RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Переселенці, ЦВК і Гройсман: чим займуться депутати

На порядку денному українського парламенту на найближчому пленарному тижні чимало питань

На порядку денному українського парламенту на найближчому пленарному тижні чимало питань Депутати від "Батьківщини" вимагатимуть від Парубія зареєструвати постанову про звільнення Гройсмана Фото: kmu.gov.ua

Верховна Рада приступає до своєї роботи 14 березня. У цьому місяці в парламенту, згідно з календарним планом, два пленарні тижні. У майбутні дні роботи в порядку денному ВРУ питання захисту прав переселенців, ратифікація зони вільної торгівлі з Канадою. Також депутати планують розібратися з низкою спірних питань — вотумом недовіри прем'єр-міністру Володимиру Гройсману та затвердженням нових членів Центральної виборчої комісії. Виходячи з цього, робочі тижні березня для українського парламенту виявляться непростими.

ЗВТ з Канадою і переселенці

Почнуть пленарний тиждень народні обранці з розгляду питання ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Законопроект "Про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою" в Раду вніс президент Петро Порошенко ще 17 листопада 2016 року, після того як в липні того ж року під час візиту прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо був підписаний відповідний документ. Також у порядку денному проект закону про ратифікацію Конвенції між урядом України і урядом Люксембургу про уникнення подвійного оподаткування. Як раніше наголошувало Міністерство фінансів, це дозволить істотно поліпшити інвестиційний клімат в Україні. Крім того, в Раді на цей тиждень заплановано ще кілька законопроектів, які стосуються іноземних інвестицій.

Також на цьому тижні буде на розгляді цілий пакет законопроектів, що стосуються захисту прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема, документ авторства нардепа Сергія Тарути про надання безкоштовного соціального житла для тимчасового проживання переселенцям, а також проект закону про надання безкоштовного харчування дітям переселенців. Глава фракції Опоблок Юрій Бойко на погоджувальній раді в понеділок заявив, що їх політсила буде лобіювати ухвалення цих документів у Раді, що не дивно, адже деякі з них авторства як раз-таки нардепів від ОБ.

Вотум недовіри Гройсману

Термін імунітету уряду Володимира Гройсмана, після якого Рада може відправити Кабмін у відставку, минає ще тільки через місяць. Але ще 10 лютого на сайті Ради 11 депутатів, включаючи лідера Батьківщини Юлію Тимошенко та позафракційного Дмитра Добродомова, реєструвала проект постанови про відставку Гройсмана. Тоді, через десять хвилин, проект таємничим чином зник. Пізніше виявилося, що його видалив Апарат ВРУ і замінив іншим законопроектом. Аргументували тим, що ця постанова може бути зареєстрована лише після появи під нею 150 підписів нардепів, тобто однієї третини парламенту, як того вимагає Конституція.

Тим не менш такі юридичні колізії не зупиняють Батьківщину. На погоджувальній раді Тимошенко знову заявила, що їхня фракція буде вимагати звільнення не тільки Гройсмана, але і глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої, про що раніше також неодноразово заявляв політик.

"Ми не можемо зареєструвати постанову. Завтра (у вівторок, 14 березня, - "Апостроф") вся фракція в повному складі піде до Парубія. Ми будемо вимагати зареєструвати постанову про звільнення Гройсмана та постанову про звільнення Гонтарєвої", - заявила Тимошенко.

Як розповів "Апострофу" нардеп від Батьківщини Олексій Рябчин, фракція продовжить наполягати на реєстрації постанови, а також винесенні її до сесійного залу на голосування.

"Ми не говоримо про вотум або відставку, ми радилися з юристами, зокрема і парламентськими, тому ми говоримо про звільнення Гройсмана. Звільнення з посади прем'єр-міністра. Це правильне формулювання, і ми в шоці від того, що вперше в історії незалежної України не дають зареєструвати відповідну постанову про звільнення. Причому у пана Парубія є всі юридичні висновки, нам колеги з інших комітетів надали, вся робота проведена і встановлено, що це законно, проте це не хочуть реєструвати, тому що скоро звіт уряду. Але ми будемо вимагати, щоб її зареєстрували і поставили для того, щоб подивитися, хто буде голосувати за звільнення, хто буде нести відповідальність за ситуацію в країні", - прокоментував парламентарій.

Він також розповів, що буде піднято питання про коаліцію, докази наявності якої, як відомо, до цих пір не можуть надати в Апараті Ради. "Ми не бачимо коаліції, не бачимо підписів, тільки чуємо розмови, що вони намагаються включити туди Радикальну партію, запропонувавши їм посаду спікера та інші фінансові преференції", - зазначив Рябчин.

Політолог Андрій Золотарьов впевнений, що остаточне рішення щодо звільнення Гройсмана або переформатування уряду, будуть вирішувати на Банковій, де зараз не дуже задоволені амбіціями прем'єра.

"У Тимошенко немає достатнього політичного ресурсу, щоб домогтися цього. Це політична заява, тим більше що в повітрі витає передчуття дострокових парламентських виборів. І в цій ситуації Гройсман досить оптимальна мішень, з урахуванням того, що він раніше робив випади в бік Тимошенко, то повинен був віддавати собі звіт в тому, що попередній прем'єр також досить необачно робив випади в бік Тимошенко, і відому лепту в те, що Яценюк перебрав з токсичністю, внесла Тимошенко. Аналогічно й тут, тому я думаю, що найближчим часом це відгукнеться, але треба розуміти, що вирішувати, бути Гройсману чи не бути прем'єром, будуть на вулиці Банковій, і там питання залишається відкритим. Крім того, Гройсман періодично демонструє, що його політичні горизонти простягаються трохи далі, і Петра Олексійовича це не може не напружувати, як і президентську адміністрацію. Я думаю, що в найближчі дні або тижні будуть ухвалювати принципові рішення: переформатувати уряд або ж ставити питання жорсткіше і радикальніше - про відставку Гройсмана", - розповів Золотарьов.

Новий склад ЦВК і кошторис парламенту

Крім вже перелічених питань, спікер Андрій Парубій анонсував, що на цьому тижні в Раді нарешті планують провести політичні консультації та узгодити нових членів Центрвиборчкому, у багатьох з яких, як раніше вже писав "Апостроф", давно закінчилися повноваження, в тому числі у голови ЦВК Михайла Охендовського, однак влада не поспішає займатися цим питанням.

Як прогнозує Андрій Золотарьов, швидкого вирішення проблеми з не буде. "ЦВК дуже складно досягти політичного балансу, це ключовий момент, який не дозволив провести ротацію в минулому році, тому що там стався перебір, коли президентська команда отримувала контроль над ЦВК, чого не було ні за часів Кучми, ні Януковича. Природно, це виявилося каменем спотикання. Як вийде зараз — не знаю. Але якщо йдеться про дострокові вибори, то треба розблокувати ситуацію з ЦВК, інакше вибори не будуть легітимними. І тут все залежить від того, який буде знайдено баланс інтересів, тому що з тим, як сьогодні знаходяться голоси, ясно, що це питання буде вирішуватися важко. Але ми знаємо, що крім коаліції є ще контрольована президентом більшість, включають голоси деяких депутатських груп та позафракційних, і тут вже все буде залежати від зусиль Банкової", - вважає політолог.

Також Парубій закликав депутатів публічно затвердити кошторис парламенту. Про це ж повідомив голова фракції Блок Петра Порошенка Ігор Гринів, який анонсував, що на цьому тижні необхідно упорядкувати роботу парламенту — ухвалити кошторис і зайнятися організаційною роботою. Ще з минулої сесії Рада не може впорядкувати роботу парламентських комітетів, як і закріпити за ними понад 20 нардепів.

А експерти тим часом в один голос говорять про низьку ефективність нинішнього скликання українського парламенту. "У мене таке відчуття, що депутати поставили надзавданням довести, що ця ВРУ восьмого скликання нормально, продуктивно працювати не може, і чим далі, тим більше ситуація починає нагадувати передвиборну. Більше гучних політичних конфліктних заяв і менше ефективності", - вважає політолог Золотарьов.

Крім того, завислим в повітрі залишається і питання ухвалення законопроектів, узгоджених із Міжнародним валютним фондом, який виділяє Україні черговий транш. А це, зокрема, питання підняття пенсійного віку та відкриття ринку землі. Однак на наступний пленарний тиждень ці питання не внесено до порядку денного, не порушувалося це питання і погоджувальній раді фракцій, яка традиційно пройшла на початку тижня.