RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на Донбасі: розставляючи війська проти НАТО, Росія прощається з Україною

Військовий експерт пояснив, чому Росія формує нові військові частини біля кордонів з нашою країною

Військовий експерт пояснив, чому Росія формує нові військові частини біля кордонів з нашою країною Росія нарощує чисельність своїх військ біля українських кордонів і зображує активність, посилюючи таким чином політичний тиск Фото: Міністерство оборони РФ

Російські війська і підконтрольні їм бойовики на Донбасі проводять приховані переміщення своїх сил і підсилюють обстріл українських позицій. Однак формування ударних кулаків, необхідних для організації наступу, поки не видно, пояснив "Апострофу" головний редактор сайту "Інформаційний опір" ЮРІЙ КАРІН. Таким чином дії противника є новими елементами шантажу української сторони.

- Нещодавно міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про формування додаткових дивізій на західному напрямку. Враховуючи численні повідомлення про будівництво російських військових баз біля кордонів з Україною, дислокуватися ці дивізії будуть саме там. Яку загрозу вони становлять для нашої країни?

- Розставляючи свої дивізії практично біля кордонів з НАТО, Росія прощається з Україною. Стане Україна членом альянсу чи ні, але після Криму і Донбасу в бік Москви вона ще не скоро повернеться. Тепер щодо баз дислокації. Наприклад, у Клинцях (Брянська область біля кордону з Україною і Білоруссю, - "Апостроф"), куди перекидаються підрозділу 28-ї бригади, є занедбане військове містечко. За даними відкритих джерел, російський спецбуд узяв на себе зобов'язання побудувати там інфраструктуру, що складається з двох офіцерських гуртожитків і 5 казармених приміщень. Скільки поверхів буде в цих будинках - не зазначено. Але навіть якщо це чотириповерхові приміщення, де на кожному з поверхів розміщуються по 150 осіб, то ми побачимо, що кожен гуртожиток розрахований людей на 600. Тобто всього в Клинцях будуть дислокуватися до 4 тисяч військовослужбовців. По суті це бригада. А ще одна база у Валуйках (Білгородська область) - це наметове містечко у полі, розраховане лише на 500 осіб. Це взагалі мотострілецький батальйон...

- Тобто, незважаючи на обіцянки Шойгу про те, що біля кордонів з Україною до кінця року будуть зосереджені до 30 тисяч осіб, їхня реальна чисельність буде меншою?

- По суті це так. Росія - це взагалі країна, в якій кожні чотири роки проводилася військова реформа. До 2009 року в них були дивізії, наприклад Таманська і Кантемирівська чисельністю 5-6 тисяч осіб. Потім від цієї ланки вони вирішили відмовитися і перейшли на бригадну систему формування. З 23-ї та 28-ї бригад збираються робити дивізії, але з того, як в Росії будуються інфраструктурні об'єкти, з усілякою корупцією і "розпилами", то я думаю, що ці військові містечка ще не скоро будуть введені в дію. Що це означає? Це означає, що контрактники туди не поїдуть, бо в тій самій Сирії чи в Україні їм платять більше. Навіщо в такому випадку потрібно їхати кудись у поле, де ще і доведеться займатися активною військовою діяльністю, зображати активність меж. Отже, туди поїдуть строковики і далеко не кращі з офіцерів. Частинами високої бойової готовності ці дивізії будуть називатися тільки на словах.

- Отже, особливої загрози для України ці військові частини представляти не будуть?

- Конкретно ці три дивізії - швидше, частина політичного тиску, в тому числі на НАТО. Вони хоч і вважаються наступальними, але це не так. По-справжньому наступальними є батальонно-тактичні групи, зосереджені в Ростовській області у так званих ДНР і ЛНР. Ось вони і є для нас реальною небезпекою, як це було доведено під час подій під Іловайськом та Дебальцеве.

- Яка чисельність російських військ біля наших кордонів?

- Всього разом з Кримом, Придністров'ям і цими трьома майбутніми дивізіями, загальна чисельність яких становитиме, я думаю, тисяч десять, росіяни будуть мати біля наших кордонів 60-70 тисяч військовослужбовців.

- Тоді не можна не запитати, а що собою представляють так звані "армії" ДНР і ЛНР, сформовані під керівництвом російської сторони. Це вже реальна військова сила?

- У них виникли проблеми з управлінням. Поділ на армійські корпуси себе не виправдав, тому введені так звані оперативні командування. Замикаються вони на 12-те територіальне управління резерву Південного військового округу Збройних сил Росії в Ростові. Тобто це просто російські окупаційні війська, у складі яких є підрозділи з українських колабораціоністів.

- А яка загальна чисельність збройних формувань бойовиків?

- Як і говорили раніше, 35-40 тисяч осіб. Приблизно третину з цієї кількості становлять військовослужбовці регулярної російської армії, третину - місцеві бойовики і третину, скажімо так, громадяни сусідньої держави: "відпускники" і найманці.

- Наскільки обґрунтованим є хвастощі ватажків бойовиків Олександра Захарченка та Дениса Пушиліна про те, що вони готові перейти в наступ, загнати українську армію в "котли", взяти Маріуполь, Київ?

- Треба ж підтримувати бойовий дух пишномовними висловлюваннями. Тим більше що, за даними нашої розвідки, росіяни активно пишуть рапорти на звільнення. Тож бойовий дух не на висоті. Ось вони себе і підбадьорюють. Усі ці заяви - для внутрішнього споживання. Знову ж, буквально днями всередині одного з підрозділів Донецького ОК була запущена інформація про те, що скоро вони підуть відбивати кордон Донецької області і для цього нібито навіть почали відселяти місцевих жителів для наступу в районі Авдіївки, щоб забезпечити оперативний простір.

- Тим не менше координатор вашої ж групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець нещодавно написав про приховане перекидання на передову артилерії, доукомплектування незаконних збройних формувань живою силою та інші військові приготування.

- Все це так. Йдуть приховані переміщення, але не видно формування основних ударних кулаків. Для чого вони активізувалися? Це відповідь на продовження санкцій щодо Криму і Донбасу, так і перед наступною зустріччю "нормандської четвірки" і самітом НАТО теж потрібно щось зобразити. Це розмова з позиції сили: зніміть з нас санкції, і ми, можливо, припинимо стріляти.

- А як щодо численних повідомлень тієї самої української розвідки і вашої групи про підготовку виборів в окупованих районах Донбасу?

- Уже пройшла команда перенести вибори на кінець року, тож все це теж елемент шантажу. Знову ж таки, а ким вони будуть визнані? Крім того, проведення незаконних виборів на Донбасі посилить санкції проти Росії, яка сьогодні робить вигляд, що дуже стурбована виконанням Мінських угод.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів