RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Поразка Путіна в Україні: потік дегенератів "моторИл" виявився дуже обмеженим

Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що політично Путін мертвий, і його оточення це розуміє

Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що політично Путін мертвий, і його оточення це розуміє На думку російського політолога, політично Путін вже помер Фото: EPA/UPG

Нещодавня спроба військового перевороту в Туреччині, хвилювання у Вірменії, напади в Казахстані, теракт у Франції, гучне вбивство в Україні... Чи є в усьому цьому ознаки спланованої дестабілізації, наскільки вони вигідні чи не вигідні Москві, та якого розвитку подій чекати найближчим часом у Росії, - думка Андрія Піонтковського для "Апострофу".

Драматичні події останніх днів не є результатом якоїсь глобальної змови, як про це думають деякі конспірологи. У кожного з них є своя внутрішня динаміка, що не виключає наявності деяких загальних закономірностей.

Давайте спробуємо всі ці гучні події проаналізувати послідовно.

Турецький гамбіт

Почнемо з Туреччини. Конфлікт між світською та ісламістською Туреччиною триває сторіччя, ще з часів Ататюрка. Країна розколота приблизно навпіл. Коли після поразки Османської імперії Ататюрк створив світську державу, він розумів, що небезпека ісламістського реваншу величезна. Тому на армію він поклав роль інституту, що гарантує збереження конституційних принципів світської держави.

Тихою сапою Ердоган років 15 потихеньку демонтував світські інститути, всіляко послаблював роль армії, насаджуючи туди своїх прихильників. Те, що сталося, було запізнілою відчайдушною спробою людей в армії, вірних світському вибору, зупинити цей руйнівний для Туреччини процес.

Але з іншого боку, все, що ми спостерігаємо після цієї спроби перевороту, підтверджує, що Ердоган, мабуть, заздалегідь готував ту величезну чистку, яку він зараз здійснює. Вона набуває абсолютно божевільного характеру. Під неї потрапили вже десятки тисяч людей, і не тільки військові, а практично весь суддівський корпус, професори університетів, учителі, вихователі дитячих садків. Про ці плани, швидше за все, було відомо, і частина військових спробувала їм запобігти. Але дуже швидко ісламісти вивели на вулицю заготовлених бородатих "титушек" - так званий "народ", які часто лінчували молодих солдатів.

Щодо висвітлення цих подій у російських ЗМІ, то в нашої пропаганди просто дах поїхав. Весь час був Ердоган поганий, а тепер раптом став гарний. "Пропагандони" не знали, що говорити, але в будь-якому випадку роздмухували роль всемогутнього Путіна. Чи то Путін організував змову військових, чи то, навпаки, врятував Ердогана, а, можливо, зробив і те, і інше.

Але в цілому Кремль буде задоволений проміжним підсумком турецьких подій – різким зрушенням Туреччини до ісламізму, до антизахідного курсу зовнішньої політики. Тому що з ісламізмом Кремль більше на словах бореться. А ненавидить Путін, його оточення та й вся так звана "російська еліта" Захід. ІДІЛ для Путіна - це Криголам-2, інструмент для руйнування "ненависного Заходу", так само як Гітлер був Криголамом-1 для Сталіна.

Теракти у Франції

Якщо вже почали говорити ісламізм, то давайте продовжимо тему з ІДІЛом і його терактами у Франції. Російські війська прийшли в Сирію, як нам пояснювали, тому що нам потрібно боротися з ІДІЛом на далеких рубежах, інакше вони прийдуть до нас самі.

Через 2 місяці виявилося, що ми (Росія) ІДІЛ переважно перемогли, у будь-якому разі, до нас вони не прийдуть, і вже можна йти з Сирії, залишивши там тільки якийсь обмежений контингент. Тепер ми якби бомбимо потихеньку ІДІЛ, а вони чомусь теракти влаштовують... не в Росії, а у Франції.

Реакція Москви на ці теракти видає з головою настрій і плани Кремля.

По-перше, це неприховане злорадство, а по-друге, одразу ж почалися крики: "от, якби ви співпрацювали з Росією, тоді не було б цих терактів". По суті - дуже погано завуальовані, а іноді і зовсім не завуальовані погрози Заходу: "якщо ви не знімите санкцій, будете продовжувати підтримувати Україну і заважати нам з нею розібратися, ІДІЛ продовжуватиме вас підривати".

Практично те саме повторює і російська агентура у Франції, той самий Саркозі, куплений з потрухами Кремлем. І ідіот Трамп, якого Москва хоче поставити президентом США, розвивав на республіканській конвенції той самий затверджений у Москві темничек: "Найголовніший ворог США - це ІДІЛ, а Путін бореться з ІДІЛом, тому нам потрібно відкинути будь-які дрібні розбіжності, на зразок України, яка не має ніякого стратегічного значення для США, а разом з Путіним битися з ІДІЛом". Керівник виборчого штабу Манафорт, провідні радники Трампа роками працювали на Януковича і на російських олігархів. Манафорт особисто викреслював на з'їзді програми республіканців пункти про підтримку України.

Поспішаю заспокоїти наших читачів: Трамп президентом США не стане. Якщо, звичайно, прямо перед виборами в Америці раптом не стануться якісь жахливі мегатеракти, на яких Трамп зможе спекулювати.

Україна, Вірменія, Казахстан

Але перейдемо на найближчу для нас усіх тему - пострадянський простір. Те, що відбувається в Україні, ми спостерігаємо, та й увесь світ тільки про це і говорить цілих 2 або навіть 3 роки.

Але при цьому ми бачимо загострення останнім часом ситуації по всьому пострадянському простору. І вже не мирні, а силові інциденти - сутички у Вірменії, у Казахстані. Вони не випадкові. Але не тому, що хтось їх організовує з Москви, з Москви їх не потрібно організовувати, вони всі працюють проти Москви.

Це вже опозиція, яка бере в руки зброю проти союзників Москви. Проти таких самих клептократів, яких Москва наростила і кришує по всьому пострадянському простору. Ці події не випадкові, тому що формується загальний протестний настрій у цьому величезному регіоні.

Ми іноді забуваємо, що минуло вже 25 років з часу першої фази розпаду СРСР – цього "аватара ординського улуса Джучі" з центром у Московії.

25 років – це вже нове покоління людей, які нічого не мають спільного з Радянським Союзом, зі старими елітами, пронизаними російською агентурою. У 91-му була єдина змова всієї радянської комуністичної номенклатури, вона просто відмовилася від ідеології і перейшла до особистого збагачення. Ця модель перемогла в усіх пострадянських державах (окрім Прибалтики). Але вони залишилися пов'язані спільною історією і спільною організацією - КДБ СРСР.

Зараз виросло покоління людей, які абсолютно відкидають ту систему, яка склалася в їхніх країнах-клонах путінської "злодійської Дзюдохерії". Вони хочуть різного: від європейської демократії до ісламістської диктатури. Але вони всі дуже незадоволені Московією, тому що вони бачать, що Московія робить все, щоб ці режими підтримати.

Це рух, яких би форм він не набував - мирних, збройних, - завжди буде антимосковським. Тому що всі прекрасно розуміють, що основний захисник, основний спонсор всіх цих бандитських злочинних режимів – Москва. І до того ж Москва відкрито нагло і тупо претендує на так зване домінування на пострадянському просторі, зону привілейованих інтересів на пострадянському просторі, "російський мир" тощо.

Москва завжди буде підтримувати існуючі режими, тому що тільки за цих режимів вона може розраховувати на якийсь свій вплив і становище. Те, що ми спостерігаємо зараз у Вірменії і в Казахстані, - початок наступного етапу розпаду Радянської імперії, а точніше сказати – Московської імперії. У Москві ще не зрозуміли, що, власне, відбувається. Своєю злочинною агресією в Україні вони прискорили ці процеси. Тому що люди на всьому пострадянському просторі, і передусім молодь, покоління, яке виросло за ці 25 років, бачать, що основний ворог їхніх держав, їхніх народів – це їхній власний клептократичний режим, який спирається на Москву і підтримується нею.

Росія

Спекотне літо 2016 року – це провісник другої дуже активної фази остаточного розпаду "Московської імперії".

Основний каталізатор цього процесу всередині РФ – це поразка Путіна в Україні. Люди можуть ще дивитися якийсь час Соловйова і Кисельова, але оточенню Путіна, сьогоднішнім "членам політбюро" вже зрозуміло, що "Акела промахнувся". Ви ж пам'ятаєте, що було навесні-влітку 2014 року, які наполеонівські плани: "Новоросія", 12 областей, коридори, вихід до моря... Все це зруйнувалося, тому що ніхто ці маячні плани не підтримав - ні українці, ні, що найболючіше для Москви, росіяни в Україні. Більшість російського населення залишилися лояльними громадянами України, багато росіян б'ється в українській армії, АТО.

І в самій Росії путінська авантюра не отримала масової підтримки. "Опитування по телефону" в авторитарних суспільствах нічого не означають. І де ті добровольці, котрі готові воювати за "російську ідею", за "російський мир"? Потік дегенератів "моторИл" виявився дуже обмеженим. Подібні провали зазвичай призводять до падіння диктатора.

І ми бачимо, що уповільнений палацовий переворот вже триває більше року: це виклик силовиків Путіну щодо Чечні та щодо Кадирова в ході розслідування вбивства Нємцова; це війна Бортнікова з Бастрикіним (голови ФСБ і Слідчого комітету РФ, - "Апостроф") навколо кришування кримінального бізнесу.

Те саме відбувалося взимку 1952-53 років в останні місяці життя Сталіна: запекла боротьба Берії проти Абакумова, Ігнатьєва проти Власика. Боротьба за владу між собою всіх силових структур, які зрозуміли, що диктатор ослаб, диктатор вмирає. Наш теперішній диктатор вмирає не фізично - він плаває, в хокей ночами грає з холуями. Але політично він вже помер.

І він не зможе закрутити такий самий контрпереворот, як Ердоган у Туреччині. У нього "титушек" не вистачить. У Ердогана є ідеологічно мотивовані прихильники. Половина населення Туреччини хоче бути сучасною європейською країною, а половина – середньовічним халіфатом з законами шаріату. А за Путіна ніхто не піде на вулицю з голими руками на танки. Як у далекому серпні 91-го за Єльцина, в якому бачили тоді лідера антикомуністичної революції. Запевняю вас.

Читайте також

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

Спеціальний міжнародний правовий механізм має забезпечити виплату компенсацій усім постраждалим від військової агресії Росії