RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Андрій Артеменко: Україна занурюється в хаос, через пару тижнів її зібрати буде неможливо

Народний депутат впевнений, що Україні загрожує третій Майдан

Народний депутат впевнений, що Україні загрожує третій Майдан Народний депутат України Андрій Артеменко Фото: sps.org.ua

Мирний план з врегулювання україно-російської кризи, який Андрій Артеменко передав чиновникам адміністрації Дональда Трампа, передбачає виведення російських збройних сил з території України і проведення всеукраїнського референдуму про передачу Криму в оренду Росії на 50-100 років. Посол України в США Валерій Чалий заявив, що така ініціатива на користь Москві, а депутат Артеменко не має права пред'являти будь-які мирні плани від імені України іноземним урядам, в тому числі і адміністрації США. Сам же депутат впевнений, що його ініціатива сприятиме початку діалогу між Україною і США. Про перспективи своєї ініціативи і причини, які спонукали його на цей крок, Артеменко розповів в інтерв'ю "Апострофу". Пропонуємо вашій увазі тези з розмови з ініціатором нового "мирного" плану.

Про ситуацію в Україні

"Ми бачимо повну стагнацію економіки України і війну всіх проти всіх в Україні. Ми занурюємся в хаос, в махновщину. Ще кілька тижнів, і зібрати Україну буде неможливо. Третій майдан— це парад обласних суверенітетів. Тут росіяни постараються не на жарт — буде і підтримка сепаратистських настроїв південного-сходу. Я не хочу цього допустити".

Про Януковича 2.0 і Гройсмана з 70-х

"Ми вже зрозуміли, що Порошенко — це такий Янукович 2.0, чудово говорить англійською мовою, чудово позиціонує себе в світі. Ця людина так і не зрозуміла, навіщо вона стала президентом у 2014 році. Якщо для заробляння грошей, то йому місце на звалищі. Але у нього ще сьогодні є шанс перезавантажити Україну.

Країна живе в пострадянській системі управління. Володимир Гройсман очолює Кабмін, з яким би чудово впорався у 1972 році. Все б там прекрасно: документообіг, прийняття рішень, наради. Ось бери Гройсмана і сади в 70-й рік — всі б плескали. Цю систему держуправління потрібно зламати. Я не пропоную зламати, а потім думати, що робити. Ні. Паралельно існуючій системі запустити опозиційний уряд, який повинен показати, як має працювати держава. Це 150-200 технократів, які готові взяти відповідальність за перезавантаження країни".

Про компромат на Порошенка

"Компромат — це голосно сказано. Це факти, оцінку яким повинні дати відповідні органи США. Вони повинні сказати: це компромат або папірці. Я навмисне не збираюся на цю тему говорити. Це не моє весілля...

У нас зміна існуючої влади можлива у двох випадках: або майдан, або позиція США. Єдина людина, яку боїться Порошенко — це Трамп. Він навіть Путіна так не боїться, як боїться Трампа. Чому? Там гроші. Там долари США, які контролюються міністерством фінансів. Якщо буде доведено або будуть підозри, що він і його оточення заробляють на крові..."

Про Мінськ в глухому куті

"Мінськ дискредитував себе давно. Ця нова ініціатива в найближчі тижні буде представлена у Вашингтоні за участю народних депутатів, членів Конгресу і членів нашої команди. Там будуть розкриті деталі цього мирного плану. Інша справа, як на це відреагують у Вашингтоні, Москві, Брюсселі та Києві. Якщо мені вдасться переконати адміністрацію Трампа, адміністрацію Путина, адміністрацію Порошенка, і ми дійсно знайдемо можливості акцептувати наш план всіма трьома сторонам".

Про те, з ким Україна повинна вести переговори

"Україна і Росія. Безумовно, представники "ЛНР" і "ДНР". Я не уявляю, як їх сьогодні відірвати від історії. Це громадяни України, які мають українські паспорти. Це громадяни, які з тих чи інших обставин поза правовим полем. І наші дії (блокада, будівництво парканів) та бездіяльність, які є сьогодні, не підштовхнуть їх до того, щоб проголосувати за повернення в Україну."

Інтерв'ю з Андрієм Артеменком читайте найближчим часом на "Апострофі".

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати