RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Приватна розвідка США прогнозує наступ ДНР під Донецьком

Такий висновок дозволяє зробити концентрація танків бойовиків у районі Авдіївки

Такий висновок дозволяє зробити концентрація танків бойовиків у районі Авдіївки На думку аналітиків Stratfor, концентрація техніки бойовиків під Донецьком може свідчити про підготовку до наступу Фото: EPA/UPG

Збільшення кількості порушень режиму припинення вогню уздовж лінії розмежування на Донбасі може свідчити про підготовку до наступу. Найбільш небезпечним напрямком у цьому відношенні можна вважати район Авдіївки під Донецьком, де проросійські бойовики накопичили до 30 танків, вважають фахівці приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. На їхню думку, така концентрація бронетехніки є незвичайною і може свідчити про підготовку до активних дій у цьому районі.

Збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на сході України може призвести до активізації бойових дій, вважають фахівці американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. У "приватному ЦРУ" нагадують, що 15 червня уздовж лінії розмежування на Донбасі було зафіксовано 58 фактів порушень режиму припинення вогню. В середньому - це на 10-20 випадків більше, ніж у попередні місяці. А 14 червня підтримувані Росією бойовики накопичили до 30 танків поблизу стратегічно важливого міста Авдіївка під Донецьком.

У Stratfor вказують, що присутність танків у "демаркаційної лінії" реєструвалася і раніше, навіть після відводу важких озброєнь від лінії зіткнення у 2015 році. "Однак їх ніколи не було більше 30, що становить цілий танковий батальйон. Концентрація танків в описаних масштабах - це незвичайне явище, і воно дійсно вказує на те, що в цьому секторі лінії розмежування можна очікувати активізації бойових дій... На користь цього припущення свідчить також розгортання реактивних систем залпового вогню "Град". З військової точки зору, все це вказує на планування наступальної операції", - йдеться в аналітичній записці Stratfor.

На думку приватних американських розвідників, Авдіївку слід вважати стратегічним об'єктом, оскільки там розташований великий коксохімічний комбінат, захоплення якого дало б "матеріально-технічні та економічні переваги" бойовикам. Тому спроби з боку Москви захопити Авдіївський коксохім не можна повністю виключити. Провісниками короткої наступальної операції в районі Авдіївки можуть стати додаткова концентрація військових сил, інтенсивний збір розвідувальної інформації, посилення артилерійської підготовки і розгортання матеріально-технічного забезпечення. "Інтенсифікація розвідувальної діяльності стане помітною в разі підвищення частоти польотів безпілотних літальних апаратів", - вважають приватні американські розвідники.

Водночас у Stratfor нагадують, що українські військові й раніше говорили про концентрацію техніки супротивника на певних напрямках. Зокрема, атака під Авдіївкою, за прогнозами української сторони, повинна була розпочатися ще в ніч на 15 червня. "Однак жодних повідомлень про різку ескалацію бойових дій у цьому районі не надходило. Крім того, подібні рішення йдуть урозріз з політикою Росії, яка досі утримувалася від великих наступальних операцій і навіть зробила останнім часом кілька примирливих жестів. Так, у кінці травня РФ випустила українську льотчицю Надію Савченко, сподіваючись розпочати переговори з Україною і Заходом на предмет ослаблення санкцій з боку Євросоюзу", - нагадують у Stratfor.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця