RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Донбас як полігон: про що не зміг сказати Турчинов

Використання РФ нових типів озброєнь на Донбасі викриває системні недоліки українського оборонпрому

Використання РФ нових типів озброєнь на Донбасі викриває системні недоліки українського оборонпрому В Україні почали розробку мінометів, аналогічних російським комплексам "Грань", набагато раніше, але так і не довели до кінця Фото: УНІАН

У понеділок, 25 липня, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що РФ продовжує використовувати окуповані території Донбасу для випробування нових озброєнь. Він назвав декілька видів зброї і техніки, що з'явилися за останні місяці в зоні АТО, серед яких – комплекси радіоелектронної безпеки (РЕБ) та мінометні комплекси "Грань". Проте системи, схожі за характеристиками з системою "Грань", Україна почала розробляти раніше Росії, нагадують військові експерти. При цьому в зародковому стані знаходиться розробка аналогічних російським систем РЕБ, хоча від них багато в чому залежить характер бойових дій. Все це може говорити про не надто ефективну систему управління вітчизняним оборонпромом.

Як випливає з опублікованої в понеділок, 25 липня, заяви секретаря РНБО Олександра Турчинова, Росія використовує окуповану частину Донбасу для випробування нових видів зброї і техніки. Приміром, за даними Ради нацбезпеки, в липні російські військові застосовували проти української армії мінометні комплекси КМ-8 "Грань", які призначені для ураження одиночних і групових цілей, а також броньованих об'єктів і фортифікаційних споруд без додаткової пристрілки. Комплекс використовує керовану міну з лазерною головкою самонаведення. У заяві глава РНБО також згадав безпілотник "Інспектор – 601" і два комплекси радіоелектронної безпеки — "Шиповник-Аэро" і "Ртуть-БМ". Також російські війська використовують гаубичні снаряди "Лепесток-2".

У ролі відстаючих

У своїй заяві він зазначив, що Україні варто було б відповісти на дії Росії симетрично - забезпечити українських військових ефективним і сучасним озброєнням. "Апостроф" вирішив з'ясувати в експертів, в чому причина того, що такої "симетричної" відповіді досі не дано.

Директор інформаційно-консалтингової компанії " Defense Express Сергій Згурець зазначив, що в України є розробки, аналогічні російським, однак вони до кінця не реалізовані.

"Ключове в цій ситуації те, що у нас є розробки керованої міни, аналогічної тій, що використовується в російському мінометі "Грань", але вони вже тривалий час не форсуються, хоча в нинішніх умовах повинні були б. Адже ми цю роботу почали набагато раніше, але до кінця не довели", - зазначив директор Defense Express.

За його словами, особливу увагу слід звернути і на системи радіоелектронної безпеки (РЕБ). Сергій Згурець пояснив, що застосування Росією РЕБ істотно впливає на характер бойових дій, оскільки обмежує можливості українських безпілотників вести розвідку. При цьому він зазначив, що може назвати тільки три українські компанії, які представили зразки, здатні боротися з БПЛА противника, однак поки що їх зусиль недостатньо.

"Поки це (використання систем РЕБ) не набуло масштабний характер, і російські БПЛА над нашими військами відчувають себе комфортно, якщо ми говоримо про засоби радіоелектронної боротьби", - сказав Згурець.

"(Російські) комплекси "Шиповник-Аэро" і "Ртуть-БМ" представляють собою системи радіоелектронної боротьби, які забезпечують приглушення каналів GPS і управління безпілотними апаратами. Ці апарати стоять на озброєнні російської армії вже принаймні два роки. Системи РЕБ — це також системний виклик і для пана Турчинова, і для всієї оборонної промисловості. Адже розробка таких систем є ключовим елементом у сучасних умовах. Але управління, розвідка, зв'язок і приглушення — на жаль, у нас ці речі знаходяться в зародковому стані", - зазначив Згурець і додав, що все це говорить про не дуже ефективному управлінні української оборонкою.

"Коли Турчинов каже, що росіяни застосовують нові зразки озброєння, повинна була б бути наступною фраза, що з нашого боку також застосовуються сучасні зразки. Але оскільки Турчинов цього сказати не може, це є ознакою того, що система управління оборонною промисловістю є неефективною", - підкреслив директор Defense Express.

Полігон і рекламний майданчик

Не всі експерти, опитані "Апострофом", згодні з тим, що названі секретарем РНБО системи російської зброї є надто новими. Втім, більшість з них сходиться на думці, що Донбас дійсно став для Росії своєрідним випробувальним полігоном.

Як зазначив російський військовий експерт Павло Фельгенгауер, про деякі види озброєнь, згаданиі Турчиновим, відомо досить давно. "Це — якісь варіанти радянського озброєння 80-х років. Наприклад, цей міномет "Грань" з лазерної підсвічуванням. Проблема в тому, що хтось повинен сидіти в кущах і підсвічувати. І зазвичай там ще радянський лазер. Такі речі ще в Афганістані наші використовували", - зазначив експерт.

Координатор Центру військово-політичних досліджень "Інформаційний опір" Костянтин Машовець у свою чергу вважає, що зброя і техніка, про які розповів секретар РНБО, навряд чи широко використовуються Росією на українській території, а за їх використанням стежать представники російської оборонки. "Думаю, що така зброя застосовується точково, а не масово. Швидше за все, це дійсно можна назвати польовими випробуваннями всіх цих озброєнь — щоб отримати практично достовірні дані про можливості тієї чи іншої моделі. Напевно, там присутні фахівці — представники російського ВПК. Але, повторюся, навряд чи ці випробування носять масштабний характер по всій зоні АТО", - сказав Машовець "Апострофу".

Аналогічну думку висловив і Сергій Згурець. "Дійсно, РФ з початку бойових дій використовує зону АТО в якості полігону для відпрацювання нових зразків озброєння. Міномет "Грань" з керованою міною і комплексом "Малахіт" — це керований боєприпас, який дозволяє високоточно уражати броньовані цілі і укріплені споруди на нашій території. Цей боєприпас на озброєння російської армії був прийнятий, масово не закуповується, і, можливо, безпосередню участь у бойових діях беруть участь представники російського "КБ приладобудування", - сказав директор Defense Express.

Російський військовий журналіст Аркадій Бабченко також вважає, що Донбас став місцем проведення Росією випробувань нових озброєнь. "Взагалі будь-яка війна використовується для обкатки зброї. Росія може використовувати війну на Донбасі і щоб протестувати (зброю) в бойових умовах, і щоб підвищити ефективність бойових дій — тобто досягти двох цілей одразу. Але це застосовується швидше в Сирії, ніж на Донбасі", - зазначив журналіст.

Він також не виключив, що крім тестів озброєння у військових умовах, Росія може переслідувати й іншу мету – комерційну. Простіше кажучи, Донбас використовується як рекламний майданчик для сучасних зразків російського зброї. Адже, за словами Бабченко, якщо зброя пройшла обкатку в бойових умовах, це істотно впливає на його привабливість для покупців. "Торгівля зброєю — досить цинічна штука. При цьому той фактор, що Росія начебто не бере участь у війні на Донбасі, не грає ніякої ролі", — зазначив Бабченко.

Втім, Сергій Згурець з цим не зовсім згоден. "Щоб продавати зброю, потрібно офіційно підтвердити, що вона брала участь у бойових діях, а отже — що вона застосовувалася на Донбасі. Таким чином зруйнується твердження Путіна, що російських військ там немає", - зазначив Згурець.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто