RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ковідний бунт": хто стоїть за протестами анти­вак­цинаторів

В історії з "антиваксами" простежуються політичні мотиви

В історії з "антиваксами" простежуються політичні мотиви Учасники акції протесту проти вакцинації громадян від коронавірусу перекривають рух автотранспорту на вулиці Грушевського у Києві Фото: УНІАН

Вакцинація від коронавірусу та карантинні обмеження перетворилися на політичне питання. Разом із проблемою комунальних тарифів вони утворюють "політичну тріаду", яка може бути використана для дестабілізації українського суспільства. Країною прокотилися "міні-майдани" проти вакцинації, організаторами яких стали різні підозріли особи. Найбільш масове дійство проти "вакцинації-чіпізації" відбулося у столиці. Хто саме організував акцію і кому може бути вигідним поділ українського суспільства на "вакцинаторів" та "антивакцинаторів", читайте у матеріалі "Апострофа".

Антивакцинатори на марші

У центрі Києва, 3 листопада, пройшов марш противників вакцинації від коронавірусу. Близько двох тисяч людей зібралися під будівлею Верховної ради та Офісом президента з вимогою скасувати обов'язкову вакцинацію та карантинні обмеження, запроваджені у зв'язку з пандемією COVID-19. Учасники протесту несли транспаранти та плакати з написами "Ні примусовій вакцинації!", "Право на працю та освіту без штучного лох-дауна", "Страх вбиває", "Ні, вакцинації-чіпізації" та подібні гасла.

Акція проходила без масок та дотримання дистанції.

Особливо старалися противники "вакцинації-чіпізації". Один з учасників маршу заявив журналістам, що у "вакцину додають наркоту", і "ніякої пандемії COVID немає". Відповідно, карантинні обмеження, на його думку, слід скасувати.

"Насправді зробили державний переворот для того, щоб утискати наші права... Права простого народу просто порушують", - наполягає вуличний активіст.

Подібні заяви під час маршу звучали часто-густо, що викликало критичну реакцію медиків та чиновників.

"Це глузування з наших медиків та з родин, які втратили своїх рідних через ковід. Повірте, в реанімаціях цей антивакцинаторський дух дуже швидко зникає. А підроблені сертифікати там не працюють. Дуже хочу, щоб ви це усвідомили саме зараз", - прокоментував гасла антивакцинаторів голова МОЗ Віктор Ляшко.

Натомість, як наполягають спостерігачі, акцію антивакцинаторів організували саме з політичною метою.

"Акція, судячи з організованості дійства та професійно написаних гасел, носить технологічний характер. Значить почали "качати" ситуацію. Тиждень тому був вкид про підвищення плати за доставку газу. Інформація виявилася професійно зробленим фейком. За аналогічною схемою йде розгойдування по темі вакцинації в силу її резонансу. В акції можуть бути зацікавлені, як "умовний Порошенко" або "умовний Медведчук", так і зовнішні гравці. За руку поки що нікого не спіймали, але, якщо до подальших протестів приєднаються партії, стане видно, хто саме замовив "музику" , - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, голова аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Судячи з дій та заяв найактивнішої частини протестувальників, зовнішнім гравцем може бути Кремль, який зацікавлений у зриві вакцинації, зростанні смертності та, як наслідок, в загальній політичній дестабілізації України. Детальніше про це буде сказано нижче.

Перекриття вулиці Грушевського Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1

"Обличчя протесту"

Організатори обіцяли провести "акцію без політики", але дійство було наскрізь політизоване. Акцію підтримала колишня народна депутатка Надія Савченко. Екс-нардеп через соціальні мережі активно закликала людей на антивакціонний марш. Мабуть, пані Савченко не сподобалося, що її разом із сестрою спіймали з фальшивим ковід-паспортом.

Проте серед громадських організаторів значаться й інші особи. Найбільш відомі - засновник руху "Права людини" Остап Стахів зі Львова та юрист з Одеси, голова організації "Справа принципу" Олександр Гумиров, який раніше проживав у Дніпрі.

Остап Стахів є депутатом Львівської міськради, який представляється головою громадської організації "Ідея нації". Має неоднозначний імідж серед городян, які вважають його провокатором та організатором замовлених вуличних акцій. Його неодноразово били, обливали зеленкою та кидали у сміттєві баки.

Проекти Stopfake та VoxUkraine викривали пана Стахіва у поширенні фейків та маніпуляцій про коронавірус. Під час локдауну Остап Стахів влаштовував провокації у лікарнях, намагаючись переконати своїх читачів у соціальних мережах, що епідемія коронавірусу нібито є вигадкою.

У березні поточного року Стахів увірвався до інфекційного відділення однієї з лікарень Закарпаття, де лежали коронавірусні пацієнти. Своєю витівкою він намагався показати, що у відділенні нібито немає пацієнтів, але у результаті виставив себе на посміховисько та "заробив" адміністративний протокол від поліції.

Стахів із грудня минулого року проводить нелегальні пікети проти вакцинації, у тому числі із залученням неповнолітніх.

Повідомлення про проведення публічного заходу до КМДА подавали від імені Олександра Гумирова. Раніше юрист намагався позиватися до Кабміну, вимагаючи визнати карантинні обмеження "незаконними". Крім цього, пан Гумиров відомий неоднозначними політичними заявами.

Відповідно до заяви Гумірова, чиновникам КМДА, організатори "анти-вакційного маршу" мали намір вивезти близько тисячі протестувальників із різних регіонів під гаслом "Ми за правопорядок та правосуддя".

Київ, дебіли Протест біля стін Верховної Ради Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1
Київ, дебіли Фото: Апостроф / Роман Пєтушков
1 / 1

Провал комунікації із суспільством

Незважаючи на нервову реакцію чиновників та обґрунтовані претензії медиків до антивакцинаторів, варто визнати, що зерна протесту лягли на підготовлений ґрунт.

"Наскільки мені відомо, єдиного центру організації не було. Різні ініціативні групи паралельно одна з одною збирали кошти для організації мітингу. Звичайно, бути в одній тусовці із Савченко чи Стахівом не хочеться, але я особисто знаю кількох адекватних людей, які вважають нинішній карантинний режим порушенням прав. Вони висувають законні вимоги до влади. Чому людям обмежують право на роботу чи на свободу пересування країною?", – зазначив у розмові з "Апострофом" голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Офіс президента та уряд, які безпосередньо відповідають за розробку та впровадження заходів проти COVID-19, геть провалили комунікацію з суспільством. Населенню не пояснили належним чином суть і кінцеві цілі обмежень, а дрібний і середній бізнес просто поставили на межу виживання. Підприємствам не дають нормально працювати, постійно погрожуючи підвищити податкове навантаження.

"Відбувається стрімка політизація всього, що відбувається навколо епідемії коронавірусу. Комунікація влади з суспільством провалена. Президент, прем'єр і міністр охорони здоров'я не дали чіткої відповіді, які заходи себе виправдали, а які ні. Люди втомилися і роздратовані різними обмеженнями, які діють майже два року. І це, зокрема, виливається у вуличну активність", - пояснив "Апострофу" керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Довга рука Москви?

Водночас залишаються відкритими низка питань. З якою метою у суспільстві тиражуються фейки та конспірологічні версії щодо вакцинації? Чому людей цілеспрямовано стравлюють, насаджуючи істерію та поділ на "вакцинаторів" та "анти-вакцинаторів"?

У Центрі протидії дезінформації РНБО раніше наполягали, що російські спецслужби та пропагандисти розгорнули кампанію зі зриву вакцинації та збільшення смертності від COVID-19. Один із інструментів впливу – анонімні телеграм-канали, які "косять" під українські, але адмініструються з території РФ.

Важлива деталь - фейки про вакцини, заклики не робити щеплення, різного роду історії про "побічні ефекти" і смерті від препаратів транслюються саме російською.

Навіть якщо скандаліст Стахів та юрист Гумиров щиро вважають карантинні обмеження "незаконними", то серед учасників акції відзначились представники одіозних організацій.

У тому числі, учасники маргінальної партії "Держава", яка виникла на уламках комуністично-проросійської організації "Боротьба". Остання "прославилася" тим, що у 2014 році організовувала антиМайдан та "народні референдуми" на окупованих територіях.

Представники "Держави" біля пам'ятника Ватутіну Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Хоча сам факт, що за протестні акції "топить" Надія Савченко, багатьох мав насторожити.

"Надія Савченко, яка давно пов'язана з Віктором Медведчуком, стала однією з головних осіб акції. Різні джерела пов'язують нинішню акцію в першу чергу з інтересами ОПЗЖ. Не виключено, що протестувальники можуть торкнутися питань тарифів. Це вигідно всім опозиційним силам, але особливий інтерес тут у Москви. Цілей декілька - за допомогою політичної дестабілізації схилити Банкову до поступок щодо Донбасу, а також до прямої закупівлі вугілля в ОРДЛО", - зазначив у розмові з "Апострофом" голова Центру прикладних політичних "Пента" Володимир Фесенко.

Соціальні протести (у разі суттєвого ослаблення позицій влади) можуть відкрити дорогу до дострокових виборів парламенту або переформатування парламентської більшості.

"Такий сценарій, гадаю, з високою ймовірністю існує", - наполягає Володимир Фесенко.

На початку року в низці регіонів прокотилося кілька локальних "тарифних майданів". Тоді спостерігачі звернули увагу, що в деяких випадках за протестами стояли персони, наближені до місцевого активу ОПЗЖ.

У будь-якому разі противники Офісу президента Володимира Зеленського постараються й надалі качати тему "вакцинації-чіпізації", користуючись численними прорахунками та помилками уряду.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів