RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дивний "Вагнергейт": чим закінчиться вибух політичної "бомби"

Розслідування Bellingcat не показало, хто саме відповідає за провал операції із затримання російських бойовиків

Розслідування Bellingcat не показало, хто саме відповідає за провал операції із затримання російських бойовиків Фото:

Скандал навколо зриву української спецоперації із захоплення бойовиків російської ПВК "Вагнера" триває. Цього тижня міжнародна група журналістів Bellingcat оприлюднила розслідування, а в п'ятницю екс-глава ГУР МО Василь Бурба на телеканалі Ріната Ахметова почав рубати правду-матку, звинувативши голову ОП Андрія Єрмака в тому, що він дав вказівку зупинити операцію. Втім, у цій історії випливають нові подробиці. Про те, які наслідки для влади матиме цей скандал, чи варто очікувати нових подробиць у цьому розслідуванні, читайте у матеріалі "Апострофа".

"Нічого нового"

Кремлівська пропаганда спочатку намагалася виставити операцію щодо "вагнерівців" як провал американської розвідки, націленої порушити відносини між Білоруссю та РФ. У російській "версії подій" роль України була другорядною та навіть тривіальною, але все було далеко не так.

Судячи з публікації Bellingcat, спецоперація була спланована з ювелірною точністю і російські бойовики (навіть коли їх "пас" КДБ Білорусі) до останнього не здогадувалися про те, що насправді вони їдуть до української в'язниці.

Якщо відкинути подробиці вербування, за мотивами якого можна зняти шпигунський трилер, експерти з роботи спецслужб і правоохоронних органів не побачили в матеріалах Bellingcat нових фактів, здатних вплинути на внутрішньополітичну ситуацію.

Більшість із них близько року, у тому числі в коментарях "Апострофу" наполягали, що а) операція планувалася і б) її зупинили в останній момент за відмашкою з Офісу президента.

Так хто ж "злив" проект "Авеню" (такою була кодова назва операції). Відповідь на це запитання спробував дати сам Василь Бурба, котрого у п'ятницю запросили на ТРК "Україна". Там він заявив, що голова ОП Андрій Єрмак від імені президента Володимира Зеленського особисто дав усну вказівку йому, як голові військової розвідки, перенести терміни операції.

"У зв'язку з тим, що він був делегований президентом, я отримав вказівку про перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це вказівка президента. Людина, яка була делегована і перед цим була присутня, повідомила, що це команда президента", - сказав Бурба.

Екс-глава ГУР наголосив, що вони не могли не послухати голову ОП, оскільки він був присутній на всіх звітах, а також був делегований від президента. Розвідка не могла діяти без схвалення президента.

Виступ Бурби викликав чимало запитань у експертів.

"Можна логічне питання? Генерал, який зупиняє спецоперацію, де задіяні сотні людей, за усним словом секретаря (!!!) президента, точно компетентний і здатний організувати і головне реалізувати саму операцію? Не зафіксував ніде спроб донести проблему зі зупинкою Президенту, не чекав наказу письмового, а просто усно подзвонив підлеглим і сказав "Стоп"? То що можна було?", - каже політолог Ярослав Макітра.

У коментарі "Апострофу" екс-глава Служби зовнішньої розвідки України генерал армії України Микола Маломуж також звернув увагу на те, що питання є до всіх сторін цієї історії.

"Якщо виходити із відомостей, озвучених Василем Бурбою та журналістами Bellingcat, то порушення допустили всі основні фігуранти. Президент Зеленський, згідно з Конституцією, не мав права делегувати подібні повноваження керівнику свого Офісу. Андрій Єрмак не мав повноважень роздавати вказівки керівництву ГУР. Істотна частка відповідальності лежить на самому Василю Бурбі як безпосередньому керівнику операції, який ухвалив критично важливе рішення, не маючи на руках письмового наказу президента. Повторюся, такі висновки можна зробити, виходячи з публічних заяв учасників. Конкретні юридичні висновки має зробити слідство", - зазначив Маломуж.

То чи винен Єрмак?

За версією журналістів Bellingcat, зрив операції "Авеню" передувала зустріч в Офісі президента, на якій серед інших були присутні, Василь Бурба, Руслан Баранецький та Андрій Єрмак. За словами Бурби відомо, що Андрій Єрмак під час розмови запропонував перенести операцію на тиждень, побоюючись зриву нещодавніх домовленостей щодо перемир'я на Донбасі. Василь Бурба запропонував компромісний варіант перенесення операції на чотири дні, хоча організатори розуміли, що кожен зайвий день зволікання створює додаткові труднощі.

"На мою суб'єктивну думку, операцію неможливо було перенести, тому що якраз і перенесення - один з варіантів, чому у нас стався провал", - сказав він. Колишній розвідник вважає, що білоруські спецслужби, які затримали вагнерівців, "ніколи б не віддали" їх Україні, бо Білорусь та Росія – "це одна держава, одні спецслужби".

Також Бурба повідомив, що співробітників розвідки, які брали участь в операції, звільнили. Більше того, у них забрали документи прикриття, через що вони під загрозою з боку російських спецслужб.

"Їх усіх звільнили. Не просто звільнили з посад, а звільнили з лав Збройних сил. У них забрали документи прикриття. Це небезпека. Вони – під прямим прицілом російських спецслужб, які зухвало діють, підривають... А ви знаєте, 2017 року підірвали нашого командира спецназу. Ми знаємо про співробітників СБУ, яких було підірвано", – сказав він.

За його словами, колишні розвідники і він сам не перебувають під охороною держави. Бурба також вважає, що відсутність належної охорони чинних працівників шкодить Україні.

"Я відчуваю тільки одне: немає системи безпеки держави, немає системи охорони тих хлопців, які проводили заходи. Тому що знищуючи нас, вони [російські спецслужби] не просто нас можуть вбивати. Вони можуть показувати тим самим розвідникам, що з ними може бути, коли вони воюватимуть проти Росії. Якщо ТСК говорить усім по телебаченню їхнє прізвище, а ці розвідники сідають у свої власні автомобілі без документів прикриття, то ми шкодимо самі собі. Ми воюємо самі проти себе", - додав він.

Журналісти Bellingcat наголосили, що їм не вдалося знайти підтвердження двох розмов Бурби, Баранецького та Єрмака в Офісі президента, але за словами екс-начальника ГУР відомо, що Володимир Зеленський у цих розмовах не брав участі.

Наступного дня після виходу розслідування Христо Грозеву поставили пряме запитання – чи винен Андрій Єрмак у провалі "Авеню"?

Журналіст відповів ухильно.

"Потрібні дуже серйозні докази, щоб стверджувати таке. У даному випадку для провалу операції достатньо її було сповільнити або відстрочити. Вона була відстрочена. Уявіть собі, з величезним ризиком провалу операції через кордон проїжджають 33 чоловіки, які мають військове минуле, досвід незаконних військових дій. Вони проходять у Мінськ... у момент, коли президент Білорусі каже, що у нього навколо вороги. У тому числі з боку Росії. І чим довше ці люди перебували б у Білорусі, тим більш експоненційно збільшується ризик провалу", - заявив Христо Грозєв. в інтерв'ю російській "Новій газеті".

При цьому в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV Христо Грозєв заявив, що операцію ГУР не можна вважати провалом, навіть незважаючи на те, що її не вдалося довести до кінця. Як мінімум вона показала, на що здатна українська розвідка і дозволила зібрати багату доказову базу участі російських найманців у конфлікті на Донбасі.

Читайте також: "Вагнергейт" увійде в історію, але я жалкую про один момент - розслідувач Bellingcat Христо Грозєв

Зазначимо, що пролити світло на причини зриву операції "Авеню" спробувала Тимчасова слідча комісія (ТСК) парламенту, яка випустила свій звіт за день до виходу розслідування Bellingcat. Як заявила голова ТСК Мар'яна Безуглая (від "Слуги народу"), комісія не змогла з'ясувати, хто саме з чиновників відповідальний за зрив спецоперації. Проте члени комісії встановили, що п'ятий президент Петро Порошенко точно не міг санкціонувати "активний захід".

Відомий журналіст Юрій Бутусов, який впритул займався темою "вагнерівців", раніше був допитаний членами ТСК. Вийшовши із засідання, він заявив колегам, що провал операції стався після наради в кабінеті Володимира Зеленського, на якій були присутні персони, для яких відомості щодо операції були "зайвими".

Юрій Бутусов зробив висновок, що в оточенні глави держави знаходяться персони, які становлять загрозу національній безпеці, а також мають "офіційні відносини з Російською Федерацією". За його даними, вони мали мотиви перешкодити проекту "Авеню".

"Комісія зробила певні висновки, але при цьому не допитала учасників наради в Офісі президента, на якій було ухвалено рішення щодо перенесення (фактично зриву) спецоперації. Нікого з посадових осіб не опитали. Не з'ясували, хто саме наказав. Парламентській комісії просто спустили, що саме вони мали сказати. Замість розслідування ми побачили порожні розмови та імітацію", - заявив Юрій Бутусов у розмові з "Апострофом".

"Дволикий" Бурба?

Після публікації Христо Грозєва в українському інформаційному просторі "випливли" документи, імовірно підготовлені тодішнім керівництвом ГУР.

Журналістка Яніна Соколова повідомила, що їй днями "підкинули на флешці біля робочого офісу" документи щодо проекту "Авеню". Вона та її колеги визнали матеріали справжніми, тому вирішили їх оприлюднити.

Серед іншого журналістка оприлюднила звіт про проведену операцію, затверджений начальником ГУР Бурбою. У документі йдеться, що СБУ передали матеріали на 138 осіб, а для відправки через Білорусь сформували групу із 48 найманців. Для найманців через турфірму було заброньовано квитки на 25 та 27 липня на рейси "Turkish Airlines" за маршрутом Мінськ – Стамбул.

"Однак після рішення вищого військово-політичного керівництва України про перенесення дати вильоту здійснено бронювання та закупівлю авіаквитків на 30.07.2020 на 33 особи та на 01.08.2020 на 14 осіб (друга група) та медичні страховки", – йдеться у передбачуваному звіті.

Хто саме ухвалював рішення про перенесення, у тексті не уточнюється.

Незважаючи на те, що операція зірвалася і Мінськ передав бойовиків російським спецслужбам, керівництво ГУР в особі Василя Бурби вирішило "вважати спеціальний захід "Авеню" проведеним", а витрати на нього в сумі 719 382 гривні та 34 копійки - "виправданими".

Офіс президента у відповідь влаштував істерику. Радник голови ОП Олексій Арестович навіть запропонував вручити Яніні Соколовій зірку "Героя Росії", а всі, хто публікує секретні документи - "пов'язати та втопити".

Незважаючи на хворобливу реакцію, публікація зливу може бути вигідна Банковій, оскільки виставляє у непривабливому світлі саме Василя Бурбу. Якщо документи справді справжні, то виходить, що спочатку пан Бурба був ніби задоволений результатом, але потім раптово змінив свою точку зору.

Прорахунки Банкової

Перший та основний прорахунок Офісу президента полягав у тому, що Банкова спочатку заперечувала сам факт планування та проведення операції.

Потім, коли відмовлятися від фактів стало неможливо, спікери Банкової говорили, що мала місце операція, спланована іноземними державами, а Київ тут би не до чого.

Президент Зеленський влітку в інтерв'ю "1+1" заявив, що операція мала місце, але ініціатива виходила від "третіх країн", а Україну - "максимально затягували в це питання".

Восени на з'їзді "Слуги народу" у Трускавці президент допустив низку дивних висловлювань, з яких можна було зробити висновок, що він розповів Олександру Лукашенку про російських бойовиків до того, як їх взяли в Мінську.

Подібний розкид у версіях викликає підозри. Тим більше, що з формальної точки зору, провал "Авеню" має бути розслідуваний правоохоронними органами, а не лише парламентською комісією.

"Провал операції по "вагнерівцям" містить у собі всі ознаки складу злочину, що підпадає під 111-ту статтю (Кримінального кодексу - "Апостроф") - "державна зрада". Причому, зрада вчинена в умовах військової агресії РФ, що є обтяжливою обставиною", – наполягає генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль.

Нинішня помилка Банкової полягає у спробі "засипати" історію провалу з "вагнерівцями" потоком гучних інформаційних приводів. За дивним збігом, наступного дня після публікації розслідування щодо "вагнерівців" керівництво МВС заявило про спробу вбивства міністра аграрної політики Романа Лещенка.

"Історія із замахом реальна, але її оприлюднили саме зараз, щоб якось "розмазати" ефект від публікації Bellingcat. Хоча, наскільки мені відомо з власних джерел, дослідники опублікували "м'яку" версію, але є ще й "жорстка" - з прямою вказівкою, хто саме стоїть за провалом по "вагнерівцям". ОП довелося дуже постаратися, щоб публікацію звіту постійно відкладали, дотягнувши до зими, коли суспільство має зовсім інші турботи: ціни і тарифи. Тепер питання, коли буде "жорстка" версія і чи опублікують чи її взагалі", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Мрії "порохоботів"

Політичні опоненти Володимира Зеленського (тут особливо старається "Європейська солідарність" Петра Порошенка) наполягають, що відповідальність лежить на Володимирі Зеленському та Андрієві Єрмаку.

Через мережевих порохоботів активно розганяють меседж, що після завершення каденції Володимир Зеленський та Андрій Єрмак ризикують отримати кримінальну справу або навіть тюремний термін.

Втім, спостерігачі сумніваються, що до такого взагалі дійде.

"Сумнівно, що хтось із вищого керівництва відповість за провал операції. Ймовірно, Володимир Зеленський матиме домовленість усередині України або із зовнішніми гравцями про "політичний імунітет". У нас ще жоден екс-президент не сів у в'язницю. Відомо, що американці та європейці просили не чіпати Петра Порошенка, в якому є за що пред'явити претензії. Привід цілком пристойний - збереження внутрішньополітичної стабільності", - говорить зазначив у розмові з "Апострофом" експерт по діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Опозиція не має політичного ресурсу, щоб "розкрутити" скандал до протестних акцій і тим більше імпічменту.

Водночас функціонерам Банкової не варто розраховувати, що скандал "розсмокчеться" сам собою. Галас навколо провалу триває більше року. Остаточно "затерти" історію з російськими бойовиками точно не вийде, в тому числі, тому що журналісти та політики періодично до неї повертаються, а свіжа заява Бурби про "кротів" на Банковій демонструє, що за діями президента уважно стежитимуть, оцінюючи кожне рішення на предмет "зради".

Володимиру Зеленському як мінімум до кінця каденції доведеться періодично відповідати на незручні питання, що трапилося з проектом "Авеню". Особливо, якщо іноземні журналісти (не обов'язково Bellingcat) опублікують "жорсткішу" версію того, що сталося.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів