RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Московський патріархат застряг у Темних століттях

Західні ЗМІ обговорюють ситуацію навколо проведення Всеправославного Собору на Криті

Західні ЗМІ обговорюють ситуацію навколо проведення Всеправославного Собору на Криті Всеправославний Собор відкрився на Криті, незважаючи на відсутність російського патріарха Фото: EPA/UPG

У неділю 20 червня на Криті розпочався Всеправославний Собор, в якому беруть участь представники 10 з 14 Православних Церков. У Соборі не беруть участь представники Московського патріарха, в тому числі предстоятель РПЦ, патріарх Кирило (Гундяєв). Як вважають світові ЗМІ, головною причиною відсутності є його суперництво зі Вселенським патріархом Варфоломієм I, котрий має резиденцію у Стамбулі. Крім того, на думку журналістів, у Москві побоюються, що на Соборі може бути розглянуто питання об'єднання українських православних Церков і визнання автокефалії української Церкви.

Британське видання The Economist у блозі під назвою "Коли православні лідери збираються на Криті, Україна закликає до незалежної церкви" вважає, що через рішення Московської церкви не приїжджати на Крит патріарх Кирило втратив важелі впливу на свого Константинопольського колегу - Вселенського патріарха Варфоломія І.

"Парламент України офіційно закликав Варфоломія I (який як Вселенський патріарх для православного християнства є першим серед рівних) визнати і допомогти створити цілком незалежну православну церкву в цій країні", - зазначає видання.

На думку The Economist, такий поворот подій став великим розчаруванням як для Кремля, так і для Московської патріархії: "Патріарх Московський вже попередив Варфоломія I, що будь-який крок у напрямі, щоб відокремити Україну від Московської влади, буде мати руйнівні наслідки для відносин між двома найбільш важливими православними християнськими центрами - Константинополем і Москвою".

Британське видання ВВС опублікувало матеріал під назвою "Собор Православної Церкви відкрився на Криті, незважаючи на відсутність Росії". Видання пише, що ігнорування собору представниками Московського патріархату показало давнє суперництво між ним і Константинопольським патріархатом.

"Є боротьба за владу між Росією і Варфоломієм I, який сидить в Стамбулі і вважається духовним лідером, а також "першим серед рівних". Він є рушійною силою цієї зустрічі", - зазначає ВВС.

Також, на думку журналістів, є розбіжності з приводу необхідності примирення з Ватиканом. Крім того, на думку видання, Москва побоюється, що Патріарх Варфоломій буде надавати підтримку українській православній Церкві.

Німецьке видання Deutsche Welle опублікувало інтерв'ю з професором Томасом Бремером з університету в Мюнстері, який вважає, що обговорення богословських питань між православними залежить від політичних чинників і від суперництва між Константинопольським і Московським патріархатами. За словами професора, незважаючи на те, що у Константинопольського патріархату статус Вселенського, чисельність його віруючих незначна і нараховує кілька тисяч осіб. "Для порівняння, Московський патріархат на сьогодні є найбільшою гілкою Православної Церкви. Він, ймовірно, налічує більше 100 мільйонів віруючих у Росії, Білорусії, Україні та інших країнах. Таким чином, навіть коли спори між двома патріархатами стосуються богословських питань, на них впливає боротьба за лідерство всередині Православної Церкви", - зазначає Томас Бремер.

Журналіст Леонід Бершидський у статті "Православна церква застрягла в Темних віках" для видання Bloomberg пише про те, що Всеправославний Собор міг би змінити відстале ставлення лідерів православних церков до решти християнського світу, що збереглося з часів Середньовіччя.

"Неймовірна популярність папи Франциска: у його акаунтів у Twitter на різних мовах близько 30 мільйонів передплатників, майже стільки ж, скільки у Білла Гейтса.., - є результатом його відкритості перед різноманіттям світу і його більш м'якого підходу до догматів. Він є представником модернізованої Католицької церкви. Між тим друга за чисельністю послідовників християнська конфесія у світі настільки рішуче опирається модернізації, що навіть її плани щодо впровадження невеликих змін - вперше з 787 року - провалилися", - пише журналіст.

На думку журналіста, кілька кроків у напрямі до екуменізму (подолання розбіжностей і об'єднання) і до більшої відкритості стали б величезним прогресом для церкви, яка є найбільш консервативною з усіх наявних християнських конфесій.

Бершидський також вважає, що Кирила, судячи з усього, дуже турбує роль Варфоломія як головного організатора собору: "В Стамбулі, де живе Вселенський патріарх, чисельність його пастви обмежується всього 3 тисячами людей, але, якщо йому вдасться зблизити православні церкви і зробити їх більш відкритими перед світом, його роль в кінцевому підсумку стане величезною. Російський патріарх не міг висловити ці страхи публічно, тому Болгарська церква, яка дуже близька до російської, першою закликала до відстрочення собору, виступивши, в тому числі, і проти плану розподілу місць, згідно з яким Варфоломій буде надто виділятися. Звернення болгар було проігноровано, і вони також відмовилися брати участь у соборі", - пише журналіст.

Артур Спорняк у статті "Примарний собор" для польського видання "Tygodnik Powszechny" також зазначає, що православ'я уражено великою кількістю внутрішніх конфліктів: "Католика, наприклад, може здивувати значення, яке надають у православ'ї так званому диптиху: послідовності, в якій на літургії під час великих свят перераховуються імена патріархів відповідно до старшинства їхніх патріархатів. У Константинопольському патріархаті Митрополита Варшавського і всієї Польщі Саві ставлять на 12-те місце перед предстоятелем Албанської православної церкви, Православної церкви Чеських земель і Словаччини. У свою чергу в РПЦ він стоїть на 13-му місці. За цими відмінностями ховається суперечка між Москвою і Константинополем про право визнавати автокефалію (польська Православна церква отримала її від Константинополя в 1924 році, а потім в 1948 від Москви)".

Також, на думку Спорняка, одними з актуальних проблем православ'я є суперечки між різними церквами на тему канонічних територій: "Те, що в Католицькій церкві Папа вирішує одним підписом під декретом, встановлює межі тієї чи іншої єпархії, у православ'ї через відсутність вищої інстанції перетворюється на джерело конфліктів між незалежними патріархатами". Журналіст також вважає, що Вселенський патріарх Варфоломій I прагне повернути соборність у світове православ'я, але цьому заважають різні погляди різних православних церков на екуменізм. При цьому головною загрозою для православної єдності сьогодні є російський патріарх Кирило: "Патріарх Кирило усвідомлює, що повернення до соборності посилить позицію патріарха Константинопольського, і намагається цього не допустити, вміло розпалюючи антиекуменічні настрої".

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію