RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко знищив цю армію: в АТО скаржаться на якість контрактників

Волонтери кажуть про низьку мотивацію серед військовослужбовців-контрактників і некомплект особового складу

Волонтери кажуть про низьку мотивацію серед військовослужбовців-контрактників і некомплект особового складу Незважаючи на заяву президента про те, що жодного мобілізованого військовослужбовця в зоні АТО вже немає, такі на фронті все ж залишаються Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко 2 листопада заявив, що на фронті не залишилося жодного військового, покликаного за мобілізацією. За його словами, армія відтепер повинна бути забезпечена тільки добре мотивованими контрактниками. Втім, як кажуть учасники АТО, відомості глави держави неточні, і на фронті ще залишаються мобілізовані. А за словами волонтерів, вже набрані контрактники не такі й хороші та мотивовані. Крім того, у частинах спостерігається серйозний недобір особового складу.

На фронті не залишилося жодного військового, покликаного за мобілізацією. Таку гучну заяву 2 листопада у Facebook зробив президент Петро Порошенко. Нагадаємо, що в зоні бойових дій на Донбасі залишалися військовозобов'язані, яких призвали в рамках шостої хвилі часткової мобілізації, що відбулася влітку минулого року. 26 вересня президент підписав указ про звільнення цих військовослужбовців — всього близько 20 тис. осіб.

"Я, як Президент і Верховний Головнокомандувач, можу доповісти українському народові, що від сьогодні жодного мобілізованого на фронті, в зоні АТО немає. І Збройні сили України повністю повинні бути забезпечені добровольцями, воїнами-контрактниками, добре підготовленими, мотивованими, навченими та забезпеченими", - написав у Facebook Порошенко.

Одразу ж під цим повідомленням з'явилися коментарі людей, які представилися військовими і повідомили, що командири доповідають президентові неточну інформацію, і мобілізовані на фронті все ж залишаються. "Тобто мене тут немає. Це тільки мені здається, що я все ще в зоні АТО намагаюся розпекти буржуйку, а сирі дрова не хочуть світити? Не може такого бути, адже пан Президент же з усією відповідальністю заявив", - написав користувач Aly Safarov.

Інший військовослужбовець Максим Науменко написав Порошенку, що його обдурили: "Я ось, наприклад, і багато офіцерів, і бійці вже переслужуємо Ваш Указ. І плювати хотів командир частини на верховне головнокомандування".

"Апострофу" Максим Науменко пояснив, чому президентський указ про демобілізацію не виконується: "Здебільшого це пов'язано з банальним правовим нігілізмом з боку командирів військових частин. Як правило, проблеми з'являються в офіцерів, які відмовилися укладати контракт у певній частині. Їм відмовляють у наданні відпусток, звільнень, відбуваються провокації, затримують заробітну плату і використовують інші заходи адміністративного впливу. Проблема в тому, що у військовослужбовців немає технічної можливості скласти елементарну скаргу, я не кажу вже про судовий позов". За словами Максима, в його бригаді залишаються ще близько десяти офіцерів, які давно повинні були звільнитися в запас.

Волонтери, з якими поспілкувався "Апостроф", запевняють, що переважна більшість мобілізованих 6-ї хвилі все ж звільнені, але є категорії військовослужбовців, які не можуть піти на "дембель" з об'єктивних причин.

"Перша категорія - це ті військовослужбовці, які перебувають на лікарняному у зв'язку з пораненням або з інших причин, пов'язаних зі здоров'ям, - розповів "Апострофу" волонтер фонду "Повернися живим" Андрій Римарук. - Друга категорія - це військовослужбовці, проти яких здійснюється службове розслідування за різні проступки. За моїми даними, звільнили дійсно всіх, гроші виплатили, і таких проблем, як з другою, третьою і четвертою хвилею мобілізації, немає".

Однак повна заміна мобілізованих на контрактників, за словами волонтерів, залишається великою проблемою. Зазначимо, що, за даними Міноборони, з початку року контракт зі ЗСУ підписали 60 тис. осіб, а загальна кількість військових, які були прийняті на службу за контрактом з 2014 по 2016 рік, становила 90 тис. осіб.

"Особового складу не вистачає, і контрактна армія не така успішна, як нам намагаються представити, - каже волонтер Ольга Решетилова. - Оскільки не вийшло набрати достатньої кількості людей - просто змінили і скоротили штат. Наприклад, якщо раніше в штаті батальйону нараховувалося 670 осіб, то тепер - лише 500 осіб. Відповідно комплектація батальйонів і бригад не повна. Саме таким чином командування вийшло з ситуації".

Проблеми є не тільки з чисельністю контрактників, а й з їхньою мотивацією. "Є така категорія людей, які йдуть тільки гроші заробляти. Ми часто стикаємося з такими. Коли їм кажуть, що потрібно копати окопи, тому що це рятує життя, вони відповідають, що прийшли на фронт за зарплату. Є такі, хто йдуть на контракт і просять, щоб їх не посилали в АТО, або вони бояться воювати. Кращою нашою армією можна вважати той склад, який був з добровольців у 2014 році, але Порошенко знищив цю армію. Далеко не всі контрактники сьогодні мотивовані", - скаржиться волонтер з Маріуполя Галина Одноріг.

Андрій Римарук додав, що запитань до тих, хто залишається на фронті, досить багато. "Найближчим часом подивимося, як фронт проживе без мобілізованих. За словами президента, міністра оборони і начальника Генштабу, начебто все добре, але далеко не всі контрактники мотивовані. Наприклад, один контрактник може підписати контракт при частині. Він служить на мирній території: приходить на роботу о 8-й ранку і йде о 7-й вечора, сидить у теплому приміщенні, попиваючи чай з кавою. Інший контрактник за ці самі гроші або на півтори тисячі більше цілодобово без відпочинку служить на передовій. Там же немає робочого часу. Якщо стріляють, ти воюєш, якщо не стріляють, все одно доводиться сидіти на посаді і чергувати", - резюмував Андрій Римарук.

Військовий експерт Ігор Романенко зазначив, що не варто ідеалізувати мобілізованих. На його думку, потрібно активніше працювати над розвитком професійної армії, і тоді Міноборони отримає можливість відсіювати невмотивованих людей.

"Шоста хвиля мобілізації була виконана в кращому разі на 50%. Є багато питань у тому, як набирали цих людей: багатьох виловлювали і примушували... Хоча кращих військових з 6-ї хвилі, які мають досвід, було б добре залишити далі служити. Робота щодо цього проводилася, і частину військових з 6-ї хвилі змогли залишити. Набрали в цьому році 60 тис. контрактників, тому початок формування професійної армії вже покладено. Зацікавленість людей служінню вітчизні потрібно підсилювати не тільки грошовим забезпеченням, а й соціальним пакетом, а над цим треба серйозно працювати", - підкреслив Романенко.

За словами експерта, якщо на Донбасі розпочнеться ескалація конфлікту, то на допомогу прийдуть резервісти з усіх шести хвиль мобілізації. За даними Міноборони, таких військових близько 100 тис. осіб.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати