RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нашкодити по-тихому: чи причетна Росія до бунту в Торецьку

Російський політолог вважає, що Москва виводить тему Донбасу із фокусу

 Російський політолог вважає, що Москва виводить тему Донбасу із фокусу До нічних заворушень в Торецькому цілком може бути причетна Росія Фото: facebook.com/Vyacheslav.Abroskin

У ніч на 5 липня в Торецьку Донецької області група місцевих жителів спробувала заблокувати переміщення по місту українських військових. Складно однозначно стверджувати, що до цього інциденту причетна Росія, проте дивно, що Москва не спробувала зняти з інциденту пропагандистські вершки. Очевидно, що тему Донбасу в російських ЗМІ навмисно перекривають іншими. Це, втім, не означає, що Кремль більше не збирається шкодити Україні, вважає російський політолог Дмитро Орєшкін.

Такі події, як інцидент у Торецьку, рідко бувають зовсім вже стихійними. Це не означає, що Росія непричетна. Ми не знаємо, хто це організував, але нам відомо, що не було спроб зняти пропагандистські вершки з цієї історії. Тобто цілком можливо, що хтось до цього доклав руку, але щоб Україні зіпсувати життя, а не тут (у Росії) здійснити масові захоплення.

Тему Донбасу в Росії остуджують, виводять з фокусу. І для України це, напевно, хороша новина. А ось судити, як себе потрібно поводити українцям, не можу, тому що єдине, що я бачив, — це повідомлення на українських сайтах. Навіть на наших "патріотичних донбаських сайтах" таких повідомлень я особливо не помітив. А вже на внутрішньоросійських - ця тема взагалі якось "проскочила".

Є медійні проблеми та проблеми реальної політики. В конкретній політиці — скрізь, де це можливо, — потрібно наступити сусідові на мозоль. Інша справа, чи потрібно потім кричати: "Я наступив на мозоль! Дивіться, як він стрибає і як йому боляче!" Інший варіант — наступити і промовчати, а потім якось і лопатою по нозі дати. Але непомітно, без шуму.

Чесно кажучи, не знаю, чому в Торецьку все це сталося. Але інцидент означає, що люди втомилися, стають агресивнішими, що в них претензії до влади і до тієї, і до цієї. Звичайно, це небезпечно. В умовах повного карт-бланшу я б плюнув до біса на цей Донбас, але це зробити категорично важко, тому що для багатьох — для того ж Порошенка — це буде втратою обличчя. Адже він так багато і патріотично говорив, що "вже до осені" поверне Донбас тощо. З академічних міркувань це та територія, яка твоєю вже не стане. У будь-якому разі, в середньостроковій перспективі. Так само і Росії важко в ментальному і пропагандистському сенсах відмовитися від Донбасу. Путіна одразу звинуватять, що він злив "російський мир". Хоча йому все одно, тому що він медійний простір контролює. А в Україні це було б "зрадою" з боку Порошенка — він не може цього зробити. Москва зараз прив'язує Україну до цієї території, одночасно не даючи піти і максимально ускладнюючи взаємодію з нею.

Я так розумію, що ситуація на Донбасі загострюється. Мені важко судити, з чийого боку виходить ініціатива. Тому що у так званій ДНР кажуть, що "ВСУ 500 раз обстріляли їхні території "республіки" і погубили стільки-то мирних громадян". Українські джерела кажуть, що "по всій лінії зіткнення йдуть настання і провокації з боку самопроголошених республік". З цього напрошується висновок, що ситуація підігрівається. Не знаю, ким і кому вона вигідніше.

Але це не супроводжується масовою пропагандистською істерикою, що раніше було завжди. Не тому що миролюбність захопила уми наших політиків, а тому що вони просто вважають, що цю тему зараз не варто педалювати в ЗМІ. Великих перемог немає, людей все більше хвилюють питання цін. А тут виявляється, що хтось з кимось воює на Донбасі. Зараз в ЗМІ у зв'язку з виборами (до Державної думи Росії, — "Апостроф") активно обговорюються партійні з'їзди, ну і традиційно люблять говорити про те, що в радянські часи називалося "загальною кризою капіталізму". Україна залишається ворогом, але з медійного простору її прибрали. Україна — "сателіт узагальненого Заходу, який не має самостійної політики". Україна "рабськи залежить від Брюсселя", "Брюссель рабськи залежить від Америки", а "Америка рабськи залежить від світової жидомасонської змови або марсіан" — ось приблизно така картина. Це добре, коли в українців погано, але "ми тут ні до чого".

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7