RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порятунок від Росії або параноя: навіщо Трамп звинуватив Обаму у прослуховуванні

З огляду на створений резонанс, маневр Трампа може увійти у підручники як приклад ефективного відволікаючого прийому в політиці

З огляду на створений резонанс, маневр Трампа може увійти у підручники як приклад ефективного відволікаючого прийому в політиці Незабаром після початку своєї роботи на посту президента США Трамп зробив різку заяву на адресу Обами Фото: EPA/UPG

Чи дійсно Барак Обама організував прослуховування телефонів Дональда Трампа в стилі "Ніксон / Вотергейт"? Або це відволікаючий маневр нового президента США? Вибух накопиченої в ньому люті? Прояв параної? Американські ЗМІ запропонували для обговорення громадськості кілька пояснень того, що відбувається, жодне з яких не можна назвати заспокійливим.

У суботу та неділю президент-республіканець Дональд Трамп не на жарт схвилював громадян цілою серією гнівних постів в Twitter про те, що його попередник-демократ Барак Обама шпигував за його штаб-квартирою в нью-йоркському хмарочосі Trump Tower перед виборами в жовтні 2016 року.

"Жахливо! Тільки що дізнався, що Обама прослуховував мої розмови в Trump Tower незадовго до перемоги [на виборах]. Нічого не знайшли". "Можу посперечатися, що хороший адвокат може роздути велику справу з [цього] факту". "Як низько міг опуститися президент Обама, щоб прослуховувати мої телефонні розмови по час священного виборчого процесу. Це Вотергейтський скандал Ніксона. Поганий (або хворий) хлопець", — написав Трамп в Twitter.

Ні президент, ні його адміністрація не навели жодних доказів що підтверджують прослуховування. Можливість того, що колишній глава держави в 2016 році організовував стеження за Трампом, навідріз заперечують представники Обами і ставлять під сумнів як противники, так і союзники Трампа.

Атака Трампа на Обаму стала найбільш обговорюваною темою в США. Пропонуємо розглянути кілька пояснень того, що відбувається.

Втрата зв'язку з реальністю

Згідно з цією версією, президент міг прийняти за чисту монету одну з теорій змови про підступні вчинки Обами проти нього. Такий матеріал як раз вийшов в п'ятницю, за день до публікацій Трампом скандальних звинувачень. Новинний ресурс Breitbart News розмістив статтю із закликом до конгресу розслідувати "тихий переворот", який здійснюється Обамою проти Трампа. У тексті міститься припущення, що адміністрація колишнього президента прослуховувала телефон Трампа, вдавшись до тактики "поліцейської держави".

Про те, що Трамп дійсно вірить в свої заяви, написав його друг і директор новинного видання Newsmax Крістофер Ради: "Вчора я спілкувався з Президентом двічі про історію з прослуховуванням, я давно не бачив його таким розлюченим. Коли я згадав про те, що Обама "спростовує" прослуховування його телефонів, він випалив: "це буде розслідувано, це все спливе назовні, я маю рацію доведуть".

На посту президента США Трамп побув шість тижнів, які видалися досить напруженими через масові протести і роздмухуваного в ЗМІ скандалу про зв'язок його оточення з Кремлем. Як міркує коментатор Washington Post Дженніфер Рубін, гігантське его Трампа не може витримувати щоденного барабанного бою нападів і звинувачень. Ці удари зазвучали голосніше — коли з'ясувалося, що генеральний прокурор США Джефф Сешнс мав контакти з послом Росії, але приховав це під час слухань в парламенті про його призначення — президент став "злітати з котушок" і ставати параноїдальним.

Навмисний відволікаючий маневр

За твердженням Джоша Ернеста, колишнього прес-секретаря барака Обами, "президент Трамп дуже старанно трудиться", намагаючись відвернути увагу американської громадськості та засобів масової інформації від зростаючого скандалу, який викриває переговори і зв'язки Трампа і його адміністрації з Росією.

"Для нинішнього мешканця Овального кабінету це може виявитися сюрпризом, але президент США не має повноважень в односторонньому порядку встановлювати прослуховування телефонних розмов американських громадян", — зіронізував Джош Ернест.

За словами демократки Ненсі Пелосі, лідера в фракції меншості Палаті представників Конгресу США, Трамп використав відомий брудний прийом, зміст якого в наступному: "Вигадати звинувачення. Потім змусити пресу писати про це. А потім оголосити, що всі говорять про це звинувачення".

"Це інструмент авторитарних правителів, які просто змушують вас говорити про те, про що вони хочуть, щоб ви говорили Замість Росії, ми говоримо про те, чи міг президент Обама так вчинити", — пояснює Пелосі.

З огляду на створений резонанс, маневр Трампа може увійти у підручники як приклад ефективного відволікаючого прийому в політиці. Президент зробив приголомшливу заяву і відразу після цього вимагає від Конгресу провести розслідування. Не надав ніяких свідчень. Закрив тему від питань і перевірок. Навіть якщо результати розслідування виявляться не на його користь, президент виграє час і отримає вигоду від того, що посіє сумніви.

Частка правди

Кілька впливових республіканців висловилися на користь того, що в звинуваченнях Трампа є істина. "Це ніяк не параноя, бо це відбувається насправді. Це витік, знову витік, знову витік від бюрократів з розвідувального співтовариства і чиновників з колишньої адміністрації Обами. Білий дім серйозно стурбований і намагається знайти спосіб з'ясувати, що сталося", — цитує Chicago Tribune голову комітету з розвідки Палати представників конгресу Девіна Нуньєса.

Прихильники версії про наявність у президента доказів існування стеження за хмарочосом Trump Tower відзначають, що перед тим як звинуватити Обаму в організації прослуховування, Трамп привселюдно звинуватив його в двох інших своїх головних негараздах. В ексклюзивному інтерв'ю для телешоу Fox & Friends президент відповів на дуже зручне запитання ведучого: "Чи не стоїть Обама за тими витоками про Росію і за загальнонаціональними демонстраціями?"

"Я думаю, що президент Обама стоїть за цим, оскільки його люди, безсумнівно, стоять за цим", — заявив Трамп.

Якщо в рукавах у Трампа є козирі, в його інтересах пред'являти їх не поспішаючи, щоб якомога довше підігрівати інтерес до теми прослуховування, і щоб зерна сумнівів в тому, що Обама може саботувати роботу Трампа, як слід проросли і вкоренилися серед американців. Якщо йому вдасться після цього довести будь-яку причетність адміністрації свого попередника до стеження, він зможе, нарешті, заглушити гучний скандал щодо зв'язків з Росією, надихнути своїх прихильників і зменшити напруження протестів.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі