RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Порошенка знову готуються до виборів: всі подробиці з'їзду БПП

Найближчим часом Віталій Кличко перестане бути лідером президентської політсили

Найближчим часом Віталій Кличко перестане бути лідером президентської політсили Перед БПП стоїть виклик: після призначення нового голови зберегти баланс у фракції між "Солідарністю" і УДАРом Фото: УНІАН

У п'ятницю відбувся з'їзд "Блоку Петра Порошенко" (БПП), який постійно відкладався і переносився. Перед делегатами стояло два важливих завдання: висунути кандидатів у депутати Верховної ради на вибори у семи вакантних округах, які заплановані на 17 липня, і обрати нового голову партії. Члени президентської партії впоралися із завданням лише наполовину - висунули кандидатів. А ось обрати голову не вийшло. За офіційною версією - тому що нинішнього лідера БПП, Віталія Кличка, немає в Україні. Але неофіційно ходять розмови про те, що сьогодні в БПП просто немає кандидата, який би міг його замінити на цій посаді.


Провести 3 червня з'їзд партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" була змушена, оскільки вже зовсім небагато часу залишилося до закінчення подачі до ЦВК документів кандидатів у народні депутати, останній строк подачі - 6 червня. Тому сьогоднішній з'їзд був значною мірою технічним. Делегати впоралися зі своїм завданням менше ніж за годину. Обійшлося без пафосних промов. Участі в з'їзді не брав і почесний голова партії Петро Порошенко, який в цей же час проводив прес-конференцію.

Напередодні з'їзду депутати від БПП обіцяли, що зроблять все можливе, щоб на майбутніх виборах 17 липня не повторилася ситуація, яку вся Україна могла спостерігати в минулому році під час виборів в Чернігові. До речі, вибори там відбудуться і в цьому році, тільки не у 205-му, а в 206-му виборчому окрузі. Планувалося, що від БПП по цьому округу буде йти забудовник Максим Микитась, але на з'їзді віддали перевагу громадському активісту Сергію Гарасу.

"У 206-му окрузі не повториться ситуація, яка була у 205-му, тому що там не буде Корбана", - переконував "Апостроф" нардеп Сергій Алексєєв, перекладаючи всю відповідальність за брудні вибори в окрузі на УКРОП. Хоча всім відомо, що порушення виборчого законодавства мали місце, в тому числі, і з боку представника БПП.

Кандидатом у 85-му окрузі висунули брата міністра енергетики та мера міста Рогатин (Івано-Франківська область) Сергія Насалика. "На цей раз кандидатами були висунуті тільки активісти, патріоти, бійці", - прокоментував сьогоднішні рішення з'їзду один з представників БПП. "Але ж Сергій Насалик ні під одну з цих категорій не підпадає?" - перепитав "Апостроф". "Він патріот", - відповів співрозмовник. Народний депутат Сергій Алексєєв зазначив, що на рішення про висунення кандидатів найбільший вплив мали місцеві організації, а Насалик є мером цього міста.

Втім, не обійшлося й без кандидатів-бійців. У 23-му окрузі, який став вакантним після смерті народного депутата Ігоря Єремеєва, кандидатом висунули учасника АТО Юрія Кулачека. А у 114-му окрузі в Луганській області на вибори піде голова територіальної організації партії у Луганській області Денис Денищенко.

Серед кандидатів від БПП є і впливові місцеві чиновники. В окрузі №151 балотуватиметься заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий. В окрузі №183 у Херсонській області - голова Херсонської облради Андрій Путілов. А у 27-му окрузі в місті Дніпро кандидатом став головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні Сергій Риженко.

Якщо з приводу кандидатів на виборах народних депутатів з'їзд визначився, то питання зміни голови партії досі залишилося невирішеним. Справа в тому, що нинішній лідер БПП, Віталій Кличко, згідно з новим законом про держслужбу, не може суміщати посаду голови Київської міської держадміністрації і перебувати на чолі політичної партії. Як повідомив журналістам депутат Сергій Алексєєв, нового голову партії оберуть вже на наступному з'їзді, який відбудеться приблизно через два-три тижні. До того часу в БПП спробують знайти заміну мерові Києва. Найбільш імовірним кандидатом на посаду голови партії сьогодні називають першого віце-спікера парламенту Ірину Геращенко. "Ірина Геращенко - хороша кандидатура. Для партії було б добре, якщо б її очолила жінка. Але повірте, ми дійсно це питання ще не розглядали", - переконував Алексєєв "Апостроф ".

Ще одним потенційним лідером партії, як вже писав "Апостроф", є голова фракції БПП в парламенті Ігор Гринів. Один з учасників з'їзду зазначив, що він був би чудовим кандидатом. "Гринів - прекрасна людина, такий простий і щирий. Міг би бути головою партії, ну і нічого страшного, що він не є членом БПП, може вступити в партію", - зазначив нардеп.

Зараз перед БПП варто виклик: після призначення нового голови зберегти баланс у фракції між "Солідарністю" і УДАРом. Хоча в партії БПП не погоджуються, щоб спадкоємцем Кличко був "ударівець", вона все ж повинна буде запропонувати на посаду голови партії кандидатуру, яка влаштує Кличко. Сам же Віталій Кличко хоч і написав заяву про складання повноважень, але напевно надалі захоче мати хоча б частковий контроль над партією. Адже переобиратися на посаду мера йому, не маючи політичної підтримки від серйозної політсили, буде дуже складно.