RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Російський світ" у Криму: за спілкування рідною мовою татар звільняють з роботи

А за демонстрацію українського прапора загрожує суд і штраф

А за демонстрацію українського прапора загрожує суд і штраф "Русский мир" стал плотно проникать во все сферы жизни аннексированного Крыма Фото:

З анексією півострова "російський світ" став активно проникати у всі сфери життя Криму, одночасно витісняючи колись притаманну автономії індивідуальність різних етносів, що проживають на цій території. В першу чергу, така тенденція торкнулася українських і кримськотатарських народів, що становлять в цілому понад третину всього населення автономної республіки. Спостереження показують, що підтримуваний російською державною машиною "російський світ" не збирається зупинятися. Останнім прикладом стало затримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.


Протягом трохи більше, ніж двох самопроголошена кримська "влада" робила і продовжує робити все для того, щоб нівелювати різноманіття національного життя півострова, котре існувало в українські часи. Наприклад, у перші місяці після анексії була переформатована в звичайну школу українська гімназія, котра існувала не один рік і вважалася чи не найбільш престижним навчальним закладом Сімферополя. Тоді ж у Криму з небувалою помпою і в супроводі оркестру стали "урочисто" позбавлятися від дорожніх вказівників українською мовою. Правда, цей процес зупинився, ледь розпочавшись, оскільки на популістську ініціативу банально не вистачило коштів.

У грудні минулого року в Республіканському центрі дитячої та юнацької творчості припинила існування україномовна дитяча театральна студія "Світанок". Багаторічна очільниця, не витримавши тиску з боку дирекції установи, змушена була звільнитися за власним бажанням. Десятки дітей і їх батьків, котрі до останнього захищали педагога від нападок зверху, не приховували сліз під час розставання.

Протягом двох років будь-яка ініціатива кримських проукраїнських активістів, пов'язана з різними пам'ятними датами, наштовхується на протидію влади. Відчайдушні спроби демонстрації українського прапора в Криму жорстко припиняються силовиками, а потім караються в судах багатотисячними штрафами. Спецслужби тут же відносять таких активістів до розряду "неблагонадійних", створюючи їм перешкоди для благополучного життя в рідному Криму.

Аналогічні події відбуваються навколо кримськотатарських ініціатив. Лідери громадських молодіжних рухів, маючи намір провести той чи інший культурний захід, щоразу отримують "застереження" з прокуратури та інших органів. Автопробіги з кримськотатарськими прапорами з нагоди Дня пам'яті жертв депортації блокуються російським спецназом, немов він має справу не зі звичайними молодими людьми, а з бойовиками з забороненої в РФ організації ІГІЛ. Активістам кримськотатарського руху забороняють розгортати національний прапор на футбольному турнірі пам'яті двічі героя СРСР, льотчика-випробувача, гордості кримськотатарського народу Амет-Хана Султана.

На побутовому рівні доходить до абсолютно шовіністичних вчинків, коли перукаря, кримського татарина за національністю, звільняють тільки через те, що він під час робочого процесу говорив зі своїм колегою рідною мовою. А омбудсмен замість того, щоб відстояти право людей на спілкування мовою, що має статус державної на території республіки, на чому постійно акцентує увагу влада, вбачає в кримськотатарських діалогах перукарів щось підозріле і навіть образливе.

Останнім прикладом репресій проти кримськотатарського народу стало затримання співробітниками ФСБ заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. Йому вручили підписку про невиїзд. За словами так званого "прокурора" Криму Наталії Поклонської, "у березні 2016 року громадянин Умеров, перебуваючи на території України, виступав у прямому ефірі телеканалу АТR, де публічно закликав до порушення територіальної цілісності РФ". Раніше Поклонська домоглася того, щоб Меджліс був зарахований до переліку екстремістських організацій, після чого його діяльність була припинена.

Практика показує, що є один правильний рецепт стати "зручним" для влади і отримати "зелене світло" на різноманітні ініціативи. Він простий: публічно визнати нинішній статус Криму, підкріпивши ці дії підняттям триколора. Саме так було на недавньому кримськотатарською святі родючості Хидирлез, коли організатори разом із блакитним прапором з тамгою (родовий знак кримських ханів Гіреїв) підняли російський прапор. Крім того, запрошені на захід гості та офіційні особи, будучи не кримськими татарами, зі сцени вітали присутніх, переважно мусульман, з православною Пасхою і надягали на голови кримськотатарських дівчат пілотки замість фесок (національний головний убір) з нагоди 9 травня.

У найближчу неділю, 15 травня, в Криму відбудеться традиційне сходження кримськотатарської молоді на гору Чатир-Даг, що здійснюється останні шість років напередодні трагічної дати 18 травня в пам'ять про тих, хто загинув під час сталінської депортації 1944 року. Кілька тисяч молодих людей, як правило, роблять намаз на Чатир-Дазі, а також виконують кримськотатарський гімн. За наявною інформацією, в цьому році похід на одну з найвищих точок півострова став можливим завдяки готовності організаторів, разом з кримськотатарською прапором, нести і російський, чого раніше ніколи не було. Меджліс закликав співвітчизників утриматися від цієї акції, таким чином висловивши протест проти дій РФ на півострові. Більшість користувачів в соцмережах зізналися, що мають намір ігнорувати подібне сходження. "Російський світ" не залишає вибору: або ти з ним, або він тебе.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто