RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Які візи, якщо у Порошенка там фабрика: депутати коментують пропозицію Парубія

Частина депутатів сумнівається, що Рада проголосує за скасування безвізового режиму з Росією

Частина депутатів сумнівається, що Рада проголосує за скасування безвізового режиму з Росією В Україні обговорюють можливість введення візового режиму з Росією Фото: УНІАН

Після затримання в Росії українського журналіста Романа Сущенко голова Верховної ради Андрій Парубій заявив, що Україна повинна скасувати безвізовий режим з Російською Федерацією. За словами спікера, відповідну постанову вже зареєстровано у парламенті. Народні депутати, думки яких зібрав "Апостроф", поставилися до ідеї з візами в цілому позитивно. Однак не всі вони упевнені, що таке рішення знайде підтримку в залі Верховної ради.

Ідея скасувати безвізовий режим з Росією не нова. Відповідний проект постанови під №4030 був зареєстрований у парламенті ще 2 лютого 2016 року. Офіційна назва документу - "Проект постанови про звернення до Кабінету міністрів України про припинення дії Угоди між урядом України і урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації". Крім Парубія співавторами проекту є ще 18 народних депутатів, переважна більшість яких - з "Народного фронту". Але є також депутати від БПП, "Самопомочи" і Радикальної партії Олега Ляшка, а також позафракційні. Немає під проектом підписів депутатів від "Батьківщини", "Опозиційного блоку", "Волі народу" і "Відродження".

У проекті постанови, зокрема, йдеться про те, що безвізовий режим з Росією повинен бути скасовано у зв'язку з агресією РФ на Донбасі, а також анексією Криму.

Голова найбільшої парламентської фракції "Блок Петра Порошенко" Ігор Гринів в коментарі "Апострофу" повідомив, що скасування безвізового режиму з Росією дійсно може стати однією з реакцій на арешт українського журналіста.

"На мою думку, це екстраординарний, але досить адекватний захід", - сказав Гринів. Він також додав, що перед тим, як приймати таке рішення, депутати мають провести консультації з Міністерством закордонних справ. "Я вважаю, що потрібно провести консультації, як в самій фракції, так і з МЗС, оскільки прерогатива зовнішньої політики - у президента і у Міністерства закордонних справ. Наша фракція точно буде консультуватися з цих питань з міністерством", - пояснив глава президентської фракції.

У свою чергу партнери БПП по коаліції з "Народного фронту" також вважають, що безвізовий режим з Росією треба скасувати. Нардеп Леонід Ємець переконаний, що прийняти постанову вдасться, оскільки сьогодні "в парламенті більше патріотів, ніж представників "п'ятої колони Кремля". За його словами, ухвалення такої постанови назріло вже давно.

"Це рішення давно вже треба прийняти. Не може між двома воюючими сторонами діяти безвізовий режим. Це, як мінімум, нонсенс", - пояснив Ємець.

Віце-спікер Ради Оксана Сироїд також вважає, що візи з Росією потрібні. "Це потрібно було зробити вже давно, оскільки ми повинні контролювати міграційні процеси з Росією. І те, що ми цього не зробили, - злочин", - сказала вона "Апострофу"

Віце-спікер, однак, сумнівається, що парламент підтримає постанову. "Ви ж бачите, скільки в українському парламенті проросійських сил. Якщо у президента бізнес в Росії, якщо він там платить податки, то хіба він зацікавлений у тому, щоб його фракція голосувала за таку постанову? Я сумніваюся", - аргументувала Сироїд свою думку.

Вона також додала, що спікер парламенту не піднімав питання запровадження віз з Росією на зустрічі з головами фракцій 3 вересня, на котрій вона була присутня. А це може означати, що на цьому тижні воно розглядатися не буде.

У фракції "Батьківщина", схоже, з цього питання поки не визначилися. Нардеп Олена Кондратюк повідомила "Апострофу", що фракція має намір обговорити його на засіданні у вівторок, 4 вересня.

У свою чергу народний депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко заявив "Апострофу", що не бачить зв'язку між затриманням українського журналіста в Росії і необхідністю введення візового режиму. "Я не розумію, як це пов'язано безпосередньо. От якщо б у зв'язку з тим, що Росія сюди присилає, користуючись безвізовим режимом, своїх агентів впливу (і таке дійсно відбувається)... Але даний випадок безпосередньо не пов'язаний", - вважає Луценко.

Нардеп також додав, що рекомендація МЗС громадянам України утриматися від відвідин Росії у зв'язку з тим, що це, мовляв, небезпечно, є запізнілою.

"Отже, 10 тисяч загиблих людей - це не було приводом, а один затриманий журналіст - це привід. Вітаю МЗС з дуже "швидкою" реакцією, на третій рік війни", - сказав Луценко. Він також додав, що необхідно вивчити, чи не порушуватиме введення візового режиму з Росією права українців, які залишилися на українських територіях, окупованих Росією. Крім того, Луценко підкреслив, що замість запропонованого проекту постанови варто було б прийняти закон про розірвання дипломатичних відносин з Росією.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників