RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Організатори хресної ходи на Київ хочуть побоїща, - спікер "Правого сектору"

Артем Скоропадський виключає, що учасники хресної ходи УПЦ МП залишаться в Києві

Артем Скоропадський виключає, що учасники хресної ходи УПЦ МП залишаться в Києві Прес-секретар "Правого сектора" Артем Скоропадський Фото: Тамара Шевчук/facebook.com/skoropadsky

8 липня в Житомирі громадські активісти, учасники АТО і представники "Правого сектору" (ПС) заблокували прохід учасників скандальної хресної ходи через центр міста, змусивши їх діставатися до Спасо-Преображенського кафедрального собору обхідним шляхом, у тому числі через кладовище. Представники ПС неодноразово заявляли, що ця хресна хода – антиукраїнська акція, і вони будуть всіляко перешкоджати її проведенню. Про те, які саме дії мають намір зробити активісти "Правого сектору", "Апостроф" поспілкувався з прес-секретарем організації АРТЕМОМ СКОРОПАДСЬКИМ.

- Наближається 27 липня, коли хресна хода УПЦ МП прийде до Києва. Чи планує "Правий сектор" щось робити цього дня?

- Тут дуже складна ситуація. Тому що, якщо ми будемо розганяти, потім скажуть, що ми провокатори і створюємо картинку для Москви, працюємо на Москву. А якщо не будемо розганяти, то нам скажуть, що ми слабаки і вміємо тільки красиво робити заяви про гей-паради. Ми знаємо, що вже є щонайменше чотири ініціативні групи, які не хочуть впустити цю ходу до Києва. Це крім "Правого сектору". Це різні групи: націоналісти, патріоти, фанати... Є також заява від ОУН, де теж сказано, що вони точно будуть перешкоджати. Є ми, є ще інші патріотичні організації. Крім того, ще "Свобода" не висловилася з цього приводу.

- Тобто загалом близько десяти організацій будуть "оточувати" цю хресну ходу?

- Цілком може бути.

- Яка, на вашу думку, все-таки повинна бути правильна реакція на таку хресну ходу?

- Правильний варіант - це коли держава не "гальмує" і виконує свої функції. Взагалі їх (учасників ходи) потрібно зупинити десь раніше, наприклад, в Житомирі, тому що під Києвом людей буде вже більше.

Це завдання Служби безпеки не впустити їх. Знову виходить так, що "Правий сектор" та інші патріотичні організації, добровольці вкотре беруть на себе функції держави. Ми не можемо одночасно воювати, боротися з контрабандою, з гральним бізнесом, з наркоточками... А тепер ще і хресна хода.

- "Правий сектор" брав участь у перешкоджанні проходження учасників ходи в Житомирі, тобто ви вже контактували з ними. Яке ваше враження від цієї хресної ходи?

- У Житомирі була наша обласна організація. Те, що я бачив, - це суто бабусі. А організатори - стовідсоткові провокатори, які хочуть влаштувати побоїще для того, щоб потім по телебаченню розповідали про утиски православних в Україні.

- Два роки тому, ще до анексії Криму, до України привозили так звані "Дари волхвів", і тоді делегацію супроводжував Ігор Гіркін. Чи є ризик того, що цього разу серед учасників можуть бути бойовики, які воювали на Донбасі?

- Я не думаю, що йдеться про якусь величезну групу бойовиків, тому що в нас СБУ як-ніяк, але все-таки працює. Однак окремі люди, які воювали на боці сепаратистів і на стороні Кремлівського режиму, є. Я в цьому впевнений.

- Чи є загроза того, що вони залишаться в Києві після 27 липня, і чи не зіткнуться вони з хресною ходою Української Православної Церкви Київського Патріархату, який відбудеться 28 липня?

- Я думаю, що вони тут залишатися не будуть. А якщо спробують залишитися, то їх просто винесуть звідси. Нехай вони тільки спробують перешкоджати хресній ході Київського Патріархату...

- Тобто ви плануєте охороняти хресну ходу Київського Патріархату

- Якщо треба буде, то, звичайно, так.

- Ви координуєте свої дії з іншими організаціями щодо спільних дій?

- Координуємо, але щодо спільних дій поки не вирішили.

- Як ви вважаєте, ті люди, які йдуть у цій хресній ході, роблять це здебільшого з релігійних мотивів, чи серед них є і проплачені?

- Я думаю, що проплачених там немає. Я думаю, що там реальні релігійні фанатики, всякі божевільні бабки з Почаївської лаври, які ненавидять все українське, всякі професійні паломники, навколоправославний набрід, який за великим рахунком не має до віри відношення. Це фанатики, які більше моляться царю Миколі, ніж Спасителю Світу.

- Так все ж: чи вдасться уникнути зіткнення? Адже все-таки не годиться бити священиків, правильно?

- Розумієте, якщо хтось взяв у руки зброю, влаштовує провокації та виступає проти територіальної цілісності України, то він у першу чергу ворог України, а потім вже прочанин і священик тощо.

- Іншими словами, ви вважаєте, що там є люди зі зброєю?

- Я кажу про те, що в Інтернеті виклали фотографії деяких учасників хресної ходи та ідентифікували їх як тих, хто воював, як сепаратистів.

- Раніше ви робили заяви проти проведення гей-параду, тепер проти хресної ходи УПЦ МП...

- Що одне, що інше - однакове зло для інтересів України.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга