RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори на Донбасі: Керрі їде до Порошенко розвідати ситуацію

У комітеті Ради стверджують, що проекту закону про вибори на Донбасі немає і в помині, у експертів інша інформація

У комітеті Ради стверджують, що проекту закону про вибори на Донбасі немає і в помині, у експертів інша інформація Однією з цілей візиту Джона Керрі (зліва) в Україні називають спробу натиснути на Україну в питанні імплементації Мінських угод Фото: УНІАН

Сьогодні, 7 червня, держсекретар США Джон Керрі відвідає Київ з офіційним візитом. Двома тижнями раніше в Україну приїжджала помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд, яка потім відправилася в Москву. Під час її візиту мова в основному йшла про ситуацію на сході України і шляхи її врегулювання. Ряд експертів нинішній візит Керрі називають спробою "простимулювати" Україну в питаннях імплементації Мінських угод та підготовки законопроекту про вибори на Донбасі. Думки експертів і депутатів з приводу існування такого законопроекту розділилися: деякі з них стверджують, що його текст ще не готовий, інші – що він існує, і навіть не в одному варіанті.


Держсекретар Сполучених Штатів Америки Джон Керрі відвідає Київ у четвер, 7 червня. Останній раз глава американського держдепартаменту відвідував Україну майже півтора роки тому — в лютому 2015-го. Як очікується, Керрі зустрінеться з президентом Петром Порошенком, прем'єром Володимиром Гройсманом і, можливо, українськими парламентарями. Сторони традиційно обговорять питання реформ і впровадження Мінських угод.

Відразу після візиту в Україну Джон Керрі приєднається до американського президента Барака Обами на саміті НАТО у Варшаві, який пройде 8-9 червня. Тому приїзд держсекретаря США до Києва пов'язують також і з цією подією. За словами посла України в США Валерія Чалого, в ході зустрічі Керрі з вищими посадовцями України буде йти мова про координацію дій Києва і Вашингтона як стратегічних партнерів напередодні саміту країн Північноатлантичного альянсу. Крім того, вважає Чалий, дуже важливо, що Керрі отримає можливість "звірити годинники" з українською владою на наступні кілька місяців.

У понеділок, 4 липня, американський посол в Росії Джон Теффт зізнався, що Барак Обама сподівається побачити реалізацію Мінських угод, перш ніж залишить посаду президента, і нагадав про візити, які в Україну і Росію два тижні тому завдала помічник держсекретаря Вікторія Нуланд. У Києві Нуланд зустрічалася з Петром Порошенком і спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм, а в Росії — з "куратором" українського питання в Кремлі Владиславом Сурковим.

Заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісеєв, котрий відповідає за зовнішньополітичні питання, називає приїзд Керрі "підсумком активного діалогу", оскільки йому передували численні візити українських представників у США: Володимира Гройсмана, глави АП Бориса Ложкіна, екс-прем'єра Арсенія Яценюка.

Якраз на візиті Яценюка в Штати акцентує увагу і старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк: "Цей дуже важливий візит в українських ЗМІ загубився на тлі Brexit. Там були серйозні переговори з Байденом (віце-президентом США Джозефом Байденом, — "Апостроф"), є інформація, що американці говорили про необхідність реалізації саме конституційних змін. Зрозуміло, в Білому домі знають позицію "Народного фронту": спочатку безпека і т. д. І це також важливий хід, що американці підключають до переговорів Яценюка як голову партії".

Окремі народні депутати — переважно від "Самопомочі" — запевняють, що липень може стати місяцем прийняття поправок до Конституції в частині децентралізації і закону про вибори на Донбасі. Зокрема, про це перед приїздом до Києва Вікторії Нуланд писав депутат Роман Семенуха. Тоді він стверджував, що спроба провести в Раді таке голосування може відбутися 7 або 14 липня — в останній пленарний день четвертої сесії або ж тижнем раніше. Про те саме, але менш конкретно, 4 липня говорив голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк. Нардеп звинуватив комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя в тому, що той по-тихому розробляє проект закону про вибори на Донбасі.

В самому комітеті заперечують, що такий законопроект готовий або розробляється. Зокрема, перший заступник голови комітету, нардеп від "Народного фронту" Леонід Ємець вказує на те, що офіційно комітет може починати розробляти будь-який законопроект лише після проходження певної процедури його подачі.

"Оскільки на даний момент такого законопроекту не існує, його розробкою з нуля комітет займатися не може. Чутки, що окремі члени комітету або взагалі в парламенті займаються розробкою закону про вибори на території Донецької і Луганської областей, мені відомі. Але я особисто запитував і членів комітету, і інших людей, які мають відношення до виборчих законопроектів — жоден з них над ним не працює. Принаймні, так мені сказали", - сказав Ємець "Апострофу".

Неодноразово заперечували існування такого законопроекту і в Адміністрації президента України — як на офіційному, так і на неофіційному рівні. Раніше "Апострофу" про це сказав один зі співрозмовників в АП.

Іншою інформацією володіє Анатолій Октисюк: "Законопроект написаний. За чутками, навіть дві версії є: одна — від Адміністрації президента, друга — від комітету". На його думку, "модальність проведення виборів стане одним з головних питань зустрічі з Керрі", оскільки зараз Україна повинна надати хоча б технічний план їх проведення. "Хоча б закон про вибори, щоб всі могли з ним ознайомитися. Зрозуміло, що ні до яких рішень Порошенко підштовхувати зараз не будуть. Але американці кажуть, що їм все складніше вести діалог з ЄС щодо санкцій. Українська сторона теж розуміє, що якщо до осені Київ не прийме жодних рішень в односторонньому порядку, не буде жодних аргументів проти пом'якшення санкцій", — сказав експерт МЦПД.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков нагадує, що Петро Порошенко під час урочистого засідання ВРУ на День Конституції дав однозначну відповідь: вносити зміни в Конституцію Київ буде лише після досягнення повної безпеки на Донбасі. Щоправда, говорить експерт, це не скасовує факту тиску з боку західних партнерів України. "Можна припустити кілька варіантів цілей візиту Керрі, — сказав він "Апострофу". — Очевидно, буде підніматися тема закону про вибори, поліцейської місії ОБСЄ. З іншого боку, важливо враховувати, що це відбувається напередодні саміту НАТО. Зустріч з Керрі — преамбула до розгляду цього питання вже у Варшаві. Тиск є, і він буде. Але більш зрозумілою ситуація стане вже після саміту".

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики