голови ОДА до призначення свого опонента, "від об'єднання з Геннадієм Лагутою виграють жителі Херсонської області".

Схоже, штаб "Слуг народу" зробив соціологічні заміри і зрозумів, що кандидат від влади ризикує програти вибори, що, звісно, було б дуже невигідно для влади перед можливими парламентськими та президентськими перегонами. Та й повторення скандальних виборів на Івано-Франківщині на Банковій, мабуть, не хотіли. Нагадаємо, навесні переможцем кандидата від СН Василя Вірастюка оголосили лише після "мінування" ТВК, висадки "десанту" нардепів та загадкового зникнення стопки бюлетенів. Схоже, таких скандалів у ОП більше не хочуть...

В результаті після призначення Лагути на посаду голови ОДА найбільший профіт отримав Ігор Колихаєв. Після такого розміну з боку Банкової останній отримує контроль не лише над Херсоном, а й над областю. У свою чергу СН отримала можливість довести, що нібито досі має значну підтримку виборців. Хоча за великим рахунком – це фікція.

Вигоду для обох сторін бачить політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Думаю, це виграшна ситуація і для влади, і для Лагути. Банкова вивела основного суперника "слуги" Козиря, Геннадія Лагуту з виборів, призначивши його головою ОДА. При цьому влада, очевидно, отримала від нього запевнення у лояльності та підтримці, отримавши додатковий "штик" у Раді і знявши інтригу, яка судячи з соціологічних вимірів, що була на 184 окрузі. Наскільки я розумію, по соціології у Козиря і Лагути був досить близький результат і ситуація була не зовсім передбачуваною", - каже експерт.

На його думку, в СН розуміли, що для посади голови ОДА підходить людина, яка розуміється на ситуації на місці, має опору у вигляді політичних сил, з якими вона може працювати, і забезпечуватиме позитивні голосування в облраді - як-не-як Лагута був заступником голови облради.

"У владі поставили перед Лагутою чіткі завдання, і це означає, що Зеленський, як завжди, дає людині себе проявити. Це може бути рік, у даному випадку може бути півтора-два роки, і Лагута теж нічого не втрачає. У нього є зв'язки, бізнес, і посада відкриває йому додаткові можливості. Тобто всі у виграші", - підсумував експерт.

З колегою погоджується політолог Віталій Бала, який зазначає, що президент особисто відвідав Херсонщину, таким чином "освятивши" передвиборчу рокіровку.

"Напевно, якщо Банкова прийняла таке рішення щодо Лагути та Козиря – вони думають, що воно того варте. Інакше президент би не їздив туди особисто для реклами "Великого будівництва" і не призначав головного опонента "слуг" головою ОДА. Правильно це чи неправильно – розсудять результати виборів та час", - каже Бала.

Щодо можливого часу перебування нового посадовця на посаді – експерт сумнівається в актуальності та надійності якихось гарантій з боку ОП.

"Діюча влада, м'яко кажучи, непослідовна і не враховує чиїсь інтереси крім власних, тому навіть з огляду на чутки про гарантію Лагути про його перебування на посаді протягом року – час, по-перше, пролетить дуже швидко, а по-друге, я не бачу нічого, що завадило б владі зняти його раніше, ніж за рік. Особливо враховуючи ситуацію з пандемією - навесні можуть з'явитися всі об'єктивні обставини для того, щоб відправити Лагуту у відставку", - додає експерт.

Обман виборця

Призначивши Лагуту на посаду голови ОДА, на Банковій, схоже, не врахували чи "забули", що він залишиться у виборчому бюлетені, адже підстав для скасування його реєстрації немає, а заяву про відмову від балотування потрібно було подати до Центральної виборчої комісії до 18 жовтня.

Зокрема, радник із юридичних питань ОПОРА Павло Романюк звертає увагу на те, що підстави для скасування реєстрації кандидата у народні депутати визначено частиною 5 статті 61 Закону "Про вибори народних депутатів".

Це може бути звернення кандидата в депутати про відмову від балотування, але не пізніше ніж за 12 днів до дня голосування, у разі припинення громадянства, вибуття кандидата за межі України на постійне проживання, визнання кандидата недієздатним або у разі його смерті. Якщо відмова від балотування кандидатом для скасування його реєстрації подано не пізніше ніж за 12 днів до дня голосування, ЦВК не розглядає таку заяву і не приймає жодного рішення, і в такому разі у бюлетені штамп "Вибув" не ставиться", - стверджує Романюк.

У свою чергу член Центральної виборчої комісії Сергій Постовий у коментарі ОПОРІ підтвердив, що скасування реєстрації за заявою кандидата вже неможливе.

"Ч. 5 ст. 61 Закону України "Про вибори народних депутатів" визначає: "У разі надходження звернень, зазначених у пунктах 1, 2 цієї частини, не пізніше ніж за дванадцять днів до дня голосування, такі звернення виборчою комісією не розглядаються, рішення щодо ним не приймаються". Штамп "Вибув" ставиться у разі, коли рішенням суду скасовано реєстрацію після того, як надруковано бюлетені. Підозрюю, що скасувати реєстрацію на даний час швидше неможливо, ніж можливо. Тому думаю, що кандидат Геннадій Лагута буде у виборчих бюлетенях", - сказав він.

Що й казати, ситуація виходить дуже неоднозначною: треба буде призначати нові вибори, як того вимагає закон. Крайнім у цьому не смішному номері стає президент Зеленський.

Але повернемося до головної дійової особи цього передвиборного свята – виборців. Що вони отримують? Власне, імітацію виборчого процесу. "Слугам", здавалося б, дістається можливість продовжити ілюзію "перемог на всіх фронтах" і тим самим хоч якось спростувати падіння рейтингів і "слуг", і президента (яке підтвердили опитування КМІС і Центру Разумкова). Можливість досить дорога, що й казати. Але на тлі і так вкрай ненадійного контролю з боку Банкової ситуації на місцях (варто згадати хоча б недавнє вигнання "слуги" Олексія Петрова з посади голови Закарпатської облради) вона отримає піарно-переможний кейс, яким можна нагодувати виборця. Щоправда, піаром, схоже, переситилися навіть виборці "слуг" - але грати по-іншому екс-кварталівці, на жаль, не вміють.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів