RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Демонстрації, теракти та холод: з чим зіткнулася Франція напередодні Євро-2016

Поліція вдається до безпрецедентних заходів безпеки, щоб уберегти футболістів і вболівальників від терористів

Поліція вдається до безпрецедентних заходів безпеки, щоб уберегти футболістів і вболівальників від терористів Франція готується до відкриття футбольного чемпіонату Євро-2016 і посилює заходи безпеки в країні Фото: EPA/UPG

Франція вже протягом півроку живе в умовах підвищених заходів безпеки, які були введені після жахливих терактів у Парижі 13 листопада минулого року. Бажаючи ще ретельніше підготувати поліцію до будь-яких несподіванок, влада Франції почали організовувати симуляцію терактів, біологічних і хімічних атак. Однак завадити проведенню Євро-2016 можуть зовсім інші фактори. Це масові протести, організовані профспілками Франції, яких не влаштовують положення нової трудової реформи. Активісти вже заблокували нафтопереробні заводи і паливні сховища. Через це ціни на бензин підвищилися, а багато туристів скасували свої поїздки на чемпіонат, побоюючись, що вони не зможуть виїхати з країни внаслідок нестачі палива. "Апостроф" дізнався обстановку у Франції в останні дні перед чемпіонатом.

Посеред міста лунає вибух, слідом за ним — автоматні черги, кричать від жаху люди, натовп кидається врозтіч, а частина людей залишається лежати на землі, заюшена "кров'ю". На тлі величезного екрану, на якому транслюється футбольний матч, походжають у балаклавах "терористи". На краю обгородженої фан-зони Євро-2016 з'являються загони спецпідрозділів у чорному; прикриваючись щитами, вони починають спецоперацію зі звільнення "заручників". Людей виводять у безпечне місце невеликими групами, збудувавши в ланцюжок і прикриваючи по периметру щитами. Через деякий час у фан-зоні з'являються парамедики для надання першої допомоги "потерпілим", які не в змозі пересуватися самостійно.

На щастя, все це — всього лише симуляція терористичної атаки, організована в Ліоні. За словами спікера французької поліції Мішеля Делпе, це не гарний спектакль, а відпрацювання координації роботи поліції і служб порятунку в екстремальній ситуації. "Чи готові ми? Ну, думаю, саме це ми продемонстрували в Ліоні і в інших французьких містах, - заявив Дельпьеж. - Так, ми напоготові, зберігаємо спокій і ясність, і все святкування пройде чудово".

Британський журналіст Гевін Лі, один з тих, хто був присутній на тренінгу, заявив, що ця демонстрація повинна показати вболівальникам, які збираються на Євро, що заходи безпеки в місцях проведення матчів будуть підвищені. "Адже одна з речей, про яку будуть постійно думати люди, це те, наскільки тут буде безпечно", - сказав Лі.

Генеральна репетиція
Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов неодноразово підкреслював, що зробить все, щоб забезпечити колективну безпеку на Євро-2016. З цією метою протягом останніх двох місяців спецпідрозділи відпрацьовували можливі екстремальні сценарії. Це були і "теракти", влаштовані "смертниками", і симуляції атак у фан-зонах з використанням "хімічного" і "біологічної зброї". У містечку Ним понад 1 тис. осіб зіграли роль футбольних уболівальників фан-зони, коли раптово на території розпорошили газ. Поліція, представники служби безпеки повинні були оперативно евакуювати людей і очистити місцевість від газу.

2015 рік став для Франції серйозним випробуванням — в січні терористами було здійснено напад на співробітників сатиричного журналу Charlie Hebdo і відбулося захоплення заручників в одному з паризьких магазинів, а в листопаді країна прийшла в жах від трагедії, в результаті якої в Парижі загинули 130 осіб.

Надзвичайний стан в країні, котрий ввели в листопаді, подовжували тричі. Цей режим дає владі виключне право на обмеження пересування людей, заборону масових зборів, організацію спеціальних зон безпеки та огляд особистих речей громадян, а також закриття публічних місць - театрів, музеїв, барів іт.д. Також влада має право в будь-який час обшукувати будинки та конфісковувати певні типи зброї навіть в тих випадках, коли люди володіють ними на законних підставах. Крім того, будь-хто, кого підозрюватимуть у загрозі безпеці та громадському порядку, може опинитися під домашнім арештом.

Антитерористичні навчання в Ліоні французьких поліцейських, співробітників спецслужб та медиків напередодні Євро-2016 Фото: EPA/UPG


За словами Лоїка Деліля, паризького поліцейського, він і його колеги вже звикли до роботи в умовах надзвичайного режиму. Ще в листопаді в муніципальній поліції Парижа була активована система "Віжіпірат" (національна система тривожного сповіщення про рівень терористичної загрози, — "Апостроф"). Вона передбачає спеціальну екіпіровку — бронежилети з підвищеним класом захисту, зброю і балістичні шоломи. Крім того, самі поліцейські повинні уважніше ставитися до будь-яких підозрілих осіб або дій. Якщо не брати до уваги посилені патрулі на вулицях і симуляції терактів, в яких беруть участь силові структури, режим роботи поліції, по суті, під час Євро особливо не зміниться, пояснив поліцейський "Апострофу". Істотно зросте хіба що кількість поліцейських — окрім 10 тис. місцевих стражів порядку в столиці будуть працювати ще 3 тис. поліцейських і 1200 військових.

Поліція буде постійно чергувати в місцях проживання і тренувань гравців усіх 24 команд. Крім того, всі райони, так чи інакше пов'язані з проведенням чемпіонату, - стадіони, фан-зони - будуть оголошені зоною, вільної від польотів. Влада використає спеціальну антидроновую технологію, ту, яку вже випробували за час тренінгу щодо запобігання хімічних атак. Появу безпілотників будуть відслідковувати і брати під контроль. Про це заявив глава служби безпеки УЄФА Зіяд Хурі. Найсуворішою мірою безпеки може стати перенесення матчів або проведення ігор без уболівальників.

Антитерористичні навчання в Ліоні французьких поліцейських, співробітників спецслужб та медиків напередодні Євро-2016 Фото: EPA/UPG


Прискіпливий огляд
В УЄФА очікують, що фан-зони під час проведення чемпіонату відвідають близько 8 млн осіб. На підтримання порядку і безпеки такого числа гостей виділено 24 млн євро - в два рази більше, ніж планувалося раніше. Про це заявляв міністр спорту Франції Ерік Каннер.

Щоранку перед початком матчів всі місця зборів фанатів будуть ретельно перевіряти на наявність вибухових речовин. Так що вболівальники, які купили квиток на матчі, повинні бути готові до огляду особистих речей і повинні постійно мати при собі документи, що посвідчують особу.

На входах на стадіони і фан-зони будуть розташовані металодетектори. На територію не будуть пускати людей з великими сумками, таке майно може бути негайно конфісковане. За словами міністра внутрішніх справ Франції, тільки на системи відеоспостереження у фан-зонах уряд виділив майже 2 млн євро.

На знаменитому Марсовому полі біля Ейфелевої вежі, яка також на час Євро стане фан-зоною, встановлять 16 пунктів пропуску для первинного контролю і шість входів. Тут будуть одночасно знаходитись не менше 1 тис. поліцейських. Очікується, що у цій фан-зоні матчі дивитиметься від 50 до 90 тис. фанатів. Така ж кількість поліцейських буде працювати і на стадіоні "Стад де Франс", що вміщає 80 тис. уболівальників. Тут же розгорнуто вісім пунктів пропуску і шість проходів. Матчі пройдуть на 10 стадіонах дев'яти міст - у Парижі (арени "Парк де Пренс" і "Стад де Франс"), Марселі, Ліоні, Ліллі, Лансі, Бордо, Сент-Етьєні, Ніцці та Тулузі. За даними УЄФА, очікується, що їх відвідають 2,5 млн вболівальників різних збірних. Крім того, у Францію прибудуть до 1 млн іноземних гостей. В цілому, за безпеку відповідатимуть 90 тис. осіб, серед них — поліція, солдати і приватні агенти.

Антитерористичні навчання в Ліоні французьких поліцейських, співробітників спецслужб та медиків напередодні Євро-2016 Фото: EPA/UPG


На барикадах
Втім, реальна кількість гостей на Євро-2016 може бути набагато меншою через масові акції протесту, які влаштовуються місцевими профспілками через новий трудовий кодекс. Непопулярна трудова реформа у Франції передбачає спрощення процедури звільнення працівників, понаднормові години роботи за нижчими тарифами, більше можливостей для компанії впливати на умови різних відпусток, включаючи декретні. Знаменитий мінімальний в ЄС 35-годинний робочий тиждень перестане бути обов'язковим орієнтиром, компанії зможуть після обговорення цього питання з профспілками збільшувати його до 46 годин. Протестуючи проти цих положень, активісти почали блокувати нафтопереробні заводи і паливні сховища. У результаті палива в країні стало менше, а ціни на нього злетіли.

Ще один співрозмовник "Апострофа", один із власників невеликого готелю в Руані Джейсі Деліль, рідний дядько поліцейського Лоїка Деліля, говорить, що 40% осіб, які планували приїхати в його готель, в наступні два місяці зняли бронь через вуличні протести. "Всі вони відмовилися від поїздки у Францію, туристи не хочуть застрягти тут через те, що не зможуть придбати бензин. Вони просто не хочуть ризикувати і їхати в країну, де в будь-який момент можуть початися протести. Імідж Франції сильно постраждав. Та і погода нас не тішить - холодно, сонця немає. Ми буквально днями відкрили літній майданчик в готелі, до цього було дуже прохолодно. Демонстрації, небезпека терактів і холодна погода — це не дуже хороший коктейль для туристичного бізнесу у Франції. Ми тут говоримо про те, що протести в ситуації, коли економіка і без того не в кращому стані, по суті, "ламають ноги" своїм людям".

Втім, Джейсі зізнається, що його бізнесу Євро особливо не сприятиме, адже Руан знаходиться далеко від місць проведення матчів, так що чемпіонат сприятиме хіба що тим, хто буде заробляти на туристах в тих десяти містах, які приймають Євро-2016.

Антитерористичні навчання в Ліоні французьких поліцейських, співробітників спецслужб та медиків напередодні Євро-2016 Фото: EPA/UPG


Розповідаючи про ставлення самих французів до можливої загрози терактів, Деліль констатує, що люди принципово не хочуть особливо переживати з цього приводу. "Найкраще, що вони можуть зробити в пику ісламістам — продовжувати жити своїм життям", - пояснює він.

Схоже, що поки що у Франції більше знають про те, що робити з зовнішньою загрозою, а не з внутрішньої. Уряд побоюється, що профспілки використають чемпіонат для того, щоб, по суті, шантажувати їх. Наприклад, профспілка авіакомпанії Air France вже оголосила про страйк пілотів в перші дні Євро, працівники паризького метро також погрожують протестами, призначеними на 9 червня. Якщо профспілки виведуть на вулиці тисячі людей для чергових масових акцій, то роботи для поліції, безсумнівно, побільшає.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто