RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гра в дурня від Путіна: що стоїть за "евакуацією" на Донбасі

В ОРДЛО евакуюють мирне населення. Виглядає це абсолютно штучно

В ОРДЛО евакуюють мирне населення. Виглядає це абсолютно штучно Автобуси підготовлені для "евакуації" мешканців окупованих територій

Лідери терористів на Донбасі Денис Пушилін та Леонід Пасічник 18 лютого практично синхронно зробили резонансні заяви: бойовики оголосили про масову евакуацію жителів ОРДЛО до Російської Федерації. І все це на тлі різкого загострення практично по всій лінії фронту, яке спостерігається вже другу добу. Для чого Росія ухвалила таке рішення, і як воно може вплинути на розвиток конфлікту в регіоні, розбирався "Апостроф".

Гучні заяви

З того моменту, як ситуація з накопиченням російських військ на кордонах з Україною загострилася, лідери бойовиків в ОРДЛО почали нагнітати історію з українським наступом на Донбас. Хімічну зброю, удари "Точкою-У", операції з моря, іноземні найманці – всі ці страшилки маріонетки Кремля тиражують уже не перший місяць.

Але зараз терористи вирішили загострити інформаційне тло ще більше.

"З сьогоднішнього дня, 18 лютого, організовано масовий централізований виїзд населення до Російської Федерації. Насамперед евакуації підлягають жінки, діти та люди похилого віку", - заявив лідер донецьких бойовиків Денис Пушилін.

"З метою недопущення жертв серед мирного населення закликаю жителів Республіки, які не мають мобілізаційних розпоряджень, а також не задіяних у життєзабезпеченні соціальної та цивільної інфраструктури, у найкоротші терміни виїхати на територію Російської Федерації", - вторив лідер луганських терористів Леонід Пасічник.

Дует Пушілін-Пасічник запевняє, що в Ростовській області РФ готові місця для прийому та розміщення жителів ОРДЛО.

Навіщо все це потрібно?

За версією терористів, Україна вийшла на фінальний етап підготовки до наступу на "Л/ДНР".

"За даними розвідки український агресор планує організувати глибокий прорив углиб території нашої республіки", - запевняє Пасічник.

"Збройні сили противника перебувають у бойових порядках і готові до силового захоплення Донбасу. Президент України Володимир Зеленський найближчим часом накаже військовим перейти в наступ", - говорить Пушилін.

Звісно, жодного наступу ЗСУ не планували.

"Офіційно повідомляємо: Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських угод та норм міжнародного гуманітарного права, не планують жодних наступальних операцій чи обстрілів мирних жителів", - наголосив Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Більше того, якщо розсудити логічно, то маючи на своїх кордонах значне зосередження російських військ, наступати в таких обставинах схоже на самогубство.

Тим не менш, евакуацію в ОРДЛО, судячи з заяв терористів, все ж таки проведуть. Тоді навіщо все це потрібне насправді?

"Гра в дурня" по-московськи

Насамперед, варто відзначити, що евакуація ОРДЛО виглядає максимально дивно. За повідомленнями місцевих жителів, у Донецьку вже роздають пам'ятки, де повідомляються місця збору людей для централізованої евакуації в РФ, а в місті звучать сирени цивільної оборони. Також у мережі з'явилися фото колон автобусів, які готові вивозити цивільних.

З іншого боку, речник Путіна Дмитро Пєсков спочатку заявив, що нічого не знає про евакуацію. Дивно прокоментував повідомлення про евакуацію і заступник начальника фейкової народної міліції ДНР Едуард Басурін, назвавши її "вкидами, маренням і брехнею".

Більше того, за повідомленнями російських ЗМІ, немає інформації про евакуацію та в адміністрації губернатора Ростовської області. Адже саме ця прикордонна область, як запевняє Пушилін і Пасічник, має прийняти біженців.

Втім, паралельно з евакуацією та явно постановковим вибухом УАЗика у центрі Донецька, Путін знову заговорив про те, що Києву треба сідати за стіл переговорів із представниками "Л-ДНР". Експерти сходяться на думці, що вся ця історія запущена Кремлем.

"Чи є Пушилін і Пасічник самостійними фігурами? Звичайно ні! Чи можуть вони прийняти таке рішення, яке вимагає видатків з російського бюджету на прийом цих людей, не питаючи Москву? Звичайно ні!", - каже "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

Щоправда потім Кремль перестав "грати в дурня" і президент РФ все ж таки доручив голові МНС терміново організувати прийом жителів ОРДЛО в Ростовській області. Чим остаточно розвіяв усі сумніви щодо самодіяльності бойовиків.

Що ж тоді відбувається?

На думку експертів, головна мета евакуації – інформаційна війна.

"Нас посилено змушують до компромісів щодо Донбасу, загрожуючи великою війною. І як ви вважаєте, чи може бути таке рішення про евакуацію частиною інформаційної операції? Напевно! Реально за цим може нічого не бути, але це створить дуже гарну картинку для західних ЗМІ: перелякані жителі Донецька на автобусах, з дітьми, що плачуть на руках, перетинають російський кордон з розповідями про те, які злі "укри", - додає Тишкевич.

"Це нагнітання. Так, Пушилін та Пасічник закликали людей поїхати, але це не примусова евакуація. Вони й надалі нагнітатимуть ситуацію. Можливо, дійде до серйознішого загострення, щоб були прямі переговори України з бойовиками", - додає "Апострофу" член ТКГ Денис Казанський.

Через паніку жителі вишиковуються в чергу до банкоматів

Водночас, на думку Казанського, більшість жителів ОРДЛО нікуди не поїде.

"Може з прифронтових селищ хтось і поїде, буде картинка для ЗМІ, але ті, хто живе подалі від лінії фронту, ті люди точно нікуди не висуватимуться", - резюмував Казанський.

Проте військовий експерт Олег Жданов запевнив "Апостроф", що Росія не залишає спроб у пошуку провокацій, і евакуація мешканців ОРДЛО – елемент такої спецоперації.

"Спочатку бойовики намагалися видати свою провокацію за українську. Йдеться про обстріл дитячого садка у Станиці Луганській, коли спочатку вони говорили, що це був обстріл на їхній території, а потім, коли зрозуміли, що садок знаходиться на території підконтрольної Україні, сказали, що ЗСУ обстріляли самі себе, а сьогодні всі світові таблоїди звинуватили Росію в обстрілах на Донбасі, тобто ситуація зіграла навпаки. Отже, якщо план "А" не спрацював, то потрібно використовувати план "В". Ну а план "В" це "геноцид". Пам'ятайте, як Путін сказав у своїй прес-конференції із Шольцем: на Донбасі – геноцид. Як рятуються від геноциду? Лише евакуацією. Йде "фашистська" Україна і всіх розстрілюватиме та вбиватиме. Це йде інформаційна війна. Але за нею можуть бути цілком реальні ще більш активні обстріли. Імовірність наступальних дій невелика, а ось диверсійних дій та безкарних обстрілів, коли вони валять з усіх видів артилерії за нашими позиціями, для них це простіше простого", - наголосив Жданов.

Нагадаємо, що 17 лютого на Раді безпеки ООН Держсекретар США Ентоні Блінкен запевняв, що Росія планує штучно створити привід для вторгнення.

"Це може бути штучно організований теракт із застосуванням вибухівки десь у Росії, або вони можуть знайти масове поховання людських залишків, або зрежисований напад безпілотника на мирних жителів, або навіть справжній напад із застосуванням хімічної зброї", - зазначив Блінкен.

Утім, схоже, що маємо справу з іншим сценарієм: спробою легітимізувати майбутнє рішення Кремля про визнання "Л-ДНР". Мовляв, ви бачите, що роблять злісні "укри". Таким чином, масова евакуація може стати своєчасним тлом для здійснення нових провокацій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів