RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Реверс" мігрантів: як Лукашенко може допомогти Путіну

У Кремлі могли б піти на жест доброї волі – забрати мігрантів собі

У Кремлі могли б піти на жест доброї волі – забрати мігрантів собі Фото: Getty images

Спроби тисяч мігрантів потрапити з території Білорусі до Польщі – головна тема, яку цього тижня обговорюють уся Європа. Наразі міграційна криза загрожує перерости у повномасштабні зіткнення. "Туристів" із Близького Сходу в спину штовхають силовики Лукашенка, але польські прикордонники невблаганні. Проте конфлікт можна спокійно вирішити: варто лише перенаправити потік біженців із кордонів ЄС у протилежний бік.

Міграційна криза, в організації якої Захід звинувачує Олександра Лукашенка та Кремль, почалася ще у червні, але зараз досягла апогею. Стройними рядами представники країн Близького Сходу, які прибувають до Білорусі на спеціально організованих чартерах, видаються як "туристи", і відповідним чином навіть супроводжуються місцевими турагентствами. В оренду "туристам" надають автобуси, які довозять їх практично впритул до головної "пам'ятки" - кордону з ЄС.

Мета режиму Лукашенка, що підштовхується до "туристичного буму" Кремлем – насолити ЄС по-великому. Але білоруський самопроголошений президент не враховує, що замість сварки з Брюсселем він міг би допомогти Володимиру Путіну, вбивши таким чином одразу двох зайців.

Гуманітарно-туристичну місію Олександр Григорович міг би направити на схід, і ось чому.

Ще в березні 2020 року російська влада під приводом епідемії ковіду видворила з країни мільйони гастрабайтерів з Центральної Азії, які досі не отримали можливості повернутися назад. За оцінкою російського уряду, дефіцит робочої сили – величезний. Тільки у будівництві та ЖКГ не вистачає трьох мільйонів людей.

А тут з'являються жителі сонячного Курдистану, Сирії та інших не надто багатих та благополучних республік. Чому б їх не відправити на безкраї простори Росії? Чому б росіянам не прийняти до себе такі потрібні їм трудові ресурси?

І всі були б задоволені – міграційна криза на єврокордонах вирішена, нестачі робочих рук у Росії немає, та й "останнього диктатора Європи" ніхто не тисне новими санкціями.

Ідеалістична картинка виходить, чи не так? Якщо не сказати фантастична. Проте щось робити з тисячами мігрантів Лукашенку та Путіну доведеться вже дуже скоро. Наближається зима. Поляки їх до себе не пустять - тут справа принципу і їх цілком можна зрозуміти. Інша справа – відповідальність організаторів прикордонного шоу. Відповідати за життя та здоров'я мігрантів доведеться тим, хто їх привіз на кордон.

Іншими словами, якщо ще трохи почекати, то трупи замерзлих "туристів" у лісах Білорусі опиняться на руках керівників Мінська та Москви. З усіма чудовими іміджевими наслідками і для Лукашенка, і для Путіна. Причому останнього ця історія може зачепити найбільше - звинувачення у загибелі мігрантів можуть "поховати" сертифікацію "Північного потоку-2". А тому господареві Кремля варто було б зробити жест доброї волі - і забрати собі зігнаних з усього Близького Сходу мігрантів від гріха подалі...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному