RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Давайте після свят": як зустрічали Порошенка з "вигнання"

Екс-президент повернувся до України

Екс-президент повернувся до України Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Лідер "Євросолідарності" Петро Порошенко, якого звинувачують у держзраді, галасливо повернувся в Україну, одразу ж привласнивши собі лаври "головного опозиціонера" і серйозно помотавши нерви силовикам, що в аеропорту, що в суді. Влаштовувати шоу п'ятому президенту України – не звикати, але чи готовий він до справжніх жертв у боротьбі з владою – є великі сумніви. Про камбек Порошенка в Україну, читайте у репортажі "Апострофа".

Ще задовго до неодноразово анонсованого повернення лідера "Євросолідарності" було зрозуміло, що його команда разом із прихильниками Порошенка намагатиметься максимально використати його повернення в Україну на свою користь, влаштувавши з нього яскраве шоу. Саме так і вийшло: ще з ночі у напрямку столичного аеропорту висунулися колони з машинами та автобусами прихильників Порошенка, яких збирали з усієї України. Один із соратників п'ятого президента, нардеп Олексій Гончаренко, стверджує, що поліція нібито перешкоджала у проїзді до столиці тим, хто бажав підтримати свого політичного кумира.

Ті, хто потрапили в аеропорт, ще рано-вранці почали готувати все для майбутнього мітингу. Поліція спокійно дозволила завести для цього всю потрібну техніку. Заради справедливості, варто сказати, що за часів Януковича такого лояльного ставлення від силовиків годі було чекати.

В результаті під терміналом "А" зібралося близько двох тисяч прихильників екс-президента. До речі, подейкують, що дату прибуття Порошенка було обрано зовсім не через якісь збіги з роковинами якихось подій, про що заявляв сам Порошенко: мовляв, його приїзд схожий на повернення російського опозиціонера Олексія Навального до Росії, яке відбулося саме 17 січня. Подейкують, що все було набагато прозаїчніше: люди хотіли святкувати, а не їхати зустрічати улюбленого вождя - як кажуть у нас, "давайте після свят".

Прихильники Порошенка біля аеропорту Жуляни Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Прихильники п'ятого президента поставилися до заходу з усією серйозністю та покреативили з гаслами на плакатах. "Порох є. Дамо вогню", "Повернемо гідність", "Україні потрібен Порох, а не ваЗЕлін", "Київ за Пороха", "Руки геть від Порошенка", "До булави треба голови", "Зебоягуз, Зебрехун, Зінещастя". Черговим креативом до прильоту основної частини команди (а з Порошенком мали прибути Артур Герасимов, Олексій Гончаренко, Михайло Забродський, Софія Федина та інші відомі "євросолідаристи") розважали народ екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян та колишній спікер парламенту Андрій Парубій.

У самому терміналі "А", а ще точніше - у його зоні прильоту зібралося так багато журналістської братії, що просто не проштовхнутися. Врешті-решт болісне очікування закінчилося: нардеп Гончаренко почав стрімити прямо із зони паспортного контролю, з якого було зрозуміло, що до Порошенка підійшли слідчі ДБР, які забрали його паспорт, близько 15 хвилин радилися, і нарешті пропустили через прикордонний контроль. З явним тріумфом на обличчі Порошенко вийшов у зону прильоту, почавши голосно скаржитися, що його намагалися не впустити в Україну.

Петро Порошенко Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

У зв'язку з цим з'явилася навіть версія, що Порошенка все ж таки мали затримати під час проходження паспортного контролю в Жулянах і доставити до Печерського суду. Відповідна ухвала суду нібито була на руках у силовиків, але між представниками ДБР та Держприкордонслужби виник конфлікт та дискусія, бо ніхто з них не хотів везти Порошенка до Печерського суду. Держприкордонслужба переводила цю місію на ДБР, а ті навпаки. В результаті нібито вирішили, нехай їде до суду сам…

За словами п'ятого президента, частина правоохоронців "переодяглася" у прикордонників та намагалася не пустити на територію України, почавши сумніватися, що він – Порошенко. На думку п'ятого президента, влада відверто злякалася його приїзду та "віддавала незаконні накази силовикам, усі сили направивши на боротьбу з опозицією".

До речі, у Держбюро розслідувань України у зв'язку з цим заявили, що намагалися вручити Порошенкові повістку про виклик до суду прямо в аеропорту, але він відмовився її прийняти. Дуже яскравий симптом слабкості силової вертикалі держави, чи не так? Варто зазначити, що через свого заступника Олега Татарова силову вертикаль у державі курує голова ОП Андрій Єрмак.

Військовослужбовці Національної гвардії в аеропорту Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Але повернемось безпосередньо до прибуття Порошенка. Буквально одразу після свого виходу до аеропорту Порошенко розсипався у подяках журналістам, завдяки яким, мовляв, його й не змогли затримати силовики.

Від подяк ЗМІ "гетьман", як його люблять називати шанувальники, перейшов до подяк соратникам, які, мовляв, показали приклад об'єднання. Тут, до речі, можна й посперечатися.

Справа ось у чому: просто перед приїздом свого політичного партнера, дуже недоречнозахворів на ковід столичний мер Віталій Кличко. Прийшли підтримати свого соратника лише представники "Справи громад" та "Демсокири". Остання - в особі її лідера Юрія Гудименка. В результаті, серед представників "інших політичних сил", які прийшли підтримати Порошенка, опинилися представники "Голосу" Кіра Рудик та Роман Костенко. Що й казати, підтримка "всеосяжна" – не те, що у недобрій пам'яті часів Януковича, який переслідував Юлію Тимошенко, яку підтримував так чи інакше весь спектр тодішньої опозиції.

Закликавши опозицію, самопроголошеним лідером якої себе вважає, Порошенко почав дорікати Володимиру Зеленському за те, що той "членом грав на роялі", зображаючи, що це "і є культура його країни".

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Поки ми будували фундамент державності, Зеленський із Коломойським витягували з фундаменту цеглини та будували вілли в Італії, руйнуючи Україну", - сказав Порошенко, мабуть, забувши про свої вілли в Іспанії.

Закінчивши своє вкрай пафосне й пихате мовлення, Порошенко заявив, що він у стилі Термінатора "I`ll be back" покаже Банковій, де раки зимують. У це віритися з однієї причини – на Банковій, схоже, захопилися своєю улюбленою грою – перемиканням уваги з однієї "пожежі" в країні на іншу, не передбачивши при цьому наслідків. Це при тому, що сам Порошенко, за великим рахунком, сам має дуже сумнівні перспективи: його зв'язки з Віктором Медведчуком, які опубліковані на "записах Бігуса", дуже неприємно вдарили по екс-президенту. Інша річ, що порушення справи все одно дало Порошенку шанс вибратися з "нафталіну", в якому він загруз через свій величезний антирейтинг.

Після того, як мітинг в аеропорту неквапливо згорнувся, його учасники (щоправда, далеко не всі – багато депутатів місцевих рад від ЄС масово роз'їхалися додому, не чекаючи фіналу) перекочували до суду, який розпочався із запізненням на годину. "Слуги", звичайно ж, не забули звинуватити Порошенка у проплаченості мітингу. Головним "викривачем" п'ятого президента став скандальний нардеп Юрій Камельчук.

"Люди запрошені. Частина, мені здається, працюють за неоподатковувані та незадекларовані кошти. На жаль, надходило дуже багато інформації від знайомих, за яку суму пропонували. Хтось говорив за 1500 грн, хтось за 2000 грн., щоб приїхати та зустріти. Це справді з усієї України людей запрошували. Перше, щоб була хороша картинка. Але не з усіх регіонів люди готові були їхати", - поінформував нардеп.

Суддя знаменитого Печерського райсуду Олексій Соколов, котрого, до речі, своїм указом довічно призначив саме Порошенко, дав його захисту замало часу для ознайомлення з матеріалами справи. За дві години засідання продовжилося: захист екс-президента продовжував наполягати, що він не має статусу підозрюваного, оскільки йому належним чином не вручили підозру.

Олексій СоколовФото: УНІАН

Поки в суді тривали дебати, а потім очікування рішення, під храмом Феміди продовжували мітингувати прихильники Порошенка, яких, щоправда, ставало дедалі менше, а ось силовиків, навпаки, побільшало. Ближче до вечора з'явився автозак, від посадки в який збиралися відбивати свого лідера прихильники "Євросолідарності", але силовики, втім, поводилися цілком мирно.

Звинувачення та захист продовжували стояти на своєму до останнього, поки суд не пішов у кімнату для нарад, щоб ухвалити рішення, і ця пауза затяглася до непристойності. У ЗМІ пустили чутку про те, що судді нібито стало погано, але цю інформацію спростували у канцелярії суду.

Але дочекатися судового вердикту Петру Порошенку цього дня не судилося. П'ятигодинне засідання закінчилося тим, що Олексій Соколов переніс оголошення рішення на середу, 19 січня. Втім, особливого бажання заарештовувати політика суддя явно не має. Аргумент слідчих про те, мовляв, підозрюваний, перебуваючи на волі, може натиснути на свідків у справі, не переконав жерця Феміди. В результаті Порошенко разом із депутатами спокійно вийшов із приміщення суду без жодних затримок з боку правоохоронців.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів