RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гройсмана на Турчинова, або як розуміти рішення РНБО щодо блокади

Олександр Турчинов мітить у крісло прем'єра

Олександр Турчинов мітить у крісло прем'єра Секретар РНБО Олександр Турчинов Фото: РНБО України. Оперативний штаб / Facebook

Крига скресла, і президент нарешті сказав своє слово з приводу подій навколо блокади та "націоналізації" українських підприємств бойовиками на окупованих територіях. Петро Порошенко сам на засіданні РНБО запропонував повну зупинку вантажного сполучення з окупованими територіями. За його словами, заборона буде діяти до тих пір, поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва. І Радбез ухвалив відповідне рішення щодо переміщення вантажів. Що насправді змусило Порошенка піти на таке рішення і яку роль у цьому відіграє Олександр Турчинов, розповідає політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Анатолій Октисюк.

У найближчі пару місяців будемо спостерігати загострення ситуації в уряді. Усе робиться для того і тому, що Олександр Турчинов мітить у крісло прем'єра. Рішення про заборону переміщення вантажів було ухвалено Петром Порошенком під тиском. Президента, якщо так можна сказати, загнали у глухий кут. Упевнитися в цьому можна, спостерігаючи за поведінкою Турчинова та Авакова, які хочуть показати, що вони єдині, хто може навести порядок в країні, а також продемонструвати, що вони мають реноме яструбів, які підтримують радикальний сценарій. Відіграє свою роль, зокрема, і партія з Олегом Ляшком.

Рішення РНБО демонструє, що переговори у напрямку переформатування влади вже стартували. Порошенко готовий до того, щоб невдовзі змінити Гройсмана на Турчинова. Дуже зручно буде це зробити після того, як піднімуться тарифи. Ще, можливо, Гройсману треба буде сприяти прийняттю непопулярної пенсійної реформи, а раптом ще й ринок землі вдасться протягти… Ось після цього можна повісити всі "гріхи" та незадоволення українців на Гройсмана і змінити його на цій посаді. Тоді Турчинов стане прем'єр-міністром, а Ляшко – спікером, переділять комітети, усунувши з них повністю "Самопоміч" та всіх інших.

Саме рішення РНБО про заборону переміщення вантажів через лінію зіткнення відіграє у цьому процесі навіть не другорядну роль. Рішення ухвалене під тиском, але разом із тим демонструє суспільний зріз і запит. Сценарій розвитку подій від ухвалення цього рішення був заздалегідь вироблений, і ніхто не очікує від нього якихось негативних наслідків, зокрема, можливого загострення ситуації як реакції Росії.

Варто підкреслити, що Турчинов при переформатуванні сил – не найгірший варіант для Порошенка. На початку каденції він навіть сидів в адміністрації президента. Між Турчиновим і Порошенком існують нормальні стосунки, до того ж таке рішення не буде викликати заперечення у "Народному фронті". Такий сценарій дасть можливість Порошенку зберегти владу до 2019 року, а Турчинову і Авакову – вибудовувати свою партію і орієнтуватися на власний політичний проект.

Головне, нині можна стверджувати, що почався довгограючий процес, що як мінімум займе 2-3 місяці. Як тільки закінчиться квітень, коли можна буде в Верховній Раді вносити недовіру до уряду, ось тоді все і розпочнеться. Можна сподіватися, що для Турчинова голоси у парламенті знайдуться. Матиме вагу і те, що Турчинов – подразник для Росії номер один, він буде тримати цю лінію відносин у тонусі. Таким чином, скоріше за все, переформатування влади ми матимемо на літо.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати