RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни йдуть: як їхнє повернення позначиться на вартості відпочинку в Туреччині

Путін дозволив громадянам своєї країни відпочивати в Туреччині, оператори очікують буму

Путін дозволив громадянам своєї країни відпочивати в Туреччині, оператори очікують буму Путін зняв обмеження на продаж росіянам турпутівок до Туреччини Фото: EPA/UPG

Увечері 30 червня президент Росії Володимир Путін зняв обмеження на продаж росіянам турпутівок в Туреччину. Це сталося після телефонної розмови, що відбулася між президентами Росії та Туреччини 29 червня. Обмеження на поїздку російських туристів до Туреччини були введені в листопаді минулого року в якості санкцій за те, що турецькі винищувачі збили російський бомбардувальник Су-24. Це призвело до різкого скорочення турпотоку в Туреччину і до того, що турецькі готельєри були змушені знизити ціни на свої послуги. Як зміниться ситуація після повернення росіян, передусім, для українців, які отримали можливість недорого і якісно відпочити.


Обмеження для російських туристів на відвідування Туреччини були однією з тем телефонної розмови між президентами Росії та Туреччини Володимиром Путіним і Реджепом Тайіпом Ердоганом, котра відбулася у середу, 29 червня. Вони були введені в листопаді 2015 року на тлі різкого погіршення відносин між Туреччиною і Росією, після того, як винищувачі турецьких ВПС збили російський бомбардувальник Су-24. Однак під час телефонної розмови президенти Росії і Туреччини помирилися, і ввечері 30 червня Володимир Путін розпорядився зняти обмеження на продаж росіянам турпутівок в Туреччину.

У російському Союзі туріндустрії переконують, що туристичний потік в Туреччину може відновитися досить швидко: укласти контракти з готелями можна практично миттєво, авіарейси реально поставити на маршрути протягом тижня, а розгорнути чартерні програми — максимум протягом місяця. Головне, щоб авіакомпанії отримали дозвіл Росавіації. За словами прес-секретаря Російського союзу туріндустрії Ірини Тюріної, турфірми вже отримують масу дзвінків від туристів. Ті з нетерпінням запитують: "Ну коли ж? Коли?", — говорить Тюріна.

Санкції Кремля проти Туреччини зробили дуже істотний вплив на обсяг турпотоку в цю країну. У перші чотири місяці 2016 року Туреччину відвідали лише 12 тисяч росіян, що на 90% менше кількості туристів за аналогічний період минулого року (тоді приїхало 127 тис.). У червні потік виявився на 58,7% скромнішим торішнього. Представники українських туроператорів зізнаються, що завдяки російським санкцій проти Туреччини ціни на відпочинок для громадян України в цій країні впали. Чи піднімуться вони після того, як росіяни повернуться до Туреччини і чи захочуть українці взагалі проводити свій відпочинок поряд з громадянами країни, аннексировавшей Крим, поки невідомо.

Голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха сумнівається в тому, що для українців політичний фактор у вигляді збільшення кількості росіян буде визначальним. "Думаю, що турки самі будуть розводити росіян і українців", — сказав він "Апострофу". — З іншого боку, на бажання українців їхати в Туреччину можуть вплинути ціни, які виростуть, коли для Росії відкриють турецький ринок. Не хочу гадати, але думаю, що мінімум на 20-30%. Це вже буде більш вагомим аргументом. Тому що на сьогоднішній день ті постійні пропозиції раннього бронювання, знижки, які турецькі готелі дають для українського ринку, дуже привабливі для туристів і стимулюють попит".

За словами директора туристичної компанії "Щастя тревел" Ірини Панаріної, лише близько 15-20% її клієнтів фірми вимагають відсутності росіян в місці відпочинку. Вона зазначає, що турецькі готелі не уникають розміщувати українців та росіян разом: "В минулому році це було дуже актуально, і ми постійно уточнювали у готелів, яка у них кількість росіян. Але всі чудово розуміють, що Туреччина в світі одна, і туди летять все. Якщо клієнт був зовсім категорично налаштований, ми шукали готелі, які працюють тільки на європейський ринок. Але, як показала практика, це необов'язково добре, тому що у європейців зовсім інше харчування — нам харчування росіян підходить більше".

Ігор Голубаха зазначив, що через російські санкції турецькі пропозиції в 2016 році дозволяють істотно заощадити в порівнянні з минулим роком, якщо разувати в американській валюті. "Готелі, особливо категорії "5 зірок", давали ціни, які можна порівняти з розміщенням в минулому році в готелях 3-4 зірок. Саме це стимулювало тих, хто має можливість відпочивати, вибирати не Європу, а висококласні готелі в Туреччині за більш низькими цінами — десь на 30-40% дешевше, ніж рік тому. На сьогоднішній день, на жаль, Туреччина альтернатив практично не має. Європейський відпочинок дещо дорожче, і любителі турецького all inclusive тільки в деяких готелях в Європі можуть це побачити",— розповів Голубаха "Апострофу". Варто відзначити, що вартість відпочинку в готелі категорії "5 зірок" тривалістю в 6 ночей в липні стартує від 11 тисяч гривень на одну людину, включаючи вартість перельоту.

Представники українських туристичних компаній підтверджують, що Туреччина в поточному році пропонує більш привабливий у фінансовому плані відпочинок. Правда, компанії по-різному оцінюють цінові розбіжності з попереднім роком. Так, за словами менеджера компанії "Феєрія" по турецькому напрямку Діани Слободинської, в деяких готелях — в основному категорії "4 зірки" — спостерігається здешевлення на 30%. А в п'ятизіркових готелях ціни переважно залишаються на тому ж рівні. Ірина Панаріна констатує більш скромне зниження вартості відпочинку в зв'язку з падінням кількості туристів з РФ. Ціни, за її словами, просіли не у всіх готелях: "В класі де-люкс криза непомітна, і такі готелі працюють в повну силу, ціни не знижують. Звичайні п'ятизіркові готелі і нижче за рахунок погіршення сервісу трохи знизили вартість — приблизно на 10-15%."

Причому експерт навіть бачить позитив у перспективі повернення росіян на турецькі курорти. "Коли поїдуть туди росіяни, — сказала вона "Апострофу", — готелі будуть нормально працювати. Зараз вони працюють не в повну силу, деякі закривають частину своєї території, ресторанів або приміщень. Це позначається на рівні сервісу".

Туроператори дуже обережно прогнозують, що зростання турпотоку з Росії позначиться на цінах для українців. Зокрема, Ірина Панаріна каже, що за законами ринку при збільшенні попиту ціни повинні зростати. Більш однозначна в оцінках Діана Слободинська: "Турецькі компанії ціни вже не будуть піднімати, тому що вже уклали договори на цей сезон. Тобто, якщо очікується підвищення цін, то вже в наступному році." За даними її компанії, потік туристів з України до Туреччини в 2016 році абсолютно такий же, яким був роком раніше. Невелике зниження попиту на цей напрямок може статися через стамбульський теракт, що стався 28 червня. "Але більшість це не хвилює, і люди в Туреччину все одно летять. Серед альтернативних варіантів можу назвати Албанію, Хорватію, Чорногорію. Це трохи інший відпочинок, але по вартості практично те саме", — сказала Слободинська. Заперечує істотне збільшення турпотоку з України в Туреччину і Ігор Голубаха.

Втім, на думку Панаріної, зіставні в ціновому плані туристичні пропозиції з інших країн на ділі все одно програють Туреччині в інших аспектах. "Туреччину деякі країни можуть переплюнути по співвідношенню кліматичної зони, сервісу і послуг, які вони надають, — сказала вона "Апострофу". — Є схожі варіанти, як, наприклад, Домінікана, але туди летіти далеко. У Єгипті і сервіс гірше, і їжа трохи інша — це не зовсім альтернатива. У Тунісі незрозуміла революційна ситуація, і в нас клієнтів на цю країну немає. У Чорногорії, Болгарії та Хорватії трохи інша концепція відпочинку, там ви менш прив'язані до готелю. У нас багато клієнтів, які були у різних інших країнах, все одно повертаються до Туреччини".

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО