RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нові плівки Онищенка підтвердили політичну корупцію

Онищенко буде постійно підкидати ці плівки у інформаційний простір, підживлюючи постійно інтерес суспільства до них

Онищенко буде постійно підкидати ці плівки у інформаційний простір, підживлюючи постійно інтерес суспільства до них Олександр Онищенко Фото: УНІАН

Невгамовний олігарх-втікач Олександр Онищенко знову нагадав про себе. Цього разу він опублікував чергову серію своїх записів. Новим переговорником, згідно новій плівці, від президента Петра Порошенка виступив Микола Мартиненко, який нібито приїхав домовлятися з Онищенком після того, як домовленості з депутатом Олесем Довгим, про які йшлося в першій частині плівок, не були виконані. Про те, чому в нових плівках фігурує Мартиненко, та яку мету переслідує Онищенко публікаціями записів, розповідає "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк.

Оприлюднення нових плівок Онищенка свідчить про те, що конфлікт між ображеним олігархом і Порошенком продовжується розвиватися, хоча раніше був лише у латентній фазі. Ця публікація плівок всідчить про те, що конфлікт не вичерпано. Чергову порцію записів від Онищенка слід також розуміти як і те, що Петро Порошенко намагається знайти будь-який можливий канал комунікації з ним. Ця остання плівка – доказ того, що президент намагався вирішити питання за допомогою Мартиненка. Він не є вже політичною фігурою – минув рік, як склав депутатські повноваження. Очевидно, що Мартиненко і Онищенко добрі знайомі. Саме тому за допомогою Мартиненка Порошенко намагався знайти доступний канал комунікації з олігархом. Основна мета цієї плівки показати, що конфлікт продовжується, корупція процвітає, влада боїться компрометуючого матеріалу, який є у Онищенка. Така плівка, де засвітився Мартиненко не остання. А таких можливих переговорників під Порошенка було дуже багато і Онищенко їх всіх точно фіксував. Скоріше за все, найцікавіше попереду.

Онищенко буде постійно підкидати ці плівки у інформаційний простір, підживлюючи постійно інтерес суспільства до них. Всім цікаво, як робиться bigpolitic. А куди цікавіше це для західних дипломатів, міжнародних партнерів, які бачать, що Україна погрузла у політичній корупції. Це свідчення того, що політична еліта дуже серйозно хвора. Практично всі дипломати негласно висловлюють таку позицію, що політична корупція в Україні їх дуже дратує. А це яскравий її приклад. Безумовно, виключати те, що до справи причетні іноземні спецслужби не можна. Але у нас в країні насправді є проблема із політичною корупцією, що очевидно і є великим подразником для західних партнерів. Є навіть свіжий і дуже яскравий приклад того, як сильно проблема політичної корупції Україна набридла на Заході. Остання новина, про те, що Ляшка позбавили візи – ця подія має дуже логічне пояснення. Так, один високопоставлений дипломат сказав, що Ляшка на Заході вважають один із найбільших політичних корупціонерів в Україні. А тому це рішення американців було показовим, і це був певний сигнал для інших: "у нас недоторканих немає". Тому не виключено, що таким чином будуть переслідуватися усі українські політики і буде дуже великий тиск чинитися. І такі рішення можуть торкнутися і людей, наближених до президента – Кононенка, Грановського. Це все перевтома від ситуації в Україні з політичною корупцією. Навіть єврооптимісти на всіх можливих майданчиках кажуть про те, що цю політичну еліту в Україні треба максимально усувати з політичної арени.

Так, всі плівки Онищенка – це результат особистої образи на Порошенка, і в цей конфлікт він втягує й інших гравців, у нас всі пов’язані. Але таким чином, ця помста Порошенкові робить певним чином добру справу: демонструє західним партнерам реальний стан речей. Для нашої влади – це поганий сигнал, а для суспільства – це інформація про політичну корупцію в Україні. І в такому випадку одним із можливих виходів із цієї ситуації є дострокові вибори, підгурнтя для цих настроїв Онищенко й буде підігрівати. Всі сили, які будуть зацікавлені у політичній дестабілізації, будуть згадувати постійно про необхідність дострокових виборів. А у західних партнерів виникне чергове обурення і незадоволення Порошенком.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію