RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Храми УПЦ МП на Донбасі служили складами зброї для російських військ

У парламенті думають, як не дозволити священикам безкарно здійснювати антиукраїнську діяльність

У парламенті думають, як не дозволити священикам безкарно здійснювати антиукраїнську діяльність Українське законодавство таке, що притягнути священика до відповідальності за антиукраїнську діяльність майже неможливо Фото: EPA/UPG

Сайт "Миротворець" виклав у відкритий доступ архів поштової скриньки бойовика ДНР з кличкою "Север". Там є і лист пособника терористів, якогось Федора Янгичера, який отримав "розвідувальну інформацію" від двох священиків про переміщення та дислокації українських військ і передав її бойовикам. Одним з "героїв" листів є священик з села Новолуганське Бахмутського району Донецької області. "Апостроф" з'ясував, що в цьому селищі прихід має Українська Православна Церква. Як пояснив виданню координатор групи "Інформаційний опір" народний депутат Дмитро Тимчук, факти співпраці священиків з проросійськими бойовиками не є рідкістю. Особливо активно це співробітництво розвивалося навесні 2014 року. При цьому, згідно з чинним законодавством, священиків дуже складно притягнути до відповідальності за антиукраїнську діяльність. Однак зараз у парламенті готується законопроект, що відкриває таку можливість.


Легко виявити, коли "зливом" інформації займаються представники силових структур або оборонно-промислового комплексу, які мають доступ до секретної інформації. Коли ж стоїть біля дороги якийсь священик і рахує, скільки проїхало КАМАЗів і БМП, а потім усе це повідомляє терористам, то довести це важко. Переписку, яку опублікував "Миротворець", до справи не пришити. Те, що вони публікують, це вкрай важлива інформація, але вона не є доказом в якійсь конкретній справі. У мене немає сумніву в достовірності даних, але я сумніваюся, що на їхній підставі можна когось притягнути до відповідальності.

Водночас мережа УПЦ МП дуже ефективно діяла під час подій весни 2014 року. Це стосується як Криму, так і Донбасу. Кожен представник УПЦ МП - це маленька пропагандистська мобільна точка. У цьому напрямку на півдні та сході України вони активно працюють з 2008 року. Передвиборча кампанія Віктора Януковича дуже добре показала, як діє ця пропагандистська мережа, і вже тоді ці "товариші" ефективно обробляли свою паству. У подіях на сході України в 2014 році вони зіграли свою роль не тільки на рівні гасел про "російський світ" і "Путін введи війська". Ми бачили, що храми УПЦ МП були не просто осередками російської пропаганди. Це були склади з боєприпасами, зброєю - фактично, перевалочні бази для російських військ. Відомі випадки, коли співробітники СБУ затримували священнослужителів УПЦ МП, які навіть очолювали бандформування, що перебували у складі російських військ.

У нас немає ані найменшого сумніву в тому, що вся мережа УПЦ МП заточена під антиукраїнську роботу. При цьому, згідно з нинішнім українським законодавством, світська влада не може контролювати діяльність релігійних організацій. Тобто, коли священики здійснюють антидержавну пропаганду, розповідають, що в Києві засіла "хунта" і антинародна влада, яку треба повалити, оскільки вона п'є кров немовлят, то правоохоронні органи або спецслужби ніяких заходів вжити не можуть.

У зв'язку з цим представники міжфракційного антиокупаційного об'єднання "Наступ" зареєстрували у парламенті у квітні цього року законопроект №4511 "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором". Я є співавтором цього законопроекту. Ми пропонуємо, щоб релігійні організації, центри яких знаходяться в країні-агресорі, укладали договори з державою Україна, зобов'язуючись не здійснювати антиукраїнську діяльність. У договорах буде прописана відповідальність сторін, тобто зобов'язання візьме на себе як влада, так і релігійна організація. Якщо будуть зафіксовані факти здійснення представниками цієї релігійної організації антиукраїнської пропагандистської діяльності, яку ми, наприклад, спостерігали в УПЦ МП, тоді стосовно них будуть вживатися якісь заходи і вводитися санкції - причому, які саме санкції, в законопроекті не прописано. Це тільки база. Заходи впливу повинна визначити виконавча влада.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто