RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Карта Януковича: як Москва намагається заморозити конфлікт на Донбасі

Кремль думає над поверненням екс-президента на Донбас

Кремль думає над поверненням екс-президента на Донбас Росія все ще розглядає можливість використовувати Януковича як свою фігуру на Донбасі Фото: EPA/UPG

Кремль розглядає варіант повернення "легітимного" на Донбас. Януковича хочуть запропонувати як потенційного переговорника, який може представляти інтереси ОРДЛО на майданчиках в рамках нормандського формату, в рамках комплексу виконання заходів щодо Мінських угод. З якою метою Кремль хоче розіграти карту Януковича, розповідає політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк.

Останнім часом Росія хоче максимально відмежуватися від конфлікту на Донбасі - проводить зачистку одіозних бойовиків, поступово розширяє можливості для легалізації ОРДЛО, визнає паспорти самопроголошених республік, таким чином намагається наблизити ці території до правового поля України. І як ймовірного переговорника в цих процесах Кремль розглядає Януковича. Росіяни досі його вважають законним президентом, який має більше правових підстав говорити з Києвом, ніж бандити Захарченко та Плотницький. У Москві намагаються зрозуміти, яким чином відреагує на Януковича-переговорника Київ та країни Заходу, адже лист втікача був направлений і до Німеччини, і до Франції. Кремль хоче показати, что війна на Донбасі - це внутрішній конфлікт, у якому Янукович є стороною цього конфлікту, він має всі повноваження і можливості повертатися на Донбас.

Але поява президента-втікача лише роздратує Київ та розв’яже руки Петру Порошенку для блокування Мінських угод. У Росії розуміють, що зміна представництва на колишнього президента буде подразнюючим фактором, який виведе з рівноваги українську сторону. А росіяни використають ситуацію, аби показати, що основними гравцями в конфлікті є українська сторона і колишній президент України, а РФ виконує лише роль посередника. Це те, про що Янукович і писав у своїх листах.

Очевидно, що цей крок був погоджений із Кремлем, а листи готувалися російськими представниками. Але тут важливий сам факт постановки питання про те, що Росія готова фактично розглянути ОРДЛО як території із квазідержавними формуваннями, на які все ж таки буде поширюватися російський вплив і буде формуватися таке собі велике Придністров'я. Той факт, що разом із поверненням Януковича РФ планує також провести референдум в "ДНР" і "ЛНР", означає, що росіяни серйозно налаштовані виходити із конфлікту на Донбасі. А сам Донбас має залишитись такою чорно-сірою зоною, яка буде вносити постійну нестабільність на нашому кордоні. Цей сценарій розглядався як пріоритетний ще у 2015 році , і на даний момент він виглядає доволі реалістично.

Захід вже змирився з тим, що Мінські угоди не виконує жодна зі сторін, та й росіяни бачать, що виконання "Мінську" за їх параметрами і на їхніх умовах не буде. Тому в Кремлі активно шукають способи, в тому числі, і провокативні, як вийти із цього конфлікту з максимальним збереженням обличчя, і як почати говорити із Заходом про принаймні пом’якшення санкцій.

Янукович, на думку Москви, може бути легімітимізуючим фактором самих "ДНР" і "ЛНР", який доводить, що в Україні триває "громадянська війна", яка почалась в результаті "перевороту" на Майдані. Але тут є один нюанс - повертати Януковича запізно, Кремлю потрібно було це робити ще у 2014 році, максимум – у 2015-ому. За цей час Янукович навіть на неконтрольованих територіях став сприйматись як зрадник, і як людина, яка несе відповідальність за цей конфлікт у першу чергу. Тому, навіть, якщо президент-втікач і з'явиться на Донбасі як ставленик Кремля, то він матиме малий рівень підтримки, і при першій же нагоді місцеві мешканці можуть вчинити щодо нього акт насильства.

Ціль Кремля в цій всій багатоходовій грі – спробувати змінити баланс сил і підходи. Москва прагне спонукати Київ, який на повернення екс-президента не зможе жодним чином вплинути, на певні дії, які дадуть Росії переваги. Москва визнала паспорти "ДНР" і "ЛНР", не дає інших можливостей для входження цих територій в правове поле України, але разом із тим робить доволі провокативні заяви, які будуть додатковим інструментом дипломатичної гри для Порошенка.

Янукович – це така карта, яку росіяни все ще можуть розіграти для зменшення санкційного тиску. Питання лише в тому, який це вплив матиме на сам Кремль. Адже поява Януковича на Донбасі дасть інструменти Києву для політичної гри стосовно ролі Януковича в Євромайдані, злочинах проти людяності і таке інше.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати