RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Треба було дати йому по морді": як Зеленський зійшов на "екватор"

Протистояння з Ахметовим може переламати хребет президентській вертикалі

Протистояння з Ахметовим може переламати хребет президентській вертикалі Фото: Getty images

У п'ятницю, 26 листопада, президент Володимир Зеленський провів прес-марафон, присвячений "екватору" своєї каденції. Незважаючи на те, що Банкова спробувала максимально обмежити доступ ЗМІ до глави держави, Володимиру Зеленському не вдалося уникнути гострих питань. Загальне враження було сумним. Глава держави у критичних для нього темах використав "шаблонні" аргументи, які раніше звучали з вуст функціонерів Офісу президента (ОП). А протистояння з Рінатом Ахметовим у принципі може погано скінчитися для Зеленського. Про те, як Зеленський спілкувався із пресою, читайте у матеріалі "Апострофа".

Ахметов та "державний переворот"

Під час прес-конференції Володимир Зеленський озвучив сенсаційну новину. За його словами, 1-2 грудня у країні планується державний переворот. Відповідну інформацію йому доповіли спецслужби.

Глава держави повідомив, що однією із залучених осіб є найбагатший підприємець країни Рінат Ахметов. Володимир Зеленський не звинуватив його безпосередньо, але висловив переконання, що підприємця активно намагаються втягнути у цю справу. Щоправда, зміст тексту підмінив емоціями – акторське минуле давалося взнаки.

"Я отримав інформацію, що 1-2 числа у нас готується державний переворот. Я ж не Бурба, я говорити і ділитися тією інформацією, якою не маю права - не буду поки що. Але можу сказати, що у нас є не лише агентурна інформація. Але є і звукова інформація, де представники з України, скажімо так, обговорюють з представниками Росії участь Ріната Ахметова в держперевороті в Україні, що буде залучено мільярд доларів тощо. Я вважаю, що це підстава бізнесмена Ріната Ахметова, його втягують у війну проти держави Україна. Вважаю, що якщо він розпочне її, то це буде його велика помилка – не можна воювати проти свого народу, проти президента, якого обрано народом України", - відповів Зеленський на уточнюючі питання журналістів.

Судячи із заяви президента, протистояння Банкової з найбагатшою людиною в країні набирає обертів. Виникає питання, чи розуміють Володимир Зеленський та голова ОП Андрій Єрмак, наскільки тонким є політичний "лід", адже конфлікт із великими фінансово-промисловими групами може мати вкрай серйозні наслідки. Тим більше, коли в хід ідуть публічні звинувачення у "державному перевороті" із прив'язкою до Кремля. Звичайно, це дало моментальний ефект, який проявився у різкому падінні в ціні євробондів компанії Ріната Ахметова ДТЕК (на 11%), проте відповідь олігарха та його союзника може бути катастрофічною для Банкової.

Володимир ЗеленськийФото: Getty images

Тим більше, що Ахметов уже недвозначно передав "привіт" на сайті СКМ: "Інформація, оприлюднена Володимиром Зеленським, про нібито втягування мене в якийсь держпереворот – суцільна брехня. Мене обурює поширення цієї брехні, незалежно від того, якими мотивами керується Президент. Моя позиція була і буде однозначною – незалежна демократична та цілісна Україна з Кримом та моїм рідним Донбасом. Мої дії це підтверджують. Як громадянин України, найбільший інвестор, платник податків і роботодавець країни, і далі захищатиму вільну Україну, вільну економіку, демократію та свободу слова. І зроблю все від себе залежне, щоб авторитаризму та цензури в Україні не було".

Іншими словами, протистояння не лише продовжується, а й посилюється.

"Учасники протистояння демонструють готовність підвищувати ставки. Заява Володимира Зеленського – сигнал Рінату Ахметову, що Банкова може піти далі – можуть взятися за його підприємства та медіа-активи. Сам бізнесмен точно скористається всіма наявними інструментами і активно спілкуватиметься з опонентами влади. В українській політиці часто об'єднуються не за спільні інтереси, а проти спільних ворогів. Рінату Ахметову буде чим відповісти. За ним третина вітчизняної економіки та четверта частина валютної виручки, тому конфлікт із цим бізнесменом може мати найнепрогнозованіші та руйнівні наслідки", - пояснив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, голова аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Як зазначають спостерігачі, "колективним ідеологом" протистояння Банкової та Ріната Ахметова є саме оточення президента, в якому першу скрипку грає голова ОП Андрій Єрмак.

"Видно, що президент перебуває під жорстким впливом свого оточення. Його аргументи щодо більшості питань на прес-конференції практично слово в слово дублюють те, що ми вже чули від Андрія Єрмака, Олексія Арестовича чи Давида Арахамії. Коли президент намагається говорити від себе, то все зводиться до загальних фраз чи суперечок з журналістами. Яким би не був настрій його оточення, нинішня "війна" з Рінатом Ахметовим та іншими олігархами не принесе Банковій найголовнішого - демонополізації економіки, поліпшення бізнес-клімату, інвестиційної привабливості, створення нових робочих місць. У результаті проблеми у внутрішній політиці та економіці ще більше тиснуть на рейтинг президента, штовхаючи його вниз", - зазначив у розмові з "Апострофом" політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Моя Бурба"

Закономірно, що Володимиру Зеленському поставили питання про провал спецоперації із захоплення бойовиків ПВК "Вагнера" – ключову тему, яку осідлали медіа Ахметова у своїй інформаційній війні з Банковою. Глава держави відповідав досить мляво та плутано, багато разів збивався та перескакував з одного на інше. В основному він звинувачував екс-главу ГУР МО Василя Бурбу.

Фото: Getty images

"Це була операція під назвою Бурба. Яка, дякувати Богові, вже закінчилася", - сказав він.

Зеленський заявив, що якби літак із вагнерівцями захопили, то президент Туреччини Реджеп Ердоган цього не пробачив би. Він додав, що у літаку Турецьких авіаліній, який летів із Мінська, були звичайні люди.

За словами Зеленського, захопити "вагнерівців" запропонував екс-глава розвідки Василь Бурба, коли він вирішив його звільнити.

"А коли ви пропонуєте, щоб знизився літак, і ми його приземлили в Україні... А якщо бойовики захоплять цей літак? Можливо... Це він мені каже... Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана. Після Америки він хоче мене посварити... Не мене, а Україну втягнути у великий скандал із Ердоганом. Він би нам ніколи цього не пробачив", - сказав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що обговорює з Ердоганом "такі речі" за зачиненими дверима, що ніколи б "не в'їхав у цю стіну".

"Ми не проводили цієї операції, нас втягнули. Так і було", - резюмував президент.

Журналіст Юрій Бутусов, який впритул займається темою "вагнерівців", звертаючись до Володимира Зеленського, заявив, що в оточенні глави держави є люди, які працюють на Москву.

На його думку, саме вони стоять за зривом низки важливих спецоперацій, які проводила українська військова розвідка. "Вагнерівці" були лише найгучнішою історією у переліку.

Діалогу не вийшло. Журналіст, перерахувавши факти провалів, запитав у президента "чи не соромно йому" за подібні діяння.

Володимир Зеленський, не ставши відповідати за фактом, обрушився з критикою на Юрія Бутусова, звинувативши його у професійній неохайності. Зокрема, президент зазначив, що журналіст зливає секретну інформацію, зокрема про використання "Байрактару" на Донбасі.

"Ви опублікували цю інформацію так само, як ви злили інформацію про операцію Бурби", - сказав він Бутусову. Також він звинуватив його в тому, що через ці "зливи" загинули люди.

Продовжуючи свій "наїзд" на журналіста, президент став стверджувати, що Бутусова познайомив із ним екс-глава ОП Андрій Богдан, який повідомив, що журналіст працював на Ігоря Коломойського, хотів отримати держпосаду, а коли не отримав – образився та став опозиціонером. Вершиною суперечки стало одкровення Зеленського про те, що партнер і спонсор Бутусова на сайті "Цензор.нет" - один із контрабандистів із списку санкцій РНБО. Вийшовши на вулицю після завершення розмови, пан Бутусов був явно злий на Володимира Зеленського і заявив, що " треба було дати йому в морду".

Юрій БутусовФото: УНІАН

То чи буде війна? Чи буде "зрада"?

Ще одне ключове питання – ймовірність нападу з боку Росії. Зеленський заявив, що загрози прямого вторгнення немає. Але відразу обмовився.

"Зараз ситуація на фронті на Донбасі точно не гірша за весну. Але може бути ескалація. Наші закордонні партнери обіцяють нам підтримку, але в якому форматі поки неясно. Зараз йде залякування, зокрема, через деякі ЗМІ. Ми повністю контролюємо наші кордони і повністю готові до будь-якої ескалації, щодня отримуємо розвіддані, у тому числі від партнерів. Насамперед ми маємо розраховувати на себе, армія у нас потужна", — заявив президент.

На його думку, Володимиру Путіну слід привселюдно заявити про те, що Росія не планує повномасштабного вторгнення в Україну.

"Президент РФ теж, на мою думку, повинен публічно сказати, що "ми не плануємо… що Росія не готує повномасштабного вторгнення в Україну", - сказав глава держави.

Водночас політолог Віталій Кулик зазначив, що влада постійно робить діаметрально протилежні заяви про можливість російського вторгнення.

"Буданов (начальник ГУР Кирило Буданов, - "Апостроф") говорить про загрозу, називає кількісні характеристики та точки нападу, а президент каже, що загроза "трохи перебільшена". Очевидно, існує проблема в комунікації президента з підлеглими. Якщо загроза все-таки є , а це так – значить така ситуація передбачає певні заходи, наприклад введення ВС, збори резервістів, мобілізація, та багато інших позицій. Хотілося б почути більше конкретики щодо рівня загроз, і що робиться для їхньої нейтралізації", - каже "Апострофу" Кулик, додавши, що владі потрібно погоджувати позицію з союзниками і підштовхувати їх до надання нам допомоги, надання зобов'язань щодо військової підтримки у разі реального вторгнення.

Окрім обговорення загрози вторгнення, Зеленський анонсував розмову Андрія Єрмака із представниками Кремля. За словами президента, європейські лідери хочуть, щоби українська адміністрація контактувала з російською. "Я думаю, що найближчим часом Єрмак з ними контактуватиме. Ми абсолютно не проти", - сказав глава держави.

Віталій Кулик вважає таке рішення президента не надто вдалим.

"Якщо Зеленський думає, що окрім голови ОП у нього немає інших кандидатів, які можуть вести переговори з Росією – мені шкода Банкову і сам переговорний процес. Якщо все зводитиметься до кулуарних домовленостей з Москвою поза ТКГ та Нормандським форматом, то можемо отримати ситуацію, коли суспільство трактуватиме ці домовленості як зраду, особливо якщо вигоду отримають афілійовані з Єрмаком структури, пов'язані, наприклад, з продажем газу та електроенергії, якщо президент всього цього не хоче бачити – це відобразиться на рівні довіри до нього, і, звичайно, рейтингу влади", - підсумував Кулик.

Крім Бутусова

Здається, вперше за всю історію незалежної України на президентській прес-конференції градус спілкування деяких журналістів із главою держави підвищився до краю. Навіть за часів пізнього Януковича представники ЗМІ не атакували президента настільки жорстко.

Фото: Getty images

Щоправда, першим атакував сам Зеленський. Він звинуватив Савіка Шустера, що той через своє шоу "Свобода слова" на каналі "Україна 24" розгойдує ситуацію в країні.

"Завдяки вам це теж відбувається. Це розгойдування постійне. Завдяки засобам масової інформації… І це відбувається щодня", - заявив Зеленський.

Шустер зазначив, що Ахметов не був би таким багатим, якби був таким дурним. Зеленський парирував, що у них із Шустером різне ставлення до розуму, інтелекту та грошей. За його словами, розумні люди не завжди бувають дуже багатими, і навпаки.

Крім того, президент заявив, є журналісти, які не такі заможні, як Шустер, але які "є громадянами України, а не резидентами інших країн", і які "не дурніші за нього". У свою чергу Шустер зазначив, що він вважає своєю батьківщиною Європу, до якої Україна теж належить.

Як ми вже писали вище, під час спілкування президента з головним редактором "Цензора" Юрієм Бутусовим прес-конференція взагалі перетворилася на майданну суперечку. До того ж, варто виділити хамовиту поведінку Зеленського стосовно ще одного відомого журналіста Михайла Ткача, який по суті загнав Зеленського в кут своїм розслідуванням щодо святкування дня народження Єрмака в президентській резиденції в Гуті з використанням рятувального та військового вертольотів.

Такий рівень спілкування веде до десакралізації особистості президента. І Зеленський винен у цьому сам – через власну манеру спілкування.

І знову Коломойський

На тлі протистояння Зеленського з Ахметовим журналісти не могли не згадати президентові його, скажімо так, дуже "рівні" стосунки з іншим олігархом – Ігорем Коломойським. Зокрема, ЗМІ торкнулися питання поділу "Укрнафти" на доходну частину, яка відійде до Ігоря Коломойського та збиткову, яка залишиться у власності держави. Президент почав перекидати відповідальність: мовляв, цю ідею йому доповідав ще Андрій Коболєв, а нинішній керівник "Нафтогазу" Юрій Вітренко її також підтримує. Це рішення, на його думку, є виходом із складної судової ситуації.

Ігор КоломойськийФото: УНІАН

"Існує заборгованість держави перед "Укрнафтою" за кілька мільярдів кубометрів газу, за які не було сплачено грошей", - заявив Зеленський.

Платити гроші, які вимагає олігарх, президент не вважає за потрібне: "У нас немає сьогодні грошей у бюджеті, щоб платити кожному".

За його словами, на сьогодні питання про поділ компанії ще не вирішено. Однак, якщо це не буде зроблено, фірми, які володіють "Укрнафтою", можуть виграти суд.

Щодо енергетичної кризи, то її подолання, на думку Зеленського, є спільною справою держави та приватних структур: "А ви знаєте, що теплова генерація належить державі менше, ніж приватним структурам? Відповідальність за закупівлю вугілля лежить як на приватних структурах, так і на державних". Таку заяву можна вважати черговим "привітом" президента Рінату Ахметову.

Президент похвалився, що особисто на на вищому рівні займався питаннями постачання вугілля в Україну, піклуючись при цьому про інтереси як державних, так і приватних компаній. "Вищим" у дипломатії зазвичай називають рівень перших осіб. За словами президента, можна подумати, що він домовлявся про постачання вугілля з американським колегою Джозефом Байденом. Втім, ні Офіс президента, ні Білий дім досі не повідомляли про такі переговори. Тому виникає питання, а з ким у принципі могли вестись подібні переговори? Дуже сумнівно, що із президентом Джозефом Байденом, оскільки торгівля вугіллям взагалі не входить до компетенції Білого дому.

До того ж, як це випливає з нещодавно оприлюдненої заяви ДТЕК, вугілля, яке зараз прямує з вугіллям в Україну на 7 судах класу "Панамакс", належить саме компанії Ахметова. Отже, навряд чи президент міг би видати розпорядження "не давати" його ДТЕК.

Звісно, журналісти поцікавилися тим, якими будуть тарифи на комунальні послуги наступної зими, оскільки меморандум із МВФ передбачає приведення їх до ринкових значень.

Однак відповіді на це запитання президент не дав. Проте розповів, що протягом наступних п'яти років планує провести масштабну програму термомодернізації багатоповерхових будинків загальною вартістю 300 мільярдів гривень. Причому протягом найближчих трьох років планується витратити 100 мільярдів і модернізувати "тисячі будинків", внаслідок чого вони споживатимуть удвічі менше тепла, ніж зараз.

Така заява мала означати, що в бюджеті наступного року вже передбачено понад 30 мільярдів гривень на таке собі "Велике утеплення". Проте на сьогоднішній день такої статті у проекті немає. Тому поки що задекларовані наміри не мають фінансової основи.

Термомодернізація, на думку Зеленського, у майбутньому дозволить відпустити ціни на енергоносії: "Ціна на газ може бути ринковою і навіть більшою, якщо споживатиметься вдвічі менше, тобто сума платіжки буде такою ж".

Така заява не відповідає навіть сьогоднішнім реаліям. Наразі комерційна відпускна ціна газу для бізнесу сягає 30-35 гривень за кубометр. Отже, навіть якщо припустити, що його споживання в домогосподарствах скоротиться вдвічі, їм все одно доведеться платити набагато більше, ніж сьогодні.

Власне, тарифи – це лише один із головних головних болів, який переслідує Зеленського на "екваторі". Головна ж проблема, яка впливає на президентський благополуччя, криється в його оточенні і персонально пані Єрмаку. Внаслідок їхньої цілої купи помилок та недоробок Зеленський падає і іміджево, і електорально.

Багато залежатиме від того, чим закінчиться протистояння ОП із Рінатом Ахметовим (його потенційно можуть потримати опоненти Банкової), а також перспектив виходу із нинішнього опалювального сезону. Якщо "олігархічний кооператив" (за виключенням Ігоря Коломойського та, можливо, Віктора Пінчука) створить "антипрезидентську" коаліцію, то Володимиру Зеленському непереливки…

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів