RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На війні, як на війні: чим закінчиться епічна битва Зеленського з Ахметовим

У протистояння між президентом та найбільшим олігархом будуть втягнуті усі ключові гравці у країні

У протистояння між президентом та найбільшим олігархом будуть втягнуті усі ключові гравці у країні Фото: Апостроф / Колаж

Останні два місяці Володимир Зеленський та Рінат Ахметов вели між собою кулуарну війну, проте цього тижня конфлікт переріс у відкриту фазу. Про те, як розгортатиметься протистояння влади та найбільшого олігарха країни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Непокірний олігарх

Конфлікт, про який уже давно ходили чутки в кулуарах, останніми днями набув дуже чітких обрисів. Експерти зараз говорять про протистояння між Банковою і найбагатшою людиною країни Рінатом Ахметовим. "Апострофу" вдалося дізнатися подробиці того, з чого почався "шухер".

Як розповіли інформовані джерела, спусковим курком стало бажання Зеленського відправити у відставку Дмитра Разумкова.

"У вересні президент Зеленський організував зустріч із олігархами. Серед гостей президента були Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук. Зеленський якраз вийшов на остаточне рішення щодо відставки опального Разумкова. І попросив олігархів медійно "відключити" спікера від своїх медіаресурсів. Ахметов при своїх "колегах"-олігархах відповів прямою відмовою", - розповів "Апострофу" один із топ-політиків.

Явно не задовольнившись ситуацією, що склалася, Зеленський повторив Ахметову своє прохання-вимогу вже віч-на-віч, але знову отримав відсіч. Рукавичка була кинута, Разумкова почали транслювати на телеканалах олігарха майже щодня. І хоча главу ВР врешті-решт змінили, позиція Ахметова, схоже, до глибини душі зачепила Банкову.

Варто зазначити, що свою особливу позицію Рінат Леонідович завжди відстоював. Найвпливовіші колишні "регіонали" згадують: на дні народження колишнього президента Віктора Януковича стався конфуз. Тодішній президент запропонував тост за молодих політиків (тих "молодореформаторів" і "молодолігархів"), які підхоплять справу старших товаришів. Усі поаплодували, крім Ахметова, який відкрито висловив незгоду з цим тостом.

Проти течії Ахметов, схоже, пішов і зараз. Може собі це дозволити: лише металургійний дивізіон бізнесу приніс "Метінвесту" за останній рік 2,7 млрд доларів - недосяжну для колег по цеху суму.

Окрім величезного доходу від металургії, Ахметов має надприбутковий енергетичний бізнес, який у світлі початку протистояння з владою має набагато більше значення: розпочався опалювальний сезон, і для країни критично важлива робота теплової генерації, значна частка якої належить найбагатшому українцеві. Як відомо, більше половини електрики в Україні виробляють АЕС, але вони постачають його в систему протягом доби рівномірно, за різної потреби в ньому: уночі менше, вдень більше. Щоб збалансувати цей перепад споживання якраз і потрібні ТЕС та ГЕС.

Ринат Леонідович чудово розуміє роль ТЕС та обленерго, що йому належать, у забезпеченні енергобезпеки країни, особливо в осінньо-зимовий період. Як і роль ключової сировини для ТЕС – вугілля, видобутком якого він також значною мірою володіє в Україні.

Схоже, олігарх передчував і спрогнозував конфлікт із Банковою, добре до нього підготувавшись. Ще навесні він пролобіював заборону на імпорт дешевшої електрики з Росії та Білорусі, а влітку зовсім неквапливо закуповував вугілля для своїх ТЕС, внаслідок чого восени стався дефіцит.

Окрім суто економічних кроків, Ахметов задіює і свій великий медійний ресурс, а також політичну клієнтелу у владі.

"Думаю, методи Ахметова в боротьбі з владою будуть звичні - інформаційна атака на всіх його інформресурсах. Крім того, буде задіяти всі політичні канали, афілійовані з Ахметовим депутатами з усіх фракцій і партій. Якщо конфлікт посилюватиметься - варто чекати на масовий приїзд до Києва співробітника ахметівських підприємств з відповідними акціями протесту проти "знищення української енергетики". Що буде далі – сказати складно, адже донедавна заходити надто далеко Ахметову не доводилося, він домагався своєї мети без залучення всієї повноти наявних у нього ресурсів", - сказав "Апострофу" політолог Петро Олещук .

Ілюстративне фото Фото: УНІАН

Експерт підтвердив, що "бойові дії" Ахметова, швидше за все, торкатимуться енергетики – тим більше зараз опалювальний сезон.

"Він може припинити подачу струму, влаштувати енергокризу - варіантів безліч, і всі вони будуть спрямовані на те, щоб качати соціально-політичну ситуацію в країні", - вважає політолог.

Його колега, політексперт Олексій Голобуцький вважає, що Ахметов давно зрозумів, до чого призведе концентрація влади в руках Зеленського, тому надає на своїх каналах майданчик для Дмитра Разумкова та інших політиків, опозиційних до президента.

"Ахметов - досвідчений гравець і він розуміє, що будь-яка концентрація влади в одних руках може призвести до потрясінь, які великий бізнес не любить, він уже пережив їх з Януковичем. Та й ресурсна база в країні скорочується, а всі "реформаторські" зусилля влади спрямовані на перенапрямок Ахметов розуміє, що можуть дістатися і до нього, і дає у себе майданчик різним політсилам, готуючись до парламентських виборів 2023 року", - каже Голобуцький.

Скептично ставиться до можливості розгортання повномасштабного протистояння Зеленського та Ахметова політолог Кость Бондаренко.

"Думаю, тут має місце перебільшення. Те, що Ахметова та Зеленського хочуть посварити чимало людей, у тому числі і на Банковій та навколо неї – це однозначно. Є й велика кількість людей, які хотіли б, щоб Зеленський вжив якихось заходів щодо Ахметова - теж однозначно. Ахметов - бізнесмен, але не політик. Для нього політика - не більше ніж інструмент досягнення своїх цілей, а Зеленський - саме політик, а не бізнесмен. Думаю, рано чи пізно якийсь компроміс буде знайдений, тим більше мости ніхто не спалював, ніхто нікому дорогу не переходив, а війна між Зеленським і Ахметовим сприятиме лише різним негативним тенденціям у суспільстві, і вона невигідна нікому з них", - стверджує експерт.

Про те, що навколо Ахметова формується спілка відомих політиків, опозиційної влади, стало остаточно зрозуміло із заяв екс-міністра МВС Арсена Авакова в ефірі "Україна 24", що належить власнику СКМ. Колишній всесильний міністр внутрішніх справ гостро критикував президента, згадуючи механізм ухвалення рішень щодо санкцій РНБО та заявляючи про незаконність відповідних рішень. Робив він такі різкі заяви стосовно Радбезу (у засіданнях якого, до речі, брав участь і рішення якого підтримував) не просто так. Після ухвалення закону про олігархів, реєстр яких формуватиме Рада безпеки, до нього, швидше за все, потрапляє і Ахметов, і це не найприємніший момент для "інвестора", яким він себе позиціонує.

Паралельно йде розгортання політичних проектів. Наприклад, у п'ятницю Дмитро Разумков заявив про утворення міжфракційного об'єднання "За розумну політику", до якого потенційно може увійти до 25 депутатів, більшість із яких представляють СН – не так багато, але все ж таки це дуже відчутно. Подейкують, що у президентській фракції Ахметов досі може розраховувати і на "групу Павлюка", яка налічує до 40 нардепів. Чим можуть відповісти у Зеленського?

Дмитро Разумков Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Президентський наступ

Зважаючи на відсутність у президента та його команди власних великих грошових та медіаресурсів, Зеленському залишається домовлятися з колегами Ахметова по цеху: згаданими вище Ігорем Коломойським та Віктором Пінчуком та їх сателітами. Вони, звичайно, не допомагатимуть президентові "за спасибі", надаючи свої медіа-майданчики, на яких уже почали "полоскати" Ахметова за чергову супердорогу віллу, яку він купив старшому синові на березі Женевського озера.

Натомість на свою підтримку Коломойський, мабуть, захоче повернутись на "Центренерго", звідки минулого року вигнали його менеджмент. Також заговорили про ймовірну схему на користь олігарха, яка полягатиме в передачі "Укрнафти", підконтрольній Коломойському, 700 млн кубометрів газу на 22 млрд гривень нібито через стягнення "блакитного палива" у компанії з боку НАК "Нафтогаз" у 2007-2013 роках.

Що стосується Пінчука, то його інтереси перетинаються щодо Ахметова в металургії та "зеленій" енергетиці: там він хотів би потіснити успішнішого колегу.

Інтригою залишається, до кого приєднаються Дмитро Фірташ із Сергієм Льовочкіним. В останнього з Єрмаком склалися дуже добрі стосунки. А ось облгазам та газзбутам Фірташа влада найближчим часом може перестати давати можливості активно "стригти" населення.

Потенційний олігархічно-президентський альянс – це, звичайно, добре, але явно замало. Андрій Єрмак уже, мабуть, нагадав гаранту, що у його розпорядженні є вся силова вертикаль держави, окрім хіба що антикорупційних органів. Кажуть, з Іваном Бакановим Ахметов ще не сварився – тепер доведеться насправді перевірити, наскільки голова СБУ готовий йти з президентом до останнього: з певного часу він має натягнуті стосунки з Єрмаком, який мав намір вижити Баканова із СБУ.

Окрім МВС, СБУ, прокуратури та інших силовиків, Зеленський має ще одну потужну антиолігархічну "дубіну" - Антимонопольний комітет, який очолює подруга його дружини. Жодного разу протягом своєї історії не використаний на повну силу за прямим призначенням – боротьби з монополіями, АМКУ за законом має всі можливості для ефективної роботи, потрібна лише політична воля.

Задіявши силові інструменти та вступивши до альянсу з олігархами, Зеленський може спробувати перекласти всю провину через проблеми з теплом та енергією, які тільки збільшуються, на Ахметова, каже Олексій Голобуцький.

"Президент нарікатиме на Ахметова та й місцеву владу, але наскільки народ у це повірить – питання. Соціологія показує, що лише половина українців вважають, що тарифи – це прерогатива місцевої влади, скільки б ЛОМи ОП не переконували українців у зворотному", - вважає експерт.

Мир чи війна на знищення?

По суті, з війни Зеленського з Ахметовим у президента є два виходи. Перший – це ганебний мир на умовах олігарха. У такому разі президенту доведеться пожертвувати багатьма кадрами, зробивши перестановки в Кабміні та ОП, зокрема, пожертвувавши Андрієм Єрмаком.

Другий – "антиолігархічна" війна з найбагатшим українцем до переможного кінця, що поки що є малоймовірним: згаданий Андрій Єрмак ніколи до ладу не воював, роблячи ставку на лавіруванні та домовленостях. Врятувати главу держави може лише неординарний, несподіваний хід. Враховуючи, що таки Зеленський - політик несистемний, сюрпризи в цьому протистоянні цілком можливі...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів