RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

​Європейські ліберали першими назвали речі своїми іменами

У столиці Португалії місті Лісабоні 20-22 листопада ц.р. відбувся 35-й з’їзд партії «Альянс лібералів та демократів за Європу» (ALDE). Незважаючи на певне послаблення своїх позицій за результатами виборів до Європейського парламенту та до низки законодавчих органів у державах-членах ЄС, в цілому партія залишилася третьою за впливовістю політичною силою Європи. П’ятдесят європейських партій - членів ALDE, п’ять прем’єр-міністрів, п’ять Єврокомісарів, у тому числі віце-президент ЄК, а також участь в коаліційних урядах десяти європейських країн - це беззаперечний ресурс цієї європейської партії, який дозволяє з оптимізмом дивитися у майбутнє, готуючись до майбутніх політичних перемог.

З’їзд був присвячений переосмисленню ролі лібералів в європейських процесах. «Лібералізм зараз потрібен більше, аніж будь-коли», - зазначив Прем’єр-міністр Люксембургу Хав’єр Беттел у своєму привітальному виступі перед делегатами з усього європейського континенту, в тому числі з таких країн як Білорусь, Грузія, Росія, Україна та інших країн сусідів ЄС.

Слоганом зібрання стали слова «Повертаючи повагу до лібералізму» (Reclaiming Liberalism). За словами Президента ALDE сера Грехама Вотсона «сьогодні в Європі термін «ліберал» вживається у зневажливому значенні (term of depreciation).» Проте він висловив переконання в тому, що «без потужної дози лібералізму в політиці континенту не можливо гідно зустріти ті виклики, які наразі постали». Адже саме ліберали знають що саме верховенство право є ключовим для справедливого суспільства, а індивідуальність – це не протиставлення інтеграції, навпаки, - вона є запорукою глибшою інтеграції в рамках ЄС.

Загалом під час з’їзду відбувалися дискусії, спрямовані на пошук шляхів подальшого зміцнення та реформування ліберальних партій Європи, ширшого залучення жінок у політику та в управлінські структури у недержавному секторі, поглиблення інтеграційних процесів в рамках Європейського Союзу, зокрема в питаннях сталого економічного розвитку, створення ефективного ринку нових цифрових технологій, екології, боротьби зі злочинністю тощо. Окремої уваги було приділено врегулюванню заморожених конфліктів та протистоянню Російській агресії в Україні та Грузії.

На заключному пленарному засіданні було ухвалено дев’ять резолюцій у сферах соціальної політики, прав людини, економіки та внутрішнього ринку ЄС, сільського господарства, екології та енергетики, зовнішньої та безпекової політики.

Червоною ниткою крізь декілька дискусій як на пленарних засіданнях, так і в окремих робочих групах пройшло питання позиції ALDE щодо агресії Росії проти України. Звертає на себе увагу чітка позиція делегатів традиційних країн – партнерів України, таких як Велика Британія, Грузія, Польща, Швеція та деяких інших, які відстоювали необхідність посилення спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, а також європейської політики безпеки та оборони. Важливо також відзначити, що в резолюції з’їзду «Забезпечуючи мир в Європі, посилюючи європейську зовнішню та безпекову політику» події в Україні вперше у політикумі Європи названо війною та прямою інтервенцією Росії. Водночас, в ній місться заклик до інституцій та держав-членів ЄС вжити конкретних заходів з метою протистояння російській агресії.

Від України в з’їзді взяли участь делегації трьох політичні партій, - Європейської партії України, партії «Народний порядок» та політичної партії «Сила людей». З огляду на те, що наразі в Європі саме ALDE займає найчіткішу позицію щодо кризи в Україні, викликаної анексією Росією Криму та окупацією нею низки районів Донецької та Луганської областей, для українських політичних партій, дипломатів та парламентарів важливо підтримувати постійний різнорівневий діалог з європейськими партіями ліберально-демократичного спрямування, зокрема з огляду як на їхній значний вплив на позицію урядів та парламентів країн, які вони представляють, так і загалом на позицію ЄС щодо України.

Читайте також

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

Спеціальний міжнародний правовий механізм має забезпечити виплату компенсацій усім постраждалим від військової агресії Росії

Західні експерти про червоні лінії США: "Байден і Саліван не брали участь у бійці в барі"

Побоювання посилення війни призводить до того, що США намагаються зупинити дії України