RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інтрига Євробачення 2017: як бути з Росією

Виконавця з Росії можуть не впустити в Україну, і організатори Євробачення-2017 повинні це враховувати

Виконавця з Росії можуть не впустити в Україну, і організатори Євробачення-2017 повинні це враховувати У наступному році Україна буде приймати пісенний конкурс Євробачення-2017 Фото: УНІАН

Після тріумфальної перемоги Джамали на Євробаченні в Стокгольмі наступний пісенний конкурс відбудеться в Україні. Приймати Євробачення-2017 вже висловили бажання одразу декілька українських міст, а політики та чиновники обіцяють провести його "на найвищому рівні". Проте ключовою інтригою конкурсу швидше за все стане питання участі в конкурсі представника РФ. Адже російському виконавцю можуть заборонити в'їзд до України, якщо він був помічений у підтримці анексії Росією Криму та окупації частини Донбасу. Один з фігурантів "чорного списку" осіб, в'їзд яких до України заборонено, Йосип Кобзон вже виявив бажання взяти участь у конкурсі.

Незадовго до проведення фіналу Євробачення-2016, коли букмекери пророкували перемогу російському виконавцю Сергію Лазарєву, серйозно обговорювалося питання, чи буде Україна брати участь у наступному конкурсі, якщо представник РФ посяде перше місце. Підігрів ажіотаж пост у Facebook голови Національної телерадіокомпанії України Зураба Аласанії, який зазначив, що "якщо переможцем стане чоловік на ім’я Лазарєв, гадаю, наступного року "UA: Перший" знову відмовиться від участі в конкурсі".

Після перемоги Джамали ситуація змінилася на протилежну. Тепер вже росіяни обговорюють свою можливість участі або неучасті в Євробаченні на території держави, проти якої вони здійснюють агресію.

Крім того, наступного дня після перемоги Джамали російські медіа поширили заяву депутата від "Народного фронту" Антона Геращенка про те, що "на конкурс потраплять лише ті виконавці, які розуміють, що захоплення Криму та окупація частини Донбасу - це злочин".

Ситуацію довелося коментувати навіть прес-секретарю російського президента Дмитру Пєскову. Він поспішив заявити, що Україна як сторона, що приймає, повинна дотримуватися правил Євробачення. На питання про те, чи не варто РФ взагалі відмовитися від участі в конкурсі в 2017 році, він відповів: "Чекайте шашкою махати!"

Ситуацію також прокоментував офіційний представник міжнародного пісенного конкурсу Євробачення Пол Джордано, який заявив, що політики не будуть вирішувати, кого впустити в країну, яка приймає міжнародний конкурс.

Тим не менше поки що ситуація виглядає так, що російський виконавець не зможе потрапити на конкурс, якщо він є в переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Відповідний "чорний список" осіб опублікований на сайті Міністерства культури, до нього входять 83 людини, в тому числі 14 виконавців. Серед них учасниця Євробачення в 2009 році Валерія, а також Йосип Кобзон, Григорій Лепс, Олег Газманов та інші. Причому не виключено, що цей список може бути переглянуто. 13 травня міністр культури Євген Нищук зустрівся із представниками Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, де було вирішено створити робочу групу для вироблення критеріїв, згідно з якими певні особи можуть бути внесені до вищезазначеного переліку, а також алгоритм спільних дій СБУ в цьому питанні. Очевидно, що після вироблення таких критеріїв список буде переглядатися, і не виключено, що поповниться новими прізвищами.

Голова парламентського комітету з питань закордонних справ Ганна Гопко прогнозує, що осіб з "чорного списку" до України не пустять. "Якщо відправлять виконавця з "чорного списку", то його просто не пустять до України. Списки заборонених осіб оголошені", - зазначила депутат.

Вона додала, що росіяни повинні при відборі кандидатів брати до уваги, чи є виконавець у цьому списку. "Крім того, журі Євробачення, яке формує списки ще на підготовчому етапі, повинно враховувати ці списки", - додала Гопко. Вона підкреслила, що в "чорному списку" крім співаків достатньо й інших осіб, але виконавці в цьому випадку не повинні бути винятком.

У свою чергу народний депутат від БПП Вадим Денисенко вважає цілком можливим участь російського представника зі згаданого списку в Євробаченні-2017.

"Нічого страшного не відбудеться, якщо в Росії конкурс виграє людина, котра опинилася в "чорному списку" осіб, яким заборонений в'їзд до України. Навіть якщо конкурс виграє Йосип Кобзон, він міг би приїхати до України і виступити на Євробаченні. Графік артиста на конкурсі дуже щільний, і я не думаю, що крім Євробачення він тут ще чимось буде займатися", - сказав Денисенко "Апострофу".

До речі, сам Йосип Кобзон вже заявив, що готовий приїхати на Євробачення до України в 2017 році. "Я ж під українськими санкціями. Але я б не злякався, я б поїхав, звичайно, якщо б санкції з мене зняли. Це моя Батьківщина, я б співав українською", – зазначив він у коментарі російським ЗМІ.

Як пояснив "Апострофу" депутат від "Народного фронту", голова парламентського комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, включення осіб у такий перелік - це виключно компетенція СБУ.

"Цим не повинно займатися Міністерство культури або парламентський комітет, цим питанням займається СБУ. А Мінкульт, згідно із законом, тільки публікує на своєму сайті перелік таких осіб", - сказав Княжицький.

Тим не менше він зазначив, що російський виконавець не зможе потрапити на територію України, якщо підозрюється в тероризмі. "Якщо в СБУ є інформація, що особа готує терористичний акт, то вона не зможе потрапити на територію України, навіть якщо йдеться про Євробачення. Якщо стосовно особи немає таких підозр, але вона потрапила до цього списку, то СБУ може виключити його з цього списку протягом декількох хвилин. Тут рішення приймає СБУ", - зазначив Княжицький.

Як показала реакція російських медіа та соціальних мереж на перемогу Джамали, в РФ перемогу української виконавиці сприйняли вкрай болісно. Не виключено, що росіяни спеціально можуть відправити виконавця з "чорного списку", щоб таким чином спровокувати негативну реакцію світової громадськості щодо України. Втім, до наступного конкурсу ще рік, а за цей час ситуація може змінитися.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу