RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорногорська бондіана: чи працюють українські агенти на Балканах

Не усі вважають, що українські спецслужби могли дістатися до Балкан

Не усі вважають, що українські спецслужби могли дістатися до Балкан Українська контррозвідка переграла російську розвідку в Чорногорії Фото: EPA/UPG

У кінці жовтня стало відомо про ймовірну причетність російських спецслужб до спроби військового перевороту в Чорногорії. У зв'язку з цим між РФ і Сербією навіть виник скандал через депортацію громадян Росії, підозрюваних у терактах в Чорногорії. Подія вже майже забулася, коли політтехнолог Тарас Березовець несподівано заявив, що в спецоперації по запобіганню військовому путчу на Балканах брали участь українські спецслужби. У Службі безпеки України ці дані не підтверджують, але і не спростовують. "Апостроф" намагався з'ясувати, яку роль могли зіграти українські агенти в балканському епізоді.

На цьому тижні з'явилася інформація, що до зриву державного перевороту в Чорногорії нібито причетна Служба безпеки України. Таку новину озвучив на своїй сторінці в Facebook політтехнолог Тарас Березовець. "Зрив державного перевороту в Чорногорії з спробою усунення прем'єра Міло Джукановіча. Це воістину унікальна операція в далекому зарубіжжі, дуель, у якій українська контррозвідка впевнено переграла російську розвідку. Західні спецслужби ніколи не змогли б так швидко і ефективно виявити і нейтралізувати понад 30 учасників змови, якщо б не СБУ", - повідомив Тарас Березовець.

За словами політтехнолога, українські силовики передали американській розвідці дані про сербських найманців, які "засвітилися" на Донбасі у складі терористичних підрозділів ЛНР/ДНР і могли бути задіяні Росією для розгойдування політичної ситуації в Чорногорії.

У самій СБУ досить туманно висловилися про свою ймовірну роль у подіях на Балканах. "Не факт, що ми там не брали участь, але на цю тему я не можу нічого говорити", - сказав "Апострофу" керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко переконаний, що порушення планів РФ в Чорногорії цілком логічно вписується в канву протистояння між Україною і Росією.

"Наша СБУ значно очистилася від проросійських елементів і непогано набрала ваги за час проведення антитерористичної операції. Протидія російським силовим структурам, яка було зведена до 2014 року практично нанівець, зараз в значній мірі відродилася. Переворот в Чорногорії організовували спецслужби ФСБ Росії. Навіть глава Радбезу РФ Микола Патрушев терміново вилітав до Сербії, щоб погасити цей конфлікт, оскільки чітко було зрозуміло, що переворотом керувала ФСБ з території Сербії. Тому з точки зору протидії Росії, наші спецоргани відповідним чином і працюють, отже, висока частка ймовірності того, що вони робили все можливе для протидії російським інтересам на Балканах", - вважає Ігор Романенко.

Втім, більшість експертів вважають, що роль українських спецслужб у зриві путчу зводилася до інформаційного співробітництва із західними спецслужбами. Так вважає координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Група "ІС" свого часу вже повідомляла про присутність сербських "Вовків" (військовий підрозділ, - "Апостроф") у Криму на боці Росії під час анексії півострова. Це викликало певну критику, поки нашу інформацію не підтвердили вже і сербські ЗМІ, заявивши, що сербські радикали разом з ополченцями" беруть участь у захопленні адміністративних будівель в Криму. Безумовно, СБУ почала відстежувати сербський слід в українських подіях, адже сербів там досить багато — близько 200 осіб. Цілком ймовірно, що наші спецслужби вели їх, і могли надати Чорногорії якусь інформацію про співпрацю сербських радикалів з російськими спецслужбами", - пояснив Дмитро Тимчук.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж додав, що дії наших силовиків не варто переоцінювати.

"Деякі матеріали, може, і передавалися, але стратегічно тут повинні діяти місцеві або партнерські розвідки більш глобального рівня: ЄС, США, НАТО, які і контролюють весь цей регіон. Якась інформація дійсно могла оперативно надійти з нашого боку, але щоб ми там проводили спеціальну операцію... По-перше, наша контррозвідка не має на це повноважень. У мене така версія: СБУ могла просто надати інформацію про окремих осіб, які брали участь у заворушеннях на сході України, а потім перемістилися на Балкани і там, відповідно, якісь операції могли проводити. Але те, що ми запобігли перевороту, - це дуже голосно сказано, це більше піар. Якщо хтось і запобігав, то це місцеві спецслужби за сприяння великих держав", - зазначив Микола Маломуж.

Правда, екс-начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк вважає, що ніякої активності наших спецслужб на Балканах взагалі не могло і бути.

"Я думаю, що вся ця історія має на меті не стільки інформувати людей, скільки якісь особисті цілі: або перевести увагу на негідний об'єкт, або з метою піару, або когось зганьбити. Я взагалі не бачу жодних можливостей у СБУ досягати цілей в Чорногорії. Не тому, що служба погана, а тому, що всі сили спрямовані на схід і там залишається багато питань. Говорити, що СБУ брала в цьому участь на одній з сторін, з якимось інтересом, силами і засобами, можуть тільки люди, які не обізнані в силах і засобах СБУ. Вектор роботи СБУ зараз спрямований виключно на охорону державної цілісності та адміністративної межі з Кримом і ОРДЛО", - підкреслив Василь Вовк.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7