RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Журналіст Аркадій Бабченко: Росіяни аплодують Путіну, як колись німці Гітлеру

Опозиційний російський журналіст розповів про причини втечі з Росії

Опозиційний російський журналіст розповів про причини втечі з Росії Аркадій Бабченко Фото: Александр Барошин / Facebook

У вівторок, 21 лютого, російський незалежний журналіст і публіцист Аркадій Бабченко залишив Росію і виїхав до Чехії. На Батьківщині журналіст став мішенню для масового цькування після того, як опублікував пост у Фейсбуці про авіакатастрофу Ту-154 Міноборони над Чорним морем. Тоді Бабченко публічно відмовився брати участь у загальній жалобі за загиблими. За його словами, йому байдужа смерть співробітників ансамблю Александрова, які «летіли в Сирію співати і танцювати перед льотчиками для підняття бойового духу, щоб їм краще бомбилось», а також загибель дев'яти журналістів федеральних телеканалів - «співробітників агентств масової пропаганди». У бліц-інтерв'ю "Апострофу" журналіст розповів про те, чи збирається повернутися на Батьківщину, що зміниться в Росії після 2018 року, чому випустили активіста Дадіна, і що Кремль має намір робити з Донбасом.

- Що змусило Вас покинути Росію і виїхати до Чехії? Чи йде мова про моральний тиск на Вас, який посилювався після Ваших заяв про ансамбль Александрова?

- З'явилася інформація про те, що на мене хочуть завести кримінальну справу і посадити вже зовсім «по-дорослому». Я не став чекати, що там вирішать товариші в погонах щодо мене. Тому вирішив їм полегшити задачу і поїхав з Росії. Поки що побуду тут (в Чехії - Ред.).

- Як довго Ви маєте намір пробути в Чехії? Чи розглядаєте Ви варіант про повернення через якийсь час в РФ?

- Я збираюся повернутися. Сподіваюся, що буду тут недовго, звичайно. Але як все буде, не від мене залежить.

- Чим плануєте зайнятися в Чехії?

- У мене немає можливості займатися журналістикою як такою. За великим рахунком, в РФ на всіх опозиційних журналістів накладена заборона. Те, чим я займався, це була журналістика в соцмережах. Звідки писати в Фейсбук, де знаходиться моя матеріальна «гармата» в Москві або в Празі - особливої різниці немає. Тим же самим і займуся. Я в Москві особливо не виходив нікуди, і намагався якомога менше контактувати із зовнішнім світом. Не думаю, що можуть бути особливо великі зміни в цьому тут, в Чехії.

- Чому Ви саме в Чехію вирішили втекти? Ось, скажімо, депутат Держдуми Вороненков знайшов родичів в Херсонській області і переїхав в Україну ...

- Коли я виросту великим і стану комуністом, і одружуся на оперній співачці, то теж приїду до вас в Київ. Насправді, у мене так склалися обставини. Мені просто запропонували сюди приїхати пожити, і я з радістю скористався цією пропозицією.

- Як Ви можете охарактеризувати нинішню владу в РФ?

- У Росії відбулася узурпація влади. На мій погляд, відбулося силове захоплення влади в 2012 році, коли весь центр Москви був наповнений і армією, і міліцією - з того часу встановлюється автократія, лад, який за законами розвитку, стає тільки сильнішим і сильнішим. Ніяких інших варіантів у нього бути не може.

- Чи можуть відбутися зміни після президентських виборів у 2018 році?

- 2018 рік не буде мати ніякого значення, тому що, до того часу, поки є Володимир Путін, іншої влади в РФ не буде. Путіну зараз всього 65 років, він у чудовій фізичній формі. І медицина досягла таких висот, що при владі він може перебувати ще років 40.

- Тобто нічого екстраординарного від прийдешніх виборів в Росії чекати не слід?

- Звичайно, тому що ніяких виборів в Росії немає. Це не вибори - це черговий спектакль з призначенням Путіна царем на трон.

- Які прийоми можуть бути використані Кремлем під час старту передвиборчої кампанії? Відбуватиметься боротьба навколо спільного ворога, чи буде використовуватися напруженість в Донбасі?

- Володимиру Путіну не потрібно використовувати ніяких прийомів. Більшість тепер його дійсно підтримує. Опозиційний рух придушено. Адже, як уже говорилося, в Росії відбувається зараз теж, що в Німеччині в 1938-1939 році. Тоді Гестапо зіткнулося з такою проблемою: їм не було кого садити. Не тому, що вони всіх пересаджали, а тому що громадська думка в Німеччині на той час змінилася. І країна реально почала підтримувати Гітлера - майже на 100%. Ось в Росії зараз відбувається те ж саме. Громадська думка змінюється і всі починають аплодувати Володимиру Путіну, його рейтинг дійсно зараз великий.

- Минуло два роки з дня вбивства Нємцова: як просувається розслідування? Як йдуть справи з відношенням до опозиції в цілому в контексті майбутніх виборів?

- По Нємцову - не можуть нічого знайти, не можуть нічого встановити і нікого допитати. Кремль буде і далі чавити опозицію. Вони прийняли рішення не садити, або проводити репресії, це ж порушення прав, і можуть по ВВС про них ще якусь гидоту розповісти. Тому вони прийняли стратегію витіснення людей з країни. Спочатку це невиразні попередження, натяки, потім відкрито: або виїжджаєш, або тебе посадять.

- Стало відомо про те, що на свободу випустили активіста Дадіна. Це прояв якоїсь навмисної демонстрації псевдосвободи в рамках передвиборної кампанії в Росії?

- Я думаю, це ексцес виконавця. Можливо, не було телефонного дзвінка безпосередньо. Їм не сказали, як судити. Суд просто взяв і почав судити по закону. У Росії таке буває, коли судді без прямого тиску зверху, і випускають людей.

- Що, на Вашу думку, варто очікувати Україні на Донбасі?

- У Донбасі буде все те саме, що і раніше - загострення раз на півроку. На найближчі рік-два події будуть розвиватися в такому ключі. Що буде далі? Якщо зараз якийсь експерт або політолог буде розповідати, що буде далі - не вірте йому. Ніхто цього не знає. Світ змінюється. Ніхто не міг уявити за два тижні до Brexit, що станеться Brexit, ніхто не міг уявити, що переможе Трамп.

- Останнім часом з'явилося багато «мирних» планів, навіть Янукович в своїх листах Заходу пропонує свій варіант врегулювання конфлікту. Як, на Вашу думку, Кремль дивиться на ці пропозиції?

- Кремль не збирається ні йти з Донбасу, ні що-небудь взагалі з ним робити. Кремлю плювати. Всі ці розмови про те, що він хоче Донбас впарити Україні - це дурниця, йому все одно. Його ця ситуація влаштовує цілком. Якісь переговори, обмін якийсь, будь ласка. Сам Путін нічого робити не збирається, тому що не знає, що з Донбасом далі робити. На даний момент: є Донбас, ну добре, нехай буде. У якийсь момент, коли ситуація зміниться, його можна буде використовувати для нового наступу, нової великої війни.

- Тобто, на Вашу думку, масштабної війни Кремля не можна виключати?

- Кремль цілком може почати велику війну не тільки на Донбасі, в Україні і за її межами. Чомусь зараз превалює така думка, що Путін з Донбасом потрапив в пастку. Нічого подібного. Поки на даний момент, він виграв всі війни, які починав, і домігся всього, чого хотів.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію