RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дякуємо Путіну за єдність НАТО, - західні журналісти про підсумки саміту

Альянс демонструє єдність, але готовий повернутися до діалогу з Москвою

Альянс демонструє єдність, але готовий повернутися до діалогу з Москвою НАТО продемонстрував єдність на саміті у Варшаві, при цьому всередині альянсу звучать голоси, які наполягають на діалозі з Росією Фото: EPA/UPG

Після Варшавського саміту, який відбувся у Варшаві 8-9 липня, провідні американські та європейські ЗМІ заперечують можливість нової гонки озброєнь між НАТО і Росією. На думку західних ЗМІ, Альянс у столиці Польщі показав єдність, але одночасно продемонстрував, що поступово повертається до діалогу з Москвою — завтра, 13 липня, відбудеться засідання Ради Росія-НАТО. Водночас іноземні журналісти майже в один голос визнають, що саміт не приніс особливих дивідендів Україні, адже перспектива членства в Альянсі залишається дуже далекою через російську окупацію Криму і війни на Донбасі.

Адмірал американських ВМС у відставці і колишній головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс у колонці для американського журналу Foreign Policy під назвою "Переможці і переможені саміту НАТО" пише, що українці, як і грузини, виїхали з Варшави додому не дуже щасливими. Україна та Грузія, що жадають членства в НАТО, страждають від російської війни та окупації. З такої причини, пише військовий, ці країни можуть бути прийнятими до Альянсу лише у віддаленій перспективі — саміт у Варшаві мало що змінив в цьому аспекті.

На вершину списку "переможців" саміту адмірал ставить східноєвропейських членів Альянсу — Естонію, Латвію, Литву та Польщу, де розмістять нові батальйони НАТО. А ось першим серед тих, хто програв від підсумків саміту, Ставрідіс бачить російського президента Володимира Путіна. "Враховуючи, що його головною метою залишається ослаблення або руйнування альянсу НАТО, триваюча єдність, продемонстрована країнами у Варшаві, є (для Путіна) кроком назад", — пише адмірал. Ще гірше для Путіна, на думку військового, те, що зі збільшенням витрат НАТО на оборону РФ змушена буде нарощувати відрахування на військову сферу, хоча перебуває в скрутному фінансовому становищі в умовах санкцій і низьких цін на вуглеводні.

Кореспондент Reuters Габріела Бачинска у статті "На саміті НАТО Україну поплескали по спині, трохи більше" також пише, що хоча Україні знову пообіцяли подальшу підтримку, перспектива її членства в НАТО залишається далекою. При цьому на відміну від Ставрідіса журналіст вважає, що Захід шукає шляхи зближення з РФ: "в НАТО і Європейському Союзі лунають голоси, які наполягають на пом'якшення позиції щодо Москви, а також зростає роздратування повільним прогресом України в модернізації економіки та боротьбі з корупцією".

Бачинска згадує заяви генсека НАТО Йєнса Столтенберга, котрий підтвердив на саміті, що Альянс засуджує порушення Росією територіальної цілісності України. Але також акцентує увагу на тому, що Захід в останні тижні активніше вимагає від Києва надати додаткові повноваження сходу України і провести вибори на окупованих територіях Донбасу. Журналістка також наводить думку віце-канцлера Німеччини Зігмара Габріеля, який не підтримує "постійну ескалацію" у відносинах РФ і НАТО. Обережною ознакою потепління у відносинах між НАТО і РФ Бачинска вважає також другу з часу анексії Криму зустріч представників Альянсу і Росії, яка відбудеться у Брюсселі завтра, 13 липня.

Проаналізували результати саміту НАТО і провідні німецькі ЗМІ. Бернд Рігерт з Deutsche Welle у статті "НАТО діє абсолютно правильно" називає підсумки саміту не початком нової війни, а прорахованою політикою. "НАТО побряцала зброєю, але дуже тихо. Бо якщо думати у військових категоріях, то чотири батальйони на східному кордоні Альянсу в дійсності не є загрозою для набагато більш значних російських військ", — пише оглядач. Він вважає, що НАТО хотіла показати єдність, і це їй вдалося.

Водночас, вважає журналіст, поки що Путіну вдається успішно утримувати у сфері свого впливу ряд країн, серед яких Україна, Грузія, Азербайджан, Вірменія і Білорусь. До тих пір, поки на території всіх цих країн, крім Білорусі, є заморожені конфлікти, розв'язані за участю Росії, шлях в НАТО їм замовлено. На думку Рігерта, відносини між Росією і НАТО будуть налагоджуватися, і тому головними переможеними від такої подвійної стратегії "бряцання і діалогу" він вважає Україну і Грузію, в чиєму тілі "російська скалка засіла надовго". Причому повернення Криму — як і Абхазії, Придністров'я — видається журналісту ілюзією.

Схожу думку у своїй статті "Саміт НАТО показав, що Штайнмайер помиляється" висловив і Торстен Юнгхольт з Die Welt.

"Рішення саміту НАТО лише продемонстрували, що Захід в жодному разу не збирається залишати шлях розрядки напруженості", - пише журналіст, спростовуючи заяви голови МЗС Німеччини Франк-Вальтера Штайнмаєра, який звинувачує Альянс у "бряцанні зброєю". Керівник відділу політики німецького видання підкреслює, що досі зобов'язання НАТО про взаємну підтримку для поляків і прибалтів існують лише на папері, тому що на їхній території військ Альянсу поки немає. Тому, вважає Юнгхольт, ті, хто заявляють про розпалювання НАТО гонки озброєнь, плутають причину з наслідком. При цьому журналіст зазначає, що відсутність діалогу між НАТО і Росією було помилкою, яка тепер усунена.

За підсумками саміту президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю Spiegel позитивно оцінила результати саміту, оскільки вперше побачила, що в НАТО "зрозуміли стурбованість країн східного флангу Альянсу", і зараз нікого не потрібно переконувати в загрозі від РФ.

"Ми можемо бути вдячні Путіну. Зрештою, він сприяв тому, щоб НАТО знову стала по-справжньому оборонним блоком", — зазначила Грібаускайте.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики