RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Що чекає на Україну після захоплення Донбасу Путіним

Не схоже, щоб Захід серйозно покарав Кремль

Не схоже, щоб Захід серйозно покарав Кремль Фото: Getty images

Путін офіційно визнав бойовиків із "ЛДНР". Перед цим у Росії відбулося засідання Ради безпеки, яке більше нагадувало погано зрежисовану виставу. Про те, до чого приведуть дії Кремля і що чекатиме на Україну, читайте у матеріалі "Апострофа".

Чорносотенне божевілля

21 лютого став визначальним у нинішній "гібридній" кризі: під акомпанемент обстрілів наших позицій президент РФ Володимир Путін провів Радбез РФ, на якому озвучив фейки про "прорив" двома БТРами української армії російського кордону, а також про "килимове бомбардування" Донбасу. Власне далі була справа техніки: про необхідність визнання по черзі почали говорити всі кремлівські керівники.

Зокрема, екс-президент, а нині заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що "території Донбасу Україні не потрібні", оскільки вони нібито "є розмінною монетою в торгівлі за статус України".

"Можна зробити висновок, що Мінські угоди не виконуватимуться... На мій погляд, якщо ситуація розвиватиметься таким же шляхом, як зараз, єдиним виходом є визнання "ЛДНР", - заявив Медведєв.

Виділилася Валентина Матвієнко. Голова Ради Федерації запитала "Що Росія зробила поганого Україні?".

Утім, у цьому суцільному одобрямсі була група керівників, які намагалися запропонувати альтернативну ідею.

Секретар РНБО Микола Патрушев заявив, що єдина країна, з якою треба вести переговори - це США, а Путін, мовляв, має зустрітися з Байденом, а якщо не вдасться домовитися, то визнавати "республіки".

За відтяжку визнання несподівано виступив і російський прем'єр Михайло Мішустін.

"Потрібно донести нашу позицію (до президента США Джо Байдена - "Апостроф"), аргументувати її і якщо жодних зрушень не буде, приймати рішення визнавати "ЛНР" та "ДНР", – заявив він, визнавши, що "технології обмежать", але так Росія зможе вирішити ситуацію з імпортозаміщенням. По суті прем'єр зізнався в економічному самогубстві.

Особливо наполягав на "останньому шансі для дипломатії" глава СЗР Росії Сергій Наришкін. За його словами, "західним партнерам потрібно дати останній шанс для того, щоб запропонувати їм у найкоротші терміни піти на мир і виконати Мінські угоди. Інакше ми повинні ухвалити рішення, про яке йдеться". У результаті, злякавшись гніву диктатора, Наришкін замість підтримки рішення про визнання "республік" підтримав їхнє входження до Росії.

Ймовірно, найбільш істеричним був виступ глави Росгвардії Віктора Золотова, який назвав Україну "васалом США", заявивши, що РФ межує не з Україною, а з Америкою і закликав Путіна окрім визнання "Л/ДНР "рухатися далі". Утім, остаточного рішення під час Ради безпеки Путін озвучувати не став.

Друга частина марлезонського балету почалася ввечері, Не відходячи від каси, російський диктатор влаштував довге і дуже нудне звернення до народу. Екскурс до "альтернативної історії" від Путіна розтягнувся на годину. Він заявив, що Україну можна називати "Україною імені Володимира Леніна", а Донбас, мовляв, втиснули до складу України. Далі диктатор уже традиційно перейшов до Криму, який Микита Хрущов нібито "подарував" УРСР.

Як і в приснопам'ятні часи "газових воєн", Путін пригадав Києву "банальну крадіжку газу", якої ніколи не було, плавно перейшовши до "матеріальної підтримки Майдану з боку посольства США, яка становила 1 млн доларів на день". Він зазначив, що "придане, отримане не лише від Радянської Росії, а й від Російської Імперії, в Україні промотали". Не забув диктатор і "відкопати" постулат про те, що Україна нібито загрожує створенням власної ядерної зброї, чого ніхто в Києві не говорив.

Не проминув господар Кремля і можливістю погрожувати Україні, заявивши, що його країна готова показати, що таке справжня декомунізація. Втім, вистачить цього марення літньої та нездорової людини. Що ж далі?

Камо грядеши?

Пізно вночі президент України Зеленський виступив зі своїм зверненням, назвавши визнання Росією "незалежності" окупованих районів Донбасу одностороннім виходом Кремля з Мінських угод. Він також зазначив, що дії Путіна означають ігнорування рішень у рамках Нормандського формату.

"Своїми рішеннями РФ легалізує війська, що знаходилися на Донбасі з 2014 року", - заявив Зеленський.

Також президент України заявив, що міжнародно визнані кордони України залишаться такими ж, незважаючи на дії Росії.

"Ми нікому і нічого не винні і нікому нічого не віддамо", - резюмував Зеленський.

Які подальші сценарії розвитку подій? Теоретично війна на Донбасі після того, як Росія офіційно визнає присутність своїх військ, має бути заморожена. На лінії розмежування у цій ситуації буде відносно мирно. Отримаємо ситуацію, як у Грузії, яка зараз мириться з присутністю російських баз в Абхазії та Південній Осетії.

Втім, на практиці ризики подальшого наступу залишаються. Завдання Кремля – тримати Україну у напрузі. Голова комітету Держдуми з СНД Леонід Калашніков заявив, що "ЛНР" та "ДНР" будуть визнані у межах Донецької та Луганської областей. Іншими словами, на нас чекають нові проблеми.

А що ж світові демократії, великі держави? Вони практично відразу почали висловлювати своє занепокоєння, що вже стало традицією. Глави Єврокомісії та Євроради назвали визнання незалежності "Л/ДНР" порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України. На Заході заявили, що проти людоїдського московського режиму готуються санкції. Тільки схоже, що вони будуть виключно декоративними, адже папуаси-канібали хоч і страшні, але торгувати з ними вигідно. А отже, можна й заплющити очі на те, що ті "з'їли" одного із сусідів.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України