RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кого призначити головою БПП замість Кличка, порадить Порошенко

Можливий новий голова партії БПП "Солідарність" - поки навіть безпартійний

Можливий новий голова партії БПП "Солідарність" - поки навіть безпартійний Згідно з новим законом "Про державну службу" Віталій Кличко буде змушений відмовитися від крісла лідера партії "БПП"Солідарність" Фото: Владислав Содель

У зв'язку з набранням чинності нового закону "Про державну службу", Віталій Кличко змушений буде призупинити членство в партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" та покинути крісло її голови. Новим главою БПП, як з'ясував "Апостроф", може стати поки безпартійний голова фракції цієї політсили в парламенті Ігор Гринів. З'їзд партії має відбутися вже через кілька днів, у 20-х числах травня, і одним із ключових питань на ньому стануть вибори нового голови.

Діючий голова партії і мер Києва Віталій Кличко відтепер не може очолювати політичну партію. Згідно з новим законом "Про державну службу", який набув чинності 1 травня 2016 року, голова Київської міської держадміністрації відноситься до державних службовців категорії "А", які не можуть бути членами партії та займати посади в партійному керівництві.

Тепер у Віталія Кличка є два варіанти: очолювати владу в Києві або залишитися головою партії БПП "Солідарність". І хоча вибір Кличка на користь першого варіанту очевидний, він буде непростим. Політичне і партійне співробітництво з чинним президентом Петром Порошенком у Кличка триває не один рік. Все почалося відразу після перемоги Майдану, коли стало зрозуміло, що найбільш рейтинговим кандидатом у президенти України є саме Порошенко. В обмін на майбутню підтримку Кличко виторгував собі крісло мера Києва. Потім у квітні 2015 року відбулася так звана "віденська зустріч", в ході якої, як стверджують ЗМІ, обговорювалися, в тому числі, квоти БПП та УДАРу на останніх парламентських виборах. А наприкінці літа відбулося злиття двох партій в одну, і Кличко був обраний її головою. Фактично це призначення було певною компенсацією Віталію Кличку за те, що УДАР вливається в партію президента. І ось тепер з головуванням у партії йому доведеться розпрощатися.

Депутати з фракції БПП в парламенті розповідають, що зараз Кличко може не тільки покинути пост голови партії, але і зовсім розірвати союз УДАРу з БПП. "А що тепер йому втрачати? Звичайно ж, він може разом з собою забрати весь УДАР", - прокоментував "Апострофу" один з депутатів БПП. Незрозуміло також, чи залишаться "ударівці" у парламентській фракції БПП, якщо УДАР раптом зважиться на розрив відносин. Втім, глава групи УДАР у парламенті Оксана Продан, яка не є членом жодної партії, запевнила "Апостроф", що на фракції це питання поки не обговорювалося. "Я нічого про це не знаю, ми це питання не обговорювали на фракції", - зазначила Продан.

Поки незрозуміло, як Кличко збирається контролювати УДАРівців, чи залишаться ті з БПП, адже після вступу в силу нового закону про держслужбу формально важелів впливу у нього не буде. У той же час, якщо Кличко втратить вплив над УДАР, його шанси знову бути обраним мером Києва зменшаться.

У контексті з'їзду БПП в кулуарах парламенту обговорюється не тільки можливий вихід Удару, але і злиття БПП і "Народного фронту". Один із заступників голови фракції БПП розповів "Апострофу", що на з'їзді було б доцільно обговорити об'єднання двох партій: "Це - на мою думку. Я кажу, як би я зробив", - підкреслив депутат. У "Народному фронті" від такої ідеї не в захваті. "Як можна влити те, що не вливається? Це питання зараз не на часі", - сказав "Апострофу" голова фракції "Народного фронту" Максим Бурбак. Інші "фронтовики" кажуть, що в злитті двох партій сьогодні не зацікавлені обидві сторони. Арсеній Яценюк зараз хоче зайнятися розвитком власної партії, а Петру Порошенку таке злиття навряд чи дасть якісь переваги. "Ну що він отримає? Нейтралізує кількох людей?", - сказав "Апострофу" один із співбесідників з "Народного фронту". На думку депутатів, розмови про потенційне злиття двох партій стануть актуальними тільки у випадку парламентських або президентських виборів.

Що ж стосується нового голови партії БПП "Солідарність", то офіційно депутати фракції БПП поки не ризикують називати їх прізвища. Олексій Гончаренко, який останнім часом коментує всі важливі питання фракції, лише зазначив, що Віталій Кличко перестане бути головою партії, але хто його замінить, так і не повідомив. Він тільки додав, що в цьому питанні партія порадиться зі своїм почесним головою - президентом Петром Порошенком. Однак "не під запис" депутати розповідають, що Кличко на цій посаді замінить Ігор Гринів. Причому прізвище Гриніва в розмові з "Апострофом" звучала неодноразово. "Він спокійно зможе суміщати обидві посади - голови фракції і голови партії, йому ніщо не завадить це робити", - сказав один з депутатів БПП.

Депутат Олексій Гончаренко розповів журналістам, що у відповідності з статутом партії, її головою може стати тільки член центральної ради. Таких сьогодні кілька десятків, але Ігоря Гриніва серед них немає із зрозумілої причини – він безпартійний. Зате є три його заступника з фракції БПП: Ігор Кононенко, Анатолій Матвієнко та Олексій Гончаренко. Останній запевнив журналістів, що він занадто молодий, щоб очолити партію. Анатолій Матвієнко в свою чергу розповів "Апострофу", що втомився від партійної роботи і не планує очолювати партію. Депутати від БПП також прогнозують, що партію не захоче очолити і Ігор Кононенко, який нещодавно відмовився від посади голови фракції. До речі, до складу ради партії входять і генеральний прокурор Юрій Луценко, якому також доведеться припинити членство в БПП, оскільки він є держслужбовцями категорії "А". Однак незважаючи на те, що Ігор Гринів навіть не є членом партії, ніщо не завадить представникам найближчого з'їзду прийняти рішення про його членство, а потім - і про включення до складу Центральної ради БПП "Солідарність". Що ж стосується Віталія Кличка, то депутати, напевно, могли б запропонувати йому посаду почесного голови, якби ним вже не був президент Петро Порошенко.