RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто і як може використати вбивство Вороненкова

Росія буде говорити про провокації Києва, а Україна — про показову страту

Росія буде говорити про провокації Києва, а Україна — про показову страту Денис Вороненков Фото: УНІАН

Поки рано говорити про версії і мотиви вбивства в центрі Києва екс-депутата Держдуми від КПРФ Дениса Вороненкова, який раніше дав свідчення ГПУ в справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича. Але перші публічні заяви офіційних осіб свідчать про те, що багато хто використає ситуацію у власних інтересах. "Апостроф" проаналізував ймовірні спекуляції навколо цієї гучної події.

Росія звинуватить Україну

"Кожен буде говорити своє. Хтось буде говорити про помсту режиму, показової страти в центрі Києва, а хтось буде звертати увагу на деградації правоохоронної системи в Україні, про те, що небезпечно себе почувати людям навіть з положенням. Адже Вороненков був під охороною, але і це не врятувало. На жаль, найголовніше Київ і Україна стають найнебезпечнішим місцем у Східній Європі — це найгірше, що може бути", — заявив в коментарі "Апострофу" політолог Андрій Золотарьов.

Росія може використовувати те, що трапилося в Києві в якості ілюстрації того, що Україна неспокійна держава, де не можуть гарантувати безпеку навіть тим, хто перейшов на бік влади. Цю версію Кремль буде широко ретранслювати серед політиків і громадських діячів, натякаючи таким чином, що не варто зв'язуватися з Україною і підтримувати її. На прикладі Вороненкова видно, до чого призвело його бажання співпрацювати з Києвом і свідчити проти втікача Януковича. Населенню будуть розповідати, що в Києві небезпечно і Україна залишається націоналістичною державою, де на вулицях вбивають людей. І тому там не те, що Євробачення не можна проводити, там жити неможливо. Спекулюючи на цій темі, Росія звинуватить Київ у провокаціях і спробах звинуватити Кремль в причетності до вбивства побіжного депутата.

Саме це підтверджують слова прес-секретаря президента Росії, який стверджує, що Україна не змогла забезпечити безпеку Вороненкова. "Звинувачення про горезвісний російський слід абсурдні", — сказав Пєсков.

Не виключено, що версія про вбивство всіх, хто співпрацює з Києвом буде розганятися на окупованому Донбасі і в Криму, щоб мінімізувати можливий діалог місцевих так званих лідерів з Києвом. "Росія тепер буде цю подію трактувати як провокацію Києва. Проклята фашистська київська хунта тощо", — заявив в коментарі "Апострофу" російський журналіст Аркадій Бабченко.

Маргінальні політсили намагатимуться пов'язати вбивство з декомунізацією і зростанням націоналізму в країні і навіть заявлять, що екс-комуніста вбили недалеко від знищеного раніше пам'ятника Леніну, що символічно. Ця версія цілком здатна обрости самими конспірологічними сценаріями.

Україна звинуватить Росію

"В Україні цією ситуацією спробують скористатися як силовики, так і політики. Силовики будуть звинувачувати в халатності і компрометувати один одного. Прозвучать заяви про те, що необхідно підвищити фінансування і збільшити кількість правоохоронців, можливо, надати додаткові повноваження і права, наприклад, дозволити прослуховування, встановити всюди камери спостереження. В результаті може з'явитися або новий підрозділ з необмеженими повноваженнями, або запустять якийсь проект «національної важливості» з величезним бюджетом", — заявив в коментарі "Апострофу" експерт МЦПД Анатолій Октисюк.

Наявність напруженя між спецслужбами підтверджується заявою генпрокурора України Юрія Луценка "Загиблий Вороненко знаходився під охороною однієї зі спецслужб України. Людина, яку було поранено і яка змогла вистрелити у відповідь кілеру є чинним співробітником однієї зі спецслужб України", - сказав Луценко.

У цьому ключі силовики зроблять низку заяв про те, як йде розслідування попередніх резонансних вбивств. Можливо, повідомлять проміжні результати.

Політики від влади спробують перекласти відповідальність на Росію і будуть, користуючись цією ситуацією, акцентувати увагу на помсті путінського режиму. Україна, як і Росія намагатиметься максимально використовувати тему вбивства Вороненкова для мобілізації населення і демонстрації власної незамінності: прийде Росія - всіх повбивають, а ми вас захистимо.

"Підступне вбивство в центрі Києва Дениса Вороненкова — це акт державного тероризму з боку Росії, яку він був змушений залишити з політичних міркувань. Явний почерк російських спецслужб, раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях", — заявив Петро Порошенко, коментуючи вбивство Вороненкова.

Також влада спробує пов'язати цю подію з неможливістю проведення виборів, оскільки через те, що спецслужби Кремля вбивають на вулицях столиці політиків зараз не можна допустити ніякого перезавантаження влади і залишити країну без контролю.

Умовна опозиція і противники влади швидше за все говоритимуть про безпеку в країні. Головний сигнал може бути таким: влада, яка не може забезпечить безпеку цінних свідків, не зможе звільнити або захистити Донбас і повинна піти. Ймовірно, кілька пропагандистських штампів дістанеться силовикам: перетворилися в машину з боротьби з противниками режиму; не захищають народ. Опозиція з проросійською орієнтацією буде говорити про те, що не можна співпрацювати з Порошенком, оскільки він нездатний забезпечити безпеку противникам Путіна. Цей сигнал буде оперативно підхоплений і озвучений усіма російськими ЗМІ.

Вбивство в своїх інтересах будуть використовувати прихильники вільного продажу зброї — всім потрібно дати зброю, якщо влада нездатна захистити Вороненкова, то що ж робити простим людям. Тільки самозахист врятує українців.

Обов'язково активізуються всі, хто в результаті реформи силових структур позбувся своїх посад і контролю над потоками. Ці люди будуть всіляко намагатися довести провал реформування системи правоохоронних органів, недієздатність поліції і необхідність повернути все, що було раніше.

Для маргіналів вбивство Вороненкова — привід повернутися в інформаційний простір і заявити про себе. Ймовірно, вони будуть в усьому звинувачувати владу, яка дозволила спецслужбам Кремля скоїти вбивство. З іншого боку, вони будуть говорити про те, що важливо знищувати представників РФ. Цей сигнал буде дуже широко ретранслюватись російськими ЗМІ — українські націоналісти готові вбивати всіх росіян.

На думку політолога Костя Бондаренка, не варто було надавати Вороненкову громадянство України. "Знаєте, коли я почув цю новину, то одразу згадав Швейка: я знав двох Фердинандів, нікого з них — не шкода. По правді кажучи, в ситуації з Вороненковим, про мертвих або добре, або нічого, але він був рідкісною мерзотою. І те, що Петро Олексійович дав йому громадянство, не характеризує Порошенко позитивно."

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати