RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Буде важко мати справу з країною, яка вбила 298 осіб, - засновник Bellingcat про катастрофу МН17

Еліот Хігінс розповів, чим закінчиться розслідування катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі

Еліот Хігінс розповів, чим закінчиться розслідування катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі Засновник групи цивільних журналістів Bellingcat Еліот Хіггінс Фото: EPA/UPG

Засновник групи цивільних журналістів Bellingcat ЕЛІОТ ХІГГІНС допускає високу ймовірність того, що висновки Спільної слідчої групи, яка займається справою збитого над Донбасом Боїнга 777, співпадуть з висновками його команди і підтвердять, що літак збив російський ЗРК "Бук". Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу". Хіггінс, втім, поки не готовий стверджувати, що безпосередній пуск зенітної ракети справив російський бойовий розрахунок.



- Чому, на вашу думку, офіційне розслідування катастрофи Boeing 777 триває так довго?


- Я думаю, що це дуже складне розслідування з очевидним міжнародними наслідками. Це означає, що Спільна слідча група отримала лише один шанс, щоб провести його. Тому велика увага приділяється кожный частини доказів, кожна теорія розглядається в найдрібніших подробицях. Додатковою обставиною є також те, що велика кількість інформації надходить з відкритих джерел, і це додає ще один вимір до справи.

- Наскільки велика ймовірність того, що висновки офіційного розслідування співпадуть з вашими висновками про винність військових РФ)?

- Як мені здається, це дуже ймовірно. Я думаю, що головний виклик, який стоїть перед ними, щоб на 100% ідентифікувати, хто саме був всередині "Бука", коли була запущена ракета у рейс MH17. Ми впевнені, що ми побудували сильну доказову базу для того, щоб притягнути до відповідальності російську бригаду №53. Але набагато складніше довести, що "ось ця особа натиснула на кнопку”.

- Спільна слідча група пообіцяла ідентифікувати виріб, з якого збили MH17. Ви вважаєте, що вони просто підтвердять, що це був "Бук", чи зможуть вказати на конкретний ЗРК "Бук", який, як ви з'ясували, збив "Боїнг" рейсу MH17?

- З сьогоднішнього релізу (інтерв'ю відбулося 6 червня – "Апостроф") досить ясно, що їх головна теорія - це була ракета, випущена з "Бука". Мені складно сказати, чи будуть вони вказувати на конкретний "Бук" найближчим часом, але я думаю, що ми дали переконливі аргументи громадськості, що це був саме "Бук" №332 53-ої російської бригади.

- Чи є у вас взаємодія зі Спільною слідчою групою і голландськими прокурорами щодо інформації, яку ви їм передавали? Чи співпрацюєте ви в розслідуванні? Можливо, вони просили вас уточнити або доповнити інформацію, яку ви передавали...

- Ми перебуваємо в контакті з ними, відправляємо їм будь-яку інформацію, яку знаходимо, і підготовлені нами звіти. Але не все, що ми їм надіслали, було опубліковано в Інтернеті. Це зроблено для того, щоб захистити джерело інформації, або щоб переконатися, що той, хто розмістив інформацію в Інтернеті, її не видалить. Я і ще один член команди дослідної групи Bellingcat також були опитані ними (Спільною слідчою групою, - "Апостроф") щодо нашої роботи, і ми дали всі відповіді на всі питання, які у них були.

- Чи можете ви сказати, що дані, які надає група Bellincat, дійсно враховуються і використовуються посадовими особами при проведенні розслідування?

- Мені здається, що так. У ролику, опублікованому нещодавно в їх електронному журналі, є момент, коли в папці, яку вони гортають, є копія однієї з наших статей.

- Як ви думаєте, яка інформація є найважливішою в цьому електронному журналі Спільної слідчої групи?

- Цікаво те, що вони кажуть, що СБУ перехопила дзвінки, які були отримані відразу після того, як був збитий MH17, а також те, що вони сфокусувалися на "Буку". В кінці відео вони також кажуть, що не беруть до уваги інші теорії. Таким чином, здається, досить ясно, що основною теорією є те, що MH17 був збитий саме "Буком", а не літаком, як стверджують ті, хто каже що "це зробила Україна".

- Чи є в цьому електронному журналі підтвердження, нехай навіть непрямі, які говорять про те, що MH17 був збитий російськими військовими?

- Це залежить від того, чи була запущена ракета "Бука" з сепаратистської території. В журналі про це не йдеться.

- Який на сьогоднішній день загальний висновок за результатами вашого власного дворічного розслідування щодо катастрофи Боїнга? Не могли б ви розповісти про нього коротко?

- 53-я російська бригада привезла ракетну установку "Бук", з якої був збитий MH17, з території контрольованої сепаратистами в південному напрямку від Снігового. Цілком ймовірно, але я не впевнений, що "Буком" керували російські військові.

- Ви стверджуєте, що MH17 був збитий російським "Буком". Як ви гадаєте, що сталося з командою? Будуть колись знайдені безпосередньо ті, хто натискав кнопку?

- Важко сказати, занадто багато факторів. Ми сподіваємося, що почуття провини зіграє свою роль, і хтось заговорить зі Спільною слідчою групою. Загибель 298 невинних людей – занадто великий вантаж для молодого солдата.

- Чи вірите ви, що Спільна слідча група в кінцевому підсумку зможе зібрати достатньо доказів для пред'явлення звинувачень конкретним людям, відповідальним за збитий "Боїнг" рейсу MH17?

- Знову ж таки, поки що про це складно говорити, але я сподіваюся, що так.

- На вашу думку, як результати офіційного розслідування вплинуть на конфлікт на Донбасі і ставлення у світі до президента РФ Володимира Путіна?

- Я вважаю, що буде важко для інших країн мати справу з країною, яка вбила 298 чоловік, а потім про це неодноразово брехала, фальсифікуючи при цьому докази.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто