RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пощастило, напевно: декларації української еліти вражають соцмережі

Як соцмережі відреагували на 95 картин Довгого, 22 автомобіля Бурбака та інші придбання політиків

Як соцмережі відреагували на 95 картин Довгого, 22 автомобіля Бурбака та інші придбання політиків Соцмережі обговорюють декларації українських чиновників і депутатів Фото: УНІАН

Система електронного декларування для держслужбовців була запущена на початку вересня. Але технічні проблеми Національне агентство з питань протидії корупції (НАПК) змогло усунути лише в жовтні. За короткий термін роботи системи багато чиновників і політиків встигли "порадувати" українців інформацією про свою нерухомість, машини і нечувані суми готівкою. Але потім виникли і нові технічні проблеми у зв'язку з напливом бажаючих задекларувати свої статки. Грубо кажучи, система не витримала. Як результат, чиновники активно скаржаться, що змушені чекати ночі, щоб внести інформацію в систему, але і тоді це не вдається. Лише з 24 по 27 жовтня в НАПК прийшло більше 200 листів-скарг - в основному, від депутатів, суддів і працівників прокуратури. У НАПК 27 жовтня пообіцяли, що останні чотири дні жовтня окремі його підрозділи будуть працювати цілодобово, щоб терміни не були зірвані, але відкладати кінцеву дату подачі — 30 жовтня — не будуть. Однак агентство заперечує свою провину у неналежній роботі системи електронного декларування і стверджує, що винні оператори системи. "Апостроф" в соцмережах зібрав найцікавіші, на наш погляд, думки про роботу системи е-декларування та про розкриті багатства українських політиків.

Кум президента і за сумісництвом міністр інформполітики Юрій Стець у 2015 році позичив третім особам 40 тис. євро і 50 тис. доларів. Згідно декларації, Стець в минулому році отримав понад 200 тис. грн доходів, з яких зарплата склала 75 тис., страхові виплати - майже 40 тис. грн, а пенсія - аж на 93 тис. грн. Цим обурився, наприклад, блогер з ніком "Ледокоин Гетьмана".

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман в електронній декларації вказав понад 1,5 млн доларів готівкою, запонки з дорогоцінними каменями і 12 годин елітних годин: Rolex (2шт.), Breguet (2 шт.), Girard-Perregaux (2шт.), Parmigiani, Audemars Piguet, Ulysse Nardin.

Навколо декларації глави фракції БПП у Верховній Раді Ігоря Гриніва розгорівся цілий скандал. Він відмовився пояснити журналістам-розслідувачам проекту "Схеми", чому дані офіційної декларації суперечать його реальним статкам, а також вказати джерела своїх доходів. Журналістам він висловив своє велике презирство. Хоча сумарно сім'я Гриніва з трьох осіб в 2013-2014 роках "заробила" 750 тис. грн, дружина депутата в 2014 році купила квартиру, яка зараз оцінюється в 7 млн гривень.

Скандальний депутат від "Волі народу" Олесь Довгий відзначився любов'ю до мистецтва - у нього 95 картин і 10 статуй. Також нардеп задекларував 11 наручних годинників і 1,5 млн доларів готівкою в 2015 році. У його дружини готівки трохи менше - 400 тис. євро.

Народний депутат України Дмитро Шенцев задекларував колекцію з 170 самоварів IX-XX століть, колекцію ікон і кілька картин. А ще депутат зберігає в готівці 1,5 млн доларів.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак живе "екологічно" у величезній квартирі на 355 кв. м. Володіє він нею разом з дружиною. Міністр також задекларував два автомобілі: Jaguar S-type 2006 року випуску і Volkswagen Touareg 2011 року. У дружини - Toyota Camry 2011 року. Готівкою в Семерака зберігається, згідно декларації, 190 тис. грн і 160,5 тис. доларів.

Не довіряє банкам (фінансовим установам, а не скляному посуду) і голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк - він задекларував 390 тис. доларів і 60 тис. євро готівкою. При цьому в 2015 році в НКРЕКП Вовк заробив лише 68,997 тис. грн.

У віце-прем'єра Павла Розенка готівки не так багато: 550 тис. в гривнях, 15 тис. в доларах і 10 тис. - в євро. Зате мати Розенка подарувала йому квартиру в Києві площею 81,4 кв. м вартістю 450 тис. грн. У минулому році віце-прем'єр заробив на посаді міністра лише 74,5 тис. грн. Його дружина - лише на 10 тис. грн більше.

Без нерухомості живе міністр культури Євген Нищук. Він задекларував 43 тис. доларів і 15 тис. євро готівкою. У 2015 році Нищук заробив 194 тис. грн, з яких 183 тис. - зарплата в театрі імені Франка у Києві.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков любить дорогі годинники, шуби і зброю. У декларації він вказав годинник Rolex Daytona 1992 року, Vacheron Constantin 2003 року і Jaeger LeCoultre 2004 року, а також антикварні годинники, 7 одиниць антикварної зброї 19-20 століття. У його дружини 3 шуби - дві норкові і одна з каракулю. Вина у міністра накопичилося 760 пляшок. У Авакова в готівці є 265 тис. грн, 178 тис. доларів і 118 тис. євро. У дружини міністра - 1,3 млн гривень, 275 тис. доларів і 30 тис. євро. У мережі вже жартують з приводу декларації Авакова.

Колега Авакова - голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе - задекларувала три квартири, куплені в іпотеку і одну земельну ділянку. Все - в Грузії. Також Деканоїдзе вказала дві зарплати - майже 89 тис. грн - в Нацполіції і 3,4 млн гривень в американській компанії MPRI International Services LTD, an Corporation Engility.

Заступник голови фракції "Блок Петра Порошенко" Анатолій Матвієнко і зовсім здивував тим, що задекларував Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Вінницькій області. Крім того, у нього є 10 земельних ділянок, та майже 3 млн грн готівки у нього і його дружини.

Секретар Київради Володимир Прокопів теж відзначився - у своїй декларації він вказав туалет.

Скандально відомий нардеп Володимир Парасюк задекларував годинник Samsung Gear S2 з коментарями "Приніс Святий Миколай. Але точно сказати не можу, бо я спав".

Український бізнесмен і народний депутат від партії "Народний фронт" В'ячеслав Костянтинівський став рекордсменом, задекларувавши 14,7 млн доларів готівки та позичені у колишнього міністра вугільної промисловості Віктора Тополова 5 млн доларів.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва на відміну від багатьох українських політиків не зберігає гроші в готівці. На її рахунку в "Укрексімбанку" зберігається 1,8 млн доларів і ще майже 62 тис. грн – в "Ощадбанку". Також Гонтарєва задекларувала два автомобілі Porsche.

А ось народний депутат від БПП Микола Фролов заявив, що шахраї записали на нього в декларації сім квартир і автомобіль.

На декларації політиків відповів музикант Святослав Вакарчук.

Почуття українців з приводу декларацій чиновників влучно охарактеризував популярний блогер Роман Шрайк.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати