RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як ведеться будівництво у Хмельницькому: історія одного рішення

Як почалось будівництво багатоповерхового житлового комплексу

Як почалось будівництво багатоповерхового житлового комплексу Будівельний майданчик ЖБК "Резиденція-2"

У Хмельницькому на вул. Львівській, 12 розпочалось будівництво житлового комплексу "Резиденція-2". Але, за даними нашого розслідування, забудовниками не отримано необхідних документів, які б дозволяли їм розпочинати будівництво багатоповерхового житлового будинку по вул. Львівське шосе, 12. А це вже свідчить про самочинне будівництво та є підставою для притягнення до відповідальності порушників.

17 квітня 2015 року у порядку денному тридцять першої сесії Хмельницької обласної ради під № 18 було розміщено питання "Про програму соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2015 рік", що було підтримане 69 депутатами обласної ради (поіменне голосування розміщене на офіційному сайті Хмельницької обласної ради). Текст самої програми не є об’єктом нашого розслідування, тому перейдемо одразу до розгляду Додатку 2 до цієї програми. Саме в ньому було розміщено перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області, що перебувають у стадії приватизації у кількості 14 пунктів. Останнім у цьому переліку вказано приміщення ангару ХОФ “Фармація”.

Фото: приміщення ангару ХОФ "Фармація" (травень 2015 року)

Далі до Хмельницької обласної ради подано інформаційний запит від 22.04.2015 р. № 10 з проханням надати перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області, що перебувають у стадії приватизації, і які за станом надання відповіді не приватизовані. У визначений законодавством України термін — 30.04.2015 р. Хмельницькою обласною радою за підписом першого заступника голови отримано відповідь із переліком об’єктів із 9 пунктів та з уточненням способу приватизації. Тобто, минуло лише 14 днів після прийняття програми, а перелік об’єктів зменшився на 5 об’єктів, серед яких вже не було приміщення ангару.

Після отримання цікавої відповіді повторно було надіслано запит 07.05.2015 № 12 із проханням надати інформацію про об’єкти, які приватизувались відповідно до програми. Вже 15.05.2015 р. Хмельницькою обласною радою за підписом голови було надано відповідь, в якій зазначено інформацію щодо приватизації приміщення ангару. Дане приміщення було приватизоване через аукціон, вартість продажу з ПДВ – 379 244 грн, надійшло до бюджету – 341 319,6 грн, а покупцем зазначене ПП "Цитрон Плюс".

Звернувшись до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, можна ознайомитись із інформацією про ПП "Цитрон Плюс", засновниками якого зазначено Мирного Олександра Борисович та Храпач Зою Михайлівну, котра також вказана й керівником ПП. Не будемо стверджувати, однак виникає запитання, чи це не Мирний О.Б. підприємець, український політик, народний депутат України, член політичної партії ВО "Свобода"?

Далі на офіційному сайті ХОР нами було досліджено Декларації теперішнього керівництва ХОР, що розміщені у вільному доступі. І що ж виявилось: у декларації теперішнього голови за 2013 рік можна помітити запис ПП "Цитрон Плюс", про що свідчать витяги зображень першої та другої сторінок Декларації теперішнього голови ХОР за 2013 рік. Якщо ж ознайомитись із декларацією голови Хмельницької обласної ради за 2014 рік, то в ній вже відсутній запис про приватні підприємства. Пояснюється це тим, що посада голови обласної ради забороняє ведення підприємницької діяльності. Тому, скоріше всього, перед призначенням на посаду підприємства були продані. Однак чому ж одне з підприємств зараз виринуло у цій корупційній справі? Також доречно зазначити, що теперішній голова обласної ради є членом ПП ВО "Свобода", про що можна дізнатися на офіційному сайті ХОР.

Пощастило також відслідкувати подальшу долю ангару після його купівлі ПП "Цитрон Плюс". 26.06.2015 р. ПП "Цитрон плюс", в особі Храпач Зої Михайлівни, продає нерухоме майно приміщення ангару площею 764,8 кв. м, що знаходиться на земельній ділянці площею 0,1632 га, кадастровий номер – 6810100000:09:001:0140, за 446 383,20 грн, Трочинській Ользі Миколаївні, про що свідчить договір купівлі-продажу. Однак інформація, що зазначена у самому договор, дещо здивувала. Зазначено, що відчужуване майно належить продавцю на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом 16.10.2014 р. Також вказано, що право власності зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і підтверджується витягом із нього від того ж 16.10.2014 р. Як це можливо, коли дане приміщення було виставлене на продаж тільки у квітні і це відображено у Додатку 2 до Програми соціально-економічного розвитку на 2015 рік, що затверджена 17.04.2015 р. рішенням сесії ХОР № 18?

Фрагмент Договору купівлі-продажу ангару між ПП «Цитрон плюс» та Трочинською О.М.

Ще перед внесенням приміщення ангару до списку на приватизацію Хмельницькій обласній фірмі "Фармація" рішенням 48 сесії ХМР від 04.03.2015 р. № 64 було надано дозвіл на поділ земельної ділянки на дві: 111000 кв.м, в т.ч. діл. №1 – 9468, діл. №2 – 1632.

Наводимо також схему поділу зазначеної земельної ділянки ХОФ "Фармація".

Після цього було сформовано нову земельну ділянку, котрій було присвоєно кадастровий номер – 6810100000:09:001:0140, про що свідчить інформація із Державного земельного кадастру.

Важливою інформацією у даному випадку є цільове призначення сформованої земельної ділянки - 03.03 — "Для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги".

Далі рішенням 51 сесії ХМР № 48 від 15.07.2015 р. ХОФ "Фармація" віддає сформовану земельну ділянку площею 1632 кв. м в запас міста, про що свідчить опубліковане рішення із Додатком 1 на офіційному сайті ХМР.

Додаток 1 до рішення 51 сесії ХМР від 15.07.2015 р. № 48

Рішенням 53 сесії ХМР від 23.09.2015 р. № 26 дану земельну ділянку було надано в оренду Трочинській Ользі Миколаївні для обслуговування приміщення ангару на 10 років із присвоєнням нової адреси вул. Львівське шосе, 12/1. Дана громадянка придбала у ПП "Цитрон плюс" приміщення ангару, що вже було описано раніше.

Додаток 2 до рішення 51 сесії ХМР від 23.09.2015 р. № 26.

Як же розвивались події далі? Нещодавно нас шокувало розпочате будівництво по вул. Львівське шосе, 12. Так, саме за адресою, де до цього часу розміщувалось приміщення ангару, зараз швидкими темпами ведуться будівельні роботи ЖБК "Резиденція-2". Щоб уточнити законні підстави початку будівельних робіт, аналогічно було подано інформаційні запити до Хмельницької міської ради та Управління ДАБІ у Хмельницькій області. У законодавчо визначений термін було отримано наступні відповіді.

Відповідь Управління архітектури та містобудування від 23.10.2015 р.

Відповідь Управління ДАБІ у Хмельницькій області від 03.11.2015 р. № 1022-2800

Тобто відповідно до законодавства України, що регулює містобудівну діяльність, забудовниками не отримано необхідних документів, які б дозволяли їм розпочинати будівництво багатоповерхового житлового будинку по вул. Львівське шосе, 12. А це вже свідчить про самочинне будівництво та є підставою для притягнення до відповідальності порушників.

Щоб вплинути на перебіг цієї справи громадськими активістами було подано звернення до Управління ДАБІ у Хмельницькій області та до в.о. Хмельницького міського голови із проханням відреагувати на описаний факт самочинного будівництва. Станом на 09.11.2015 р. призначено позачергову перевірку Управління ДАБІ у Хмельницькій області на будівельному майданчику ЖБК "Резиденція-2" за участю громадськості. Сподіваємось, щл контролюючі органи та органи місцевого самоврядування виконають свої функції і проллють світло на цю загадкову справу.

Однак, як свідчать фотографії із будівельного майданчика, самого ангару, що був там ще у травні, вже нема. Додатковим завданням залишається розв’язання цієї заплутаної справи в загальному. Будівельна індустрія у м. Хмельницькому інколи шокує, про що свідчить описане розслідування. Залишилось ще також виміряти втрати територіальної громади від усієї ситуації, що звичайно будуть значними. Однак це не компетенція простих громадян, тому, проконсультувавшись із спеціалістами, нам вдалось виміряти втрати міського бюджету, які забудовник мав би сплатити на аукціоні за вказану земельну ділянку сума становить як мінімум 2 000 000 грн, але щоб вказати точну вартість, потрібно замовляти грошову оцінку земельної ділянки, тому наша сума, звичайно, орієнтовна.

Фото із будівельного майданчика ЖБК «Резиденція-2»

Паспорт об’єкту на будівельному майданчику ЖБК «Резиденція-2»

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію