RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Свято з-під палки: як в ДНР відзначили "день республіки"

Учасників ходи, присвяченої незаконному референдуму, примусово зігнали в Донецьк

Учасників ходи, присвяченої незаконному референдуму, примусово зігнали в Донецьк В оккупированном Донецке прошел очередной парад Фото:

У середу, 11 травня, в Донецьку відбувся черговий парад. На цей раз - на честь проведеного 11 травня 2014 роки тому псевдореферендуму, який вважається "днем народження ДНР". Гостей на "свято" організовано звозили автобусами з окупованих бойовиками міст Донбасу. При цьому людей не питали, хочеться їм бути присутніми на цьому заході чи ні. За словами донеччан, масовку набирали за списками, а студентів за неявку погрожували позбавити стипендії. Таким же чином збирали і співробітників бюджетних установ. При цьому людям не дозволяли залишити парадні колони до повного завершення заходу.


Через два дні після параду на честь 9 травня в окупованому бойовиками Донецьку відбулося ще одне хода. На цей раз - присвячена річниці псевдореферендуму 11 травня 2014 року, який, як вважають сепаратисти, поклав початок існуванню так званої ДНР.

Виглядало все до банальності просто і знайомо: "глава ДНР" Олександр Захарченко стояв на імпровізованій трибуні на вулиці Артема, зображуючи Леоніда Ілліча Брежнєва. Кожна колона – медиків, вчителів, спортсменів чи музикантів – проходила перед очима "лідера", удостоюючись чи то кивка, чи то привітального жесту. Дитячі колективи танцювали для одного глядача, строєм пройшла навіть "республіканська" команда КВН. Втім, були й гості – кілька членів Федеральних зборів РФ, представники Абхазії і Південної Осетії, а також візитер з так званої ЛНР. Всі три години, поки тривав парад, гості теж кивали і посміхалися.

Масовку в центр Донецька стали звозити за дві години до початку заходу. Десятки пронумерованих автобусів з інших міст нескінченним потоком йшли донецькими вулицями. "Протягом десяти хвилин нарахував близько 50 автобусів з боку Макіївки, Харцизька та Іловайська. Чудово, а як простим людям дістатися до роботи чи додому – весь інший рух заблоковано, дороги знову перекриті. Друг-охоронець не міг з нічної зміни дістатися додому, - розповів житель Донецька Юрій Паршин. – Пасажирський транспорт ледве-ледве ходив. У вихідний день довелося витратити майже дві години на дорогу, яка займає від сили 20 хвилин".

Шахтарі, які не одержують за кілька місяців зарплату, залізничники з діркою в кишені, потенційно безробітні студенти, які навряд чи зі своїми дипломами знайдуть роботу за межами так званої ДНР - всі посилено імітували оптимізм. Зміст парадного ходу не розуміли навіть його учасники.

"У нас хіба все добре? Старі люди нагодовані, молодь влаштована, налагоджена торгівля і економіка? Та коли ведучий бадьорим голосом розповідав, мовляв, от ідуть шахтарі з Жданівки і Кіровського, поруч зі мною чоловік плюнув і сказав, що шахти там дихають на ладан. Що за "совок" навколо? - цікавився донеччанин Михайло. – Навіщо провезли картонні танчики і паровозики, якщо танки у нас справжні вулицями їздять, а залізниця скоро заросте бур'яном? Не розумію я цього "креативу".

На третій годині ходи трапилася невеличка неприємність – "глава республіки" повернувся і пішов, хоча на горизонті ще виднілися кілька колон з ходи. Люди пройшли повз порожні трибуни. Ще раніше намагалися розійтися глядачі, однак невідомі люди з повадками чергових не давали їм піти з вулиці Артема та площі Леніна.

Багато жителів Донецька під різними пристойними приводами не відпустили дітей для участі в показусі. Увечері в місті спостерігалися компанії нетверезих городян, котрі відзначали "день республіки" на лавках у скверах, у дворах чи просто біля відкритих автомобілів.

Повідомлення від українських волонтерів, які заявили про те, що вони, як і 9 травня, знову скинули патріотичні листівки над Донецьком, виявилися недостовірними. Зате в мережі з'явилося фото донецьких патріотів, які сфотографували на тлі параду шеврон батальйону "Азов".

Фото:

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга