RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дубль два: чи дійсно Росія хоче вивести війська з Сирії

Москва вже відкликала додому частину військ з охопленої війною Сирії

Москва вже відкликала додому частину військ з охопленої війною Сирії Міністерство оборони Росії приступило до скорочення військової присутності в Сирії Фото: Міністерство оборони РФ

Президент РФ погодився з пропозицією Міноборони почати скорочення чисельності військ в Сирії. Для початку вирішили забрати з Середземного моря групу кораблів на чолі з авіаносцем "Адмірал Кузнєцов", що погубив два винищувачі. Щоправда, як відзначають і російські, і зарубіжні фахівці, насправді цим виведення військ цілком може обмежитися. Навіть після взяття Алеппо не можна сказати, що російське "завдання виконано". А новий етап мирного процесу не тільки дає Росії нові можливості, але і накладає зобов'язання. Це майже напевно означає, що Москва в Сирії надовго.

"Друга спроба" вивести війська

Згідно із заявою від 6 грудня, Міноборони Росії за згодою президента Володимира Путіна приступило до скорочення військової присутності в Сирії. Спершу із зони конфлікту відкликали кораблі російського Північного флоту на чолі з крейсером "Петро Великий" і авіаносцем "Адмірал Кузнєцов", що настраждався, – з Середземного моря вони перейдуть до пункту базування Сєвєроморськ. На це їм буде потрібно близько 10 діб. Путін раніше підкреслював, що план скорочення присутності не передбачає припинення роботи на базах в Тартусі і на аеродромі "Хмеймім".

Не без пафосу російські чиновники відзначили, що необхідні завдання ця частина угруповання військ виконала. "Хочу подякувати усьому особовому складу корабельної авіаносної групи за успішне виконання поставлених завдань", – заявив начальник Генштабу ЗС РФ генерал Валерій Герасимов. "Завдання, поставлені корабельній авіаносній групі на бойову службу, виконані", – підтвердив командувач російського угруповання військ в Сирії генерал-полковник Андрій Картаполов. Наприкінці грудня міністр оборони РФ Сергій Шойгу стверджував, що для виводу військ створені всі умови.

Схожі слова доводилося чути менше року тому, в березні 2016-го, коли Росія анонсувала виведення військ з Сирії. Тоді воно так і не відбулося. Уже восени минулого року до берегів охопленої війною країни викликали вищезазначені кораблі. Як і тоді, російська влада не уточнює, які завдання виконані і які саме війська виводяться.

Мотивація Кремля

Тепер у світі заяви Москви тим більше не схильні приймати за чисту монету. Керівник програми британського центру Chatham House з Близького Сходу і Північної Африки Ліна Хатіб в інтерв'ю The Independent назвала заяву швидше політичною, ніж військовою. Якщо додому кого і відправляють, то не основний персонал військових. Кампанія в Сирії поки не завершена, тому що повстанці все ще контролюють деякі райони країни, і Кремль лише хоче вказати на власний успіх в Алеппо. Більше того, Москва і Дамаск не бажають втрачати шанс вирішити сирійський конфлікт військовим шляхом.

Додатковою мотивацією напевно став список загублених авіаносцем "Адмірал Кузнєцов" літаків – через проблеми при посадці в Середземному морі залишилися два винищувачі, про що говорять американські експерти. Аналітик з питань Близького Сходу в групі SecDev, що займається моніторингом конфліктів, Нік Хауер у коментарі для War is Boring вказує на те, що виведення дійсно може обмежитися відправкою додому російських кораблів Північного флоту через ганьбу, пов'язаної з авіаносцем. Його підтримує Майкл Кофман з центру Інституту ім. Кеннана при Міжнародному науковому центрі імені Вудро Вільсона. На думку Хауера, ганьбою Москві загрожує і виведення військ без повторного взяття Пальміри, яка в грудні перейшла до рук ІД. Тому малоймовірно, що РФ піде на це зараз.

І російські фахівці, зокрема, старший науковий співробітник Інституту сходознавства РАН Володимир Сотников, не сумніваються, що мова йде не про повне виведення російського угруповання. "Залишаться деякі бойові частини в складі ПКС Росії. Це, скажімо, частини спеціального призначення, військової розвідки, частини ППО, які прикривають Дамаск і деякі населені пункти в Сирії. Тобто якісь наземні частини залишаться", – сказав він "Комерсанту".

Російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер вважає, що виведення російських військ не відбудеться. "Ніякого виведення не буде. Є тактичні рішення, які були неминучі: "Кузнєцов" точно повинен був "піти додому" до лютого, що б там не трапилося, тому що у нього вже ресурс був вичерпаний повністю. Жодного військового сенсу в його розгортанні, а тим більше крейсера "Петро Великий", не було взагалі – це просто була піар-акція, яка, правда, вийшла боком, бо втратили два літаки", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Військовий експерт припустив, що в Росію можуть відкликати і частина ударної авіагрупи з льотчиками, оскільки Алеппо узятий, і в Сирії настав період зимових пилових бур, під час якого техніка сильно страждає. Так що тримати їх там "безглуздо". Але це не означає, що вони не повернуться пізніше.

"Для того, щоб Росія пішла з Сирії, має щось серйозне статися: зміна режиму, наприклад, або дуже серйозна військова поразка", – додав Фельгенгауер. Він вважає, що Росія хоче домогтися домінування в Сирії і на всьому Близькому Сході.

Сили режиму Башара Асада повністю контролюють Алеппо, але в Сирії все ще достатньо сил збройної опозиції. В основному вони сконцентровані в провінції Ідліб. І відбити її у повстанців буде не так просто, адже Ідліб знаходиться біля турецького кордону. Хоча Туреччина пішла на угоду з Москвою і Тегераном, навряд чи варто очікувати, що вона відразу ж відмовиться від підтримки дружніх сил.

Припинення вогню

З 30 грудня на всій території Сирії діє режим припинення вогню, про який домовилися урядові й опозиційні сили, також зовнішні гравці – Іран, Росія і Туреччина, які повинні стежити за його дотриманням. Потім відповідну російсько-турецьку резолюцію одноголосно підтримав Радбез ООН. Спецпосланець ООН по Сирії Стеффан де Містура висловлював припущення, що в цей раз режим тиші може спрацювати. Поки він, незважаючи на регулярні порушення, насправді діє. Як і в попередніх випадках, режим припинення вогню не стосується терористичних угруповань "Ісламська держава" і "Джебхат Фатх аш-Шам" (раніше відома як "Джебхат ан-Нусра"). Наступні переговори щодо Сирії повинні пройти 23 січня в столиці Казахстану Астані.

"За великим рахунком, серйозного впливу "Адмірал Кузнєцов" не надавав (крім двох втрачених літаків), – сказав "Апострофу" директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. — Отже для росіян виведення цієї групи буде, я б сказав, найкращим варіантом, тому що вона витрачає занадто багато ресурсів при мінімумі ефективності. Зрозуміло, що росіяни намагаються цим продемонструвати готовність до виведення військ і пошуку мирного врегулювання в Сирії. Але, відверто кажучи, логіка подій і останні домовленості, які передбачають розподіл відповідальності по Сирії між Іраном, Росією і Туреччиною, не дозволять, як мені здається, росіянам в реальності реалізувати план зменшення свого контингенту на сьогоднішній момент та в найближчій перспективі".

Хоча Росія може продовжувати заявляти про виведення військ і робити видимість цього процесу, додає Семиволос. Поділ відповідальності, як зазначає сходознавець, фактично дорівнює поділу сфер впливу в Сирії: "Хочеш не хочеш, будеш вкладатися в ці зони впливу, зокрема військово". Один з важливих індикаторів того, що Росія в Сирії надовго, – надсилання в цю країну сформованого з мусульман (в основному – чеченців) батальйону так званої військової поліції. "Це ознака того, що росіяни занурюються в цей конфлікт глибше", – упевнений Семиоволос.

Читайте також

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

Спеціальний міжнародний правовий механізм має забезпечити виплату компенсацій усім постраждалим від військової агресії Росії