RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дебют Китаю і Четверта революція: чого очікувати від Давосу

Українська влада довго вирішувала, чи йти на "сніданок" до Пінчука

Українська влада довго вирішувала, чи йти на "сніданок" до Пінчука У швейцарському Давосі традиційно очікують учасників Міжнародного економічного форуму Фото: EPA/UPG

Всесвітній економічний форум в Давосі - місце зустрічі світових еліт. Але в цьому році, українські політики вперше стали відкрито висловлювати сумніви в доцільності участі в заході, а деякі взагалі відмовилися їхати до Швейцарії Виною всьому олігарх Віктор Пінчук, який в кінці грудня запропонував на сторінках ділової американської газети Wall Street Journal Україні компроміс з Росією. Пінчук — не тільки регулярний учасник Давоського форуму, а й організатор так званих українських сніданків, де найчастіше обговорюються багато питань, що стосуються України. Зараз візит на сніданок до Пінчука сприймається, як підтримка його позиції про поступки Москві. Тому головна складність для представників України в Давосі — побувати на форумі і не зустрітися з Пінчуком.

Сьогодні, 17 січня, у швейцарському курортному містечку Давос відкрився Всесвітній економічний форум. Вже вдруге поспіль — без участі канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда, а також без прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Відсутність таких лідерів навряд чи тішить організаторів форуму, який цього року проходить під гаслом "Сприйнятливість і відповідальне лідерство". Тим більше, що вони не озвучили правдоподібні причини скасування візитів, а то і зовсім відмовчалися.

На Всесвітньому економічному форумі зазвичай зустрічаються провідні світові політики (в цьому році - близько 50 глав держав і урядів), топ-менеджери міжнародних корпорацій, бізнесмени, представники академічної спільноти. Тому відсутність дійсно великих політиків може свідчити про те, що, з одного боку, форум втрачає значення для міжнародної спільноти. З іншого, під новим ракурсом на нього може подивитися України. Особливо - офіційний Київ.

Давоська ставка Пінчука

Традиційно на форумі буде присутній український бізнесмен Віктор Пінчук. В кінці 2016 року американський видання The Wall Street Journal опублікувало його колонку, що стала скандальною через ідею поступитися Росії в принципових для української влади питаннях на кшталт анексії Криму та "тимчасового" виключення членства в ЄС зі списку цілей України. На публічно висловлену думку Пінчука відреагували не тільки авторитетні українські експерти, а й представник Банкової — в тій же газеті опублікував колонку заступник голови АП Костянтин Єлісєєв. 13 січня нова колонка Пінчука вже вийшла на "Українській правді", в якій олігарх спробував пояснити тези першої публікації.

Практично немає сумнівів, що колонка Пінчука в WSJ була адресована адміністрації наступного американського президента — адже зовсім скоро, 20 січня, Дональд Трамп вступить у свої повноваження. Український бізнесмен, який вклав понад $8 млн до фонду подружжя Клінтон, намагається адаптуватися до нових реалій і те саме радить Києву. А от матеріалом в УП Пінчук спробував замилити очі вже українцям.

Через те, що "Український сніданок" міг сприйматися як майданчик для просування ідеї компромісу з боку України на догоду Росії, у Києві до останнього не говорили чи збираються їхати до Швейцарії. Лише напередодні першого дня форуму повідомили офіційно, що у президента Петра Порошенка в Давосі буде насичена програма, але без відвідування "сніданку" Пінчука. Віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе і зовсім передумала відвідувати Швейцарію, хоча ще за кілька днів перед тим заявляла про намір представити там позицію українського суспільства. Деякі українські депутати зізналися, що не збираються відвідувати організований українським бізнесменом захід на форумі.

"Стаття Пінчука не відповідає нинішнім реаліям і його рецепти нездійсненні в нинішній ситуації, — переконаний співдиректор міжнародних програм Центру Разумкова Михайло Пашков. — Щодо майданчика самого по собі, то, знаєте, на форумі збираються трохи за іншою тематикою. Традиційно Давос не пов'язаний з конкретною країною, і там не обговорюють конфлікти двох країн. Тому я не думаю, що форум буде саме тим майданчиком, де такі ідеї (викладені в статті на WSJ, — "Апостроф") популяризуються або обговорюватися; трампліном для такого роду ідей. Це малоймовірно ".

Пашкову здається цілком зрозумілим, чому українські офіційні особи вирішили не брати участь в організованому Пінчуком "сніданку": їхати в Давос, щоб дискутувати з бізнесменом, "абсолютно ні до чого".

"Це не той предмет, який варто виносити на подібного роду обговорення, тим більше опонувати офіційним особам до Пінчука", — пояснив свою думку Пашков в коментарі "Апострофу".

Володимир Горбач, політичний аналітик з Інституту євроатлантичного співробітництва, вважає, що їхати на форум в Давосі і представляти там Україну, в тому числі на "Українському сніданку" представникам влади все-таки варто: "Інакше це — ховати голову в пісок і усвідомлено уникати будь-якої можливості принаймні для спілкування на такому інтелектуальному і політичному рівні. Не думаю, що бойкотувати ( "сніданок") розумно — все одно ж будуть присутні як мінімум іноземні гості, які займаються Україною. Набагато продуктивніше — бути і відстоювати свою позицію".

Політолог і публіцист Тарас Возняк вважає, що публікація скандальної статті Пінчука в американському виданні не допоможе бізнесменові використовувати Всесвітній економічний форум з такою метою: "Може бути, він і хотів би просувати ці ідеї за допомогою цього майданчика (форуму в Давосі, — "Апостроф " ), але мені здається, що після тієї реакції, яку вони спричинили в українському істеблішменті, ефективність цих ідей зведеться до особистої думки самого Пінчука. Він, правда, давав деякі роз'яснення, намагаючись пом'якшити всю цю реакцію. але, думаю, йому це вже не вдалося".

Возняк, як і Пашков, вважає, що українські чиновники навряд чи з'являться на організованих Пінчуком у рамках форуму заходах, тому що "це буде витлумачено як підтримка позиції Пінчука. Але взагалі всі платформи такого типу потрібно використовувати".

"Думаю, що Пінчук усвідомлював, підписуючи цю статтю (бо я не впевнений, що він її безпосередньо писав), до чого це може привести", — додав Возняк.

Загальний контекст

Обрання Трампа зі зрозумілих причин буде однією з головних тем на форумі. При цьому сам Трамп в Швейцарію не прилетить. Замість нього США представляють члени попередньої адміністрації: віце-президент Джозеф Байден і держсекретар Джон Керрі.

Як заявив агентству Bloomberg прес-секретар обраного президента Хоуп Хікс, Трамп розглядав би присутність членів своєї команди в Давосі як зраду його передвиборних гасел. В ході кампанії Трамп дійсно критикував політичний істеблішмент, називаючи свою суперницю Хілларі Клінтон глобалістом, і уявляв себе як захисника інтересів робітничого класу (проте, на багато посад в своєму Кабінеті Трамп номінував кандидатів з Уолл-стріт, мільярдерів і мільйонерів).

Як раніше писав Reuters, поїздку Меркель в Давос в епоху, коли суспільство втомилося від істеблішменту і глобалізації, дійсно могли сприйняти неоднозначно. Немає таких побоювань у голови КНР Сі Цзіньпіна, який стане першим лідером Китаю, який відвідав форум і одночасно — топ-гостем Давосу у 2017 році. Є підстави вважати, що Сі Цзіньпін таким чином хоче продемонструвати, що КНР готова зайняти місце США в світі, якщо Трамп дійсно вирішить зменшити участь Америки в міжнародні відносини.

"Це тільки свідчення того, що КНР стає одним з основних світових лідерів і в політиці, і в економіці", — вважає Возняк. Відсутність Меркель і Олланда він пояснив внутрішньої європейською політикою. Таким чином, падіння відвідуваності форуму в Давосі великими європейськими лідерами — швидше тимчасове явище.

"Я не думаю, що форум в Давосі втрачає свою впливовість. Скасування візитів кількох лідерів пов'язана з кількома моментами, в першу чергу зі світовими геополітичними трендами. З одного боку, очевидно, що в деякій невизначеності знаходиться зовнішньополітичний курс США. З іншого боку, присутня вже якась "зникаюча натура" в американському і європейському представництві в Давосі ... рік на рік не доводиться — я б не став робити з цього тенденцію", — поділився роздумами Пашков. Обговорення загальносвітових загроз і викликів на Всесвітньому економічному форумі йому все одно здається корисним.

"Очевидно, час просто таке, такий рік повної невизначеності, що буде далі, — погоджується, пояснюючи причини відсутності багатьох лідерів на форумі, Горбач. — На Давоському форумі обговорюють проблеми майбутнього, економічні перш за все. І раніше було більш-менш зрозуміло, про ніж говорити. А зараз люди, і навіть інтелектуали, політики не знають майбутнього і бояться його. Це і робить розмови про майбутнє небажаними. Поки можемо констатувати тільки тимчасовий характер падіння інтересу до форуму".

Однією з основних тем Всесвітнього економічного форуму в Давосі в 2017 році, як і рік тому, буде так звана Четверта промислова революція — тобто говорити будуть про "хвилі відкриттів, обумовлених розвитком можливостей встановлення зв'язку: роботи, дрони, розумні міста, штучний інтелект, дослідження головного мозку", як це пояснив німецький економіст Клаус Шваб, засновник форуму. 27 засідань форуму прямо чи опосередковано стосуються цієї теми. Обговорення на Давоському форумі відкривається питанням робочих місць: "Обіцянка або небезпека — розгадуючи майбутнє зайнятості".

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7