RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тимошенко, Балога і Ахметов: з ким Тарута будуватиме нову партію

Донецький бізнесмен вже майже рік займається самостійним політичним проектом

Донецький бізнесмен вже майже рік займається самостійним політичним проектом Народний депутат України Сергій Тарута на засіданні Верховної Ради Фото: УНІАН

Останнім часом все більше говорять про появу нового політичного проекту. Цього разу партію збирається створювати позафракційний народний депутат, екс-глава Донецької облдержадміністрації і бізнесмен Сергій Тарута. Для партії нібито вже є назва — обирають між "Республіканська платформа" і "Основа". Які шанси нового проекту, хто союзники і потенційний електорат, розбирався "Апостроф".

Донецький бізнесмен, співвласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Сергій Тарута в політиці не новачок: з 1998 по 2006 рік був депутатом Донецької обласної ради, з 2004 року член ради підприємців при Кабінеті міністрів України. У 2014 році, у зв'язку зі складною ситуацією і початком військових дій було прийнято рішення віддати управління проблемними областями кільком українським олігархам. Дніпропетровщину тимчасово очолив олігарх Ігор Коломойський, а Донецьку область — Сергій Тарута, указ про це рішення підписав тодішній в.о. президента України Олександр Турчинов. Тоді йшлося про те, що це рішення було узгоджено з ще одним олігархом і давнім соратником Тарути — Рінатом Ахметовим, з яким як розповідав Тарута вони "спільно брали участь у приватизації різних підприємств". Ахметов не став сам брати на себе таку відповідальність, але хотів бачити на чолі ДОДА свою людину. Тарута близько півроку був на посаді губернатора, а потім вирішив балотуватися до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах — набрав 60% підтримки пройшов до ВРУ.

У парламенті Тарута не приєднався до жодної з фракцій, незважаючи на те, що, за його словами, місця в списках йому пропонували всі, крім "Самопомочі". Ходили чутки і про об'єднання Тарути з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко, до якої Тарута ніколи не приховував своєї симпатії. Політик не спростовував цю інформацію, і навіть говорив, що Тимошенко пропонувала йому бути її заступником у партії, хоча, за словами Тарути, він не був готовий на такий крок.

Проте це не завадило політикам з багатьох питань мати схожу позицію, зокрема, обидва депутати практично синхронно виступили з вимогою звільнити голову Нацбанку Валерію Гонтареву. Хоча, інтереси у кожного були свої, у Тарути — фінансові, а у Тимошенко — політичні, вона таким чином намагалася розхитати ситуацію в країні задля дострокових парламентських виборів, в яких дуже зацікавлена її політсила.

Крім кампанії із звільнення Гонтаревої, Тарута, чиї бізнес-інтереси завжди були зосереджені навколо Донбасу, також активно висловлювався про військові дії на тимчасово непідконтрольній Україні території і навіть запропонував свій мирний план врегулювання конфлікту на Донбасі. Так, трохи більше тижня тому він опублікував стратегію, в якій запропонував "розглядати в якості легітимних представників окупованих територій останню з законно обраних в цих районах владу — тих, кого населення обрало на виборах місцевих рад у 2010 році". Тарута наголосив, що глави "ДНР і ЛНР" повинні будуть визнати цих представників законними органами влади і передати їм управління територіями. Також нардеп запропонував "ввести в зону розмежування сторін миротворчий контингент ООН — "блакитні шоломи", а також, обмежити права президента України на проведення переговорів з питань мирного врегулювання на Донбасі і відновити провідну роль парламенту в переговорному процесі.

Після оприлюднення "плану Тарути" заговорили про те, що таким чином політик готує ґрунт для свого власного проекту, з яким планує брати активну участь в політичному житті країни. З'явилася інформація про те, що Таруту вирішили розкручувати як основного представника сходу і центру України, щоб зібрати електорат колишньої Партії регіонів.

Через якийсь час чутки про новий проект Тарути отримали своє підтвердження. За інформацією "Апострофа" розробка нового політичного проекту Сергія Тарути ведеться вже близько року, також, як і пошук ідейних союзників і фінансових партнерів. Остаточної назви у політпроекту ще немає, але серед варіантів називаються "Республіканська партія" та "Основа". З'їзд нової партії планується провести в кінці лютого-початку березня. Серед союзників, про яких вже публічно заявили — бізнесмени Микола Кміть, який є почесним президентом "IDS Group" і Андрій Гордійчук, співвласник компанії Сварог. Крім того, на політичному ринку говорять, що організаційною підтримкою проекту займається позафракційний народний депутат Віктор Балога, також він буде співпрацювати і з Тимошенко, але поки незрозуміло, на яких умовах. За словами джерел, основна фішка нової партії буде конституційна реформа, про яку Тарута заявляв вже неодноразово. Зокрема, нардеп був одним із співавторів законопроекту, яким пропонується встановити процедуру підготовки та розгляду проекту нової конституції за умови, якщо за відповідне рішення виступлять українці на референдумі. Ще одна фішка нового проекту — реінтеграція Донбасу, і в цю концепцію, чудово вписується опублікований раніше Мирний план Тарути.

"Тарута позиціонує себе як людину, що здатна домовлятися, яка може від української сторони займатися налагодженням економічних контактів з Донбасом і на перспективу, якщо буде реінтеграція, то і з ОРДЛО. Тому що Тарута людина менш токсична, ніж Ахметов і немає зараз іншої людини, яка може стати представником Донбасу", — розповіло джерело.

У прес-службі Сергія Тарути "Апострофу" не спростували намір політика створити свій власний проект. "Сергій Тарута виступає за те, що потрібно об'єднувати, що країну потрібно реформувати, потрібно шукати рішення проблем, тому він зустрічається з різними людьми, веде переговори, але конкретного політичного проекту поки немає", — повідомили "Апострофу".

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк розповів "Апострофу", що проект Сергія Тарути має хороші перспективи на майбутніх парламентських виборах, і він зможе без зусиль подолати прохідний бар'єр. "У контексті можливого розлучення Опозиційного блоку, якщо воно дійсно буде і група Ахметова підтримає Таруту на виборах, може він буде навіть як лідер партії Донбасу, яка розрахована на південний схід, на колишній електорат Партії регіонів. Всі одіозні депутати можуть піти по мажоритарці, а він зайде в список, і так він може легко взяти 5%. Приціл у нього такий", — розповів Октисюк.

Також експерт додав, що Тарута має прем'єрські амбіції: "він вважає себе людиною, яка може бути потенційним наступним міністром і він дуже хотів після Яценюка бути прем'єром, але зрозуміло, що у нього не було партії і цього не сталося".

Слід зазначити, що Тарута зі своїм новим проектом і мирним планом, дійсно більшою мірою розраховує на південно-східний електорат, голоси якого після розпаду Партії регіонів намагаються розтягнути різні політичні сили в цій ніші, починаючи від "Нашого краю" та закінчуючи Опозиційним блоком. На думку директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, конкуренція на цьому електоральному полі занадто велика, і у Тарути на ньому не так багато шансів. "Якщо Тарута заговорить мовою полум'яного борця лівих сил Вадима Рабиновича від партії "За життя", якщо він зуміє заговорити на такому рівні соціальної демагогії як Рабинович, ось тоді цілком можливо, у нього вийде партія. А так я не думаю, що Медведчук і Льовочкін, той же Рабинович віддадуть йому ті шматки електорату, на які вони розраховують самі на виборах. Там дуже щільна конкуренція: там "Наш край", "Оппоблок", Ахметов, ще готується один лівий проект, і зрештою та ж партія "За життя", тому Тарута просто може не встигнути", — прокоментував "Апострофу" Небоженко.

Крім того, експерт припустив, що "план Тарути" з реінтеграції Донбасу може не знайти підтримки. "Там хитра гра, і хитрість полягає в тому, що Тарута пропонує легалізувати сепаратистські республіки вже без виборів, а просто відновивши повноваження депутатів 2010 року, а це фантастика. Може десь всередині Африки це і пройде, а всередині України навряд чи. Звідки, коли там стільки зброї і вже три роки існують сепаратистські республіки, там з'являться депутати 2010 року. Тому незрозуміло, хто підказав такі далекі від життя варіанти Таруті. А те, що сам Тарута хоче створити свою партію — це цілком природно. А що вийде — поки незрозуміло, так як електорат розривається на частини між різними партіями в цьому електоральному полі", — додав Небоженко.

Політолог Володимир Воля додає, що успіх нового проекту Тарути буде в тому випадку, якщо його підтримає ще один олігарх — Рінат Ахметов. "Тут необхідна велика робота для того, щоб проект зробити життєздатним. Потрібно багато однодумців і багато ресурсів. Якщо ж говорити про затребуваність, то є кілька варіантів, які можуть представляти інтереси східної України, особливо південно-східної її частини, на це претендує опозиційний блок. Крім того, є "Успішна країна" Олександра Клименка (екс-міністр доходів і зборів часів Віктора Януковича, — "Апостроф"), вони теж претендують на те, щоб представляти інтереси південно-східної України і на перше місце ставлять Донбас і переселенців. Тому поява ще одного проекту змушує задатися питанням: а що ще ви можете запропонувати, яку альтернативу. Поки незрозуміло, чи є у Тарути ресурси, які є, наприклад, у Оппоблоку, але якщо його підтримає Ахметов, то це плюс — буде серйозна позиція двох дуже серйозних для Донбасу людей", — резюмував Воля.

Соціолог Ірина Бекешкіна розповіла "Апострофу", що Таруту точно підтримає його рідний Маріуполь, а ось підтримка решти Донбасу залежить від участі в проекті вже раніше згаданого олігарха Ахметова: "Багато в чому, все буде залежати від позиції Ахметова: якщо він буде підтримувати Таруту, то підтримають люди на Донбасі, якщо Ахметов піде проти, то не підтримають. Особистий імідж не дуже зараз важливий. Важливо, наскільки люди Донбасу будуть сприймати його як такого, що може висловлювати їх інтереси. А так, електорату, який розчарувався в політичних силах, достатньо. Тобто електорат є, інша справа, чи вдасться йому підібрати цей електорат, і скільки. Чи достатньо цього буде щоб подолати бар'єр — ось це питання", — зазначила соціолог.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати