RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Віра Савченко: повернення Надії в Україну чекає навіть керівництво СІЗО

Віра Савченко вважає, що в Росії є політичне рішення про звільнення її сестри

Віра Савченко вважає, що в Росії є політичне рішення про звільнення її сестри Віра Савченко заявила про те, що процес передачі в Україну її сестри, льотчиці Надії Савченко, затягується Фото: EPA/UPG

Віра Савченко, сестра української льотчиці і депутата ВР Надії Савченко, котру незаконно утримують в Росії, заявляє, що процес її передачі в Україну затягується. У середу, 18 травня, Віра прийшла в український парламент, щоб поспілкуватися з українськими депутатами і політиками про звільнення Надії. Вона розповіла, що термін, до якого обіцяли повернути Надію Савченко, вже пройшов, але родина запаслася терпінням.

Надію Савченко збираються повернути в Україну згідно з Конвенцією про передачу засуджених осіб від 1983 року. Надія вже написала заяву про бажання відбувати покарання в Україні, і воно було передано у відповідні органи російської влади. Крім того, як розповіла журналістам Віра Савченко, всі необхідні документи в Росію надійшли від українського Мін'юсту.

Віра Савченко також зазначила, що іншим засудженим в РФ українцям зараз пропонується написати прохання про помилування.

"Наскільки я знаю від адвокатів, зараз Олегу Сєнцову, Сергію Литвинову і Юрію Солошенко пропонують написати звернення про помилування, це така спроба зламати - мовляв, нічого "випендрюватися", просіть Путіна - і він вас помилує. Це те, що в свій час зробив Ходорковський - написав заяву про помилування, і Путін його після дев'яти з половиною років, перед олімпіадою, помилував. Зараз їм теж таке пропонується. Литвинов і Солошенко - це ж люди, які важко хворі, а Сєнцов - будемо бачити", - розповіла Віра Савченко. Але Надія Савченко, за словами сестри, такої заяви писати не буде.

Ні сестра, ні мама Надії Савченко сьогодні не можуть її відвідати. Українку як засуджену можна відвідувати не більше одного разу на два місяці.

"Мама, наприклад, сьогодні вже зібралася їхати за Надею, я їй пояснила, що це не вийде. І це дуже важко дивитися на маму, якій 78 років, яка дуже розчарована, тому що їй сказали чиновники... І пояснюєш, що не завжди слова збігаються зі справою. Все це дуже засмутило мене, і настрою насправді зараз немає. І я дуже зла за маму, за те, що вони так з нею... Але ми чекаємо. Щоб не зірвалося, ми будемо терплячими, білими і пухнастими", - говорить Віра Савченко.

Віра Савченко зараз не в Росії, тому що все одно не зможе побачитися з сестрою. Вона розповідає, що її вже зняли з розшуку в РФ на підставі того, що відоме її місцезнаходження. Однак, за словами сестри української героїні, невідомо, що може статися, якщо наступного разу вона надумає перетнути російський кордон.

За словами Віри Савченко, сьогодні Надія вийшла з критичного стану, в якому перебувала ще недавно. "Вона їсть те, що передають, і що дають там... Зазвичай дають дуже погану їжу, хоча це одне з кращих СІЗО, де готують. З критичного стану вона вийшла, але проблеми з нирками і набряки ніг залишилися", - розповіла Віра Савченко.

За словами сестри, Надія розповіла адвокату, що сьогодні трохи нудьгує в камері. Вона продовжує читати, робить нотатки, можливо, навіть пише книгу. Але продовжує перебувати під безперервним наглядом.

"В її камері скрізь відеокамери і датчик руху теж. Вона завжди одна, все як завжди, ніхто її нікуди не переміщає і не "атакує". Це таке затишшя або перед бурею, або перед рішенням. Камери - це психологічно важко. Це вже два роки так - і в Москві так було, і у Воронежі, і в Ростові. Це важко. До цього звикнути не можна, а відвикати від цього дуже довго. Знати, що вас постійно слухають, - це одне, наші телефони прослуховуються багатьма, а от коли за тобою спостерігають постійно... І навіть коли тюремники кажуть: "Надія, ну пожалійте нас, я приходжу на роботу, а там ви в купальнику"... Коли ти таке чуєш, то, звичайно, це важко", - розповідає сестра Надії Савченко.

Віра Савченко вважає, що у Росії є політичне рішення про звільнення її сестри. Вона каже, що справа хоч і повільно, але просувається. Однак Віра розуміє, що питання звільнення Надії швидко вирішити не вдасться, доведеться чекати. Живе очікуванням і сама Надія Савченко.

Як каже її сестра, повернення Наді Україну чекає навіть керівництво СІЗО в місті Донецьку Ростовської області.

"На днях до неї заходив Олександр Калганов - начальник СІЗО, розмова була так, ні про що, але основний посил, який він хотів донести - "ми теж чекаємо". Мабуть, це ще був і виправдувальний візит. Що маму не впустив не він, а "телефонне право". Тому що не було дзвінка, не сказали впустити, а він не може сам, тому що він - людина підневільна. У власному СІЗО начальник СІЗО - підневільна", - констатує сестра Надії Савченко.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу