RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Паспорт для іммігрантів: навіщо Зеленському українці за кордоном

Подвійне громадянство, яке пропонує Банкова, не матиме жодного ефекту

Подвійне громадянство, яке пропонує Банкова, не матиме жодного ефекту Фото: Апостроф / Колаж

1 грудня Володимир Зеленський у своєму щорічному посланні Верховній Раді несподівано для багатьох заявив, що діаспору, яка проживає у країнах Заходу, дуже хвилює питання українського громадянства. І тут же зареєстрував у Раді законопроекти, що стосуються змін до закону про громадянство, які, втім, виявилися нездійсненними на практиці та потребують змін до Основного закону. Втім, схоже, що крім невдоволення з боку українців - як усередині країни, так і за її межами - Зеленський не отримає абсолютно нічого.

"Сьогодні я вношу відповідний законопроект на розгляд. Нас 65 мільйонів! Вперше українці з усього світу почуватимуться не діаспорою, не людьми українського походження, а громадянами України", - заявив президент.

Зеленський звертається до теми множинного громадянства не вперше. Так, уперше про плани спростити процедуру набуття українського громадянства він заявив ще під час президентської кампанії 2019 року.

"І сьогодні я звертаюся до всіх українців у світі. Нас 65 мільйонів. Так, не дивуйтеся: нас 65 мільйонів. Тих, кого народила українська земля. Українці в Європі та Азії, у Північній та Південній Америці, в Австралії та в Африці. Я звертаюся до всіх українців на планеті! Ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну та успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому", - сказав в інавгураційній промові глава держави.

Утім, якщо два роки тому це був популістично-наївний заклик до українців світу будувати нову, квітучу "Україну імені Зеленського", то зараз ситуація та стимули просувати таку ідею, звісно, змінилися.

Практично одразу президента запідозрили в бажанні зібрати додаткові голоси на виборах глави держави за рахунок західної частини української діаспори, але тут "зрада", схоже, скасовується: голосувати на виборах в Україні діаспоряни не зможуть.

За словами Давида Арахамії, "громадянин США чи Канади при отриманні українського паспорта має визначитися, за яку владу і де він голосує. Якщо він живе в США, то матиме український паспорт, але не матиме змоги голосувати тут, бо він голосує за президента США та Сенат. Не може людина голосувати у двох країнах, так не працює. Там є так званий "принцип осілості". Якщо центр його життєвих інтересів тут, він голосує тут, якщо там - то за владу там".

Таким розкладом навряд чи будуть задоволені згадані вище представники діаспори, які хотіли б не лише голосувати, а й не мати обмежень для роботи на держслужбі, а й у проектах Зеленського якраз протилежна картина. Власник паспортів двох чи більше держав не зможе працювати на держслужбі, бути кандидатом на виборах. Замість якихось привілеїв українцям, які переїхали, наприклад, до Євросоюзу чи США та отримали там паспорт, тепер не треба буде цього приховувати: вони зможуть зберегти українське громадянство.

Водночас у законодавчих ініціативах Зеленського з'явилася по-справжньому скандальна норма. Йдеться про спрощене надання українського громадянства російській опозиції, яка рятується від переслідувань у РФ.

Для неї спеціально виділяється категорія "громадян держави-агресора або держави-окупанта, які зазнали країни своєї громадянської належності переслідуванням з політичних мотивів". Тобто опозиціонерам із ворожої країни будуть давати український паспорт, не чекаючи, що вони вийдуть із громадянства РФ, щоб не примушувати їх іти до російського консульства.

Звичайно, така пропозиція буде неоднозначно сприйнята частиною суспільства. У тому числі тому, що російські опозиціонери не завжди – щирі прихильники України. Крім того, якщо вже на те пішло, у проекті нічого не йдеться про опозиціонерів тієї ж Білорусі, котрі боролися з Лукашенком, яких в Україні з минулого року вистачає.

Крім "зради" з громадянством російських та білоруських опозиціонерів, є ще один момент, на якому попіаритися можуть такі "патріотичні" сили, як ОПЗЖ. Справа в тому, що у разі ухвалення проекта, його оскаржать у Конституційному суді через відмову у праві на українське громадянство особам, які проживають у країні-агресорі. Можна не сумніватися, що проросійські сили повною мірою будуть качати цю тему - мовляв, Зеленський дискредитує українців.

Загалом документ вийшов безглуздим. Повноцінний громадянин певної держави - це не просто людина з аусвайсом. Це - особа, яка сплачує податки, здатна захищати суверенітет країни, якщо в цьому є потреба. Навряд чи ті, на кого спрямований проект Зеленського, готові до цього. За підсумком, вийшов черговий приклад невдалого піару, як скасування депутатської недоторканності або прийняття закону про імпічмент, які насправді нічого не дають українцям. А про те, щоб кожен, хто хоче отримати український паспорт, готовий був заради цього і мову вивчити, і історію, як і загалом підняття престижу власника паспорта з тризубцем, на Банковій взагалі не думають – надто довгостроково та стратегічно виглядає таке завдання.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України