RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Міжусобиці ватажків ДНР: що заважає Захарченко добити головного опонента

Чому один з ватажків сепаратистів пішов у підпілля

Чому один з ватажків сепаратистів пішов у підпілля У ДНР з публічного поля раптово зник головний опонент Олександра Захарченко, ватажок бригади бойовиків "Схід" Олександр Ходаковський Фото: EPA/UPG

Ватажки ДНР і ЛНР Олександр Захарченко та Ігор Плотницький в черговий раз перенесли дати місцевих виборів. Згідно з їх новим "указами" "вибори" тепер повинні відбутися в обох "республіках" 6 листопада. Однак політична боротьба на контрольованих територіях не слабшає. У ДНР з публічного поля раптово зник головний опонент Олександра Захарченко, ватажок бригади бойовиків "Восток" Олександр Ходаковський. "Зникнення" відомого бойовика породило безліч чуток і навіть розмови про його можливу ліквідацію.


Шлях в нікуди

На раптове зникнення Олександра Ходаковського (позивний "Скіф") з інформаційного поля проукраїнські блогери і політичні експерти звернули увагу кілька днів тому. "Скіф", котрий раніше часто виступав з критикою ватажків ДНР, перестав з'являтися на публіці або виступати з викривальними заявами на підконтрольних йому інтернет-ресурсах.

Останній запис у блозі ЖЖ Ходаковського датований 11 червня 2016 року, хоча раніше він як мінімум раз на тиждень писав в блог розгорнуті пости, в яких часто критикував ватажка ДНР Олександра Захарченко. Несподівано замовкли численні сайти, пов'язані особисто з Ходаковським і його бригадою "Восток", які писали про повсякденну діяльність свого керівника. На головному підконтрольному Ходаковському ресурсі "Патріотичні сили Донбасу" остання згадка про нього датована 5 липня.

Забуття як форма опали

Протистояння різних політичних угруповань в ДНР/ЛНР, як правило, відбувається трьома способами. В першому випадку більш сильна сторона фізично пригнічує опонентів, аж до їх вбивства. У другому випадку одна зі сторін, яка ще може "тримати удар", але вже фізично не здатна перемогти супротивника, витісняється більш вмілим опонентом на периферію політичного та економічного життя "республік". Наприклад, така доля у вересні 2015 року спіткала одного з ватажків донецьких сепаратистів, колишнього голову так званої "народної ради ДНР" Андрія Пургіна. Після конфлікту з ще одним відомим ватажком сепаратистів Денисом Пушиліним Пургіна зняли з посади й тимчасово заарештували. І хоча зараз він перебуває на волі, вже не відіграє скільки-небудь помітної ролі в "республіці". У третьому випадку (що буває вкрай рідко) сторонам вдається хоча б тимчасово домовитися про мир, внаслідок чого обидві сторони конфлікту починають створювати видимість добрих стосунків.

У випадку з Олександром Ходаковьским поки що реалізується другий варіант. Про складні стосунки Ходаковського і Захарченка було відомо давно. Ще навесні-влітку 2014 року їх збройні формування - "Восток" і "Оплот" відповідно, - конкурували в Донецьку в боротьбі за можливість стягувати данину з місцевих підприємців і з підприємств.

Але якщо Захарченко в період активних бойових дій намагався уникати гучного піару, то Ходаковський, особисто знайомий з українським бізнесменом Рінатом Ахметовим і будучи наближеною до нього людиною, публічно коментував операції бойовиків. За регулярні поразки і великі втрати, такі як невдала атака на донецький аеропорт 26 травня 2014 року, провальна спроба взяти переходи на кордоні з РФ в червні того ж року і, нарешті, втрати стратегічно важливої висоти "Саур-Могила" в серпні 2014 року, його регулярно критикували інші ватажки бойовиків. Спільну мову йому вдалося знайти тільки з тодішнім ватажком горлівського загону Ігорем Безлером.

Однак після підписання мінських угод у вересні 2014 року Ходаковський "застовпив" за собою контроль над стратегічно важливими територіями на лінії розмежування – містом Ясинувата та підступами до Мар'їнки. Фактично, без дозволу і контролю з боку "Востоку" на окуповані ДНР і ЛНР території не могли потрапити які-небудь вантажі, так само як і з цих територій неможливо було що-небудь вивезти. Тоді, в 2015 році, в оточенні Захарченко все наполегливіше стали звучати звинувачення на адресу Ходаковського в корупції і контрабанді вугілля і металу на підконтрольну Україні територію.

"Гаряча фаза" настала взимку 2016 року. В кінці 2015 року Ходаковський, мабуть, з прицілом на майбутні місцеві вибори, спробував розгорнути на окупованій ДНР території мережу філій свого громадського руху "Патріотичні сили Донбасу" (у ДНР і ЛНР немає партій, є тільки "громадські рухи" та "організації").

24 грудня 2015 року в підконтрольній йому Ясинуватій відбулася конференція цього руху, де Ходаковський висунув свою політичну програму. Він розкритикував дії ватажків ДНР і заявив, що політичне і економічне життя "республіки" "потребує кардинальної перебудови".

На заяви ватажка "Востоку" і його політичні амбіції ватажки ДНР відреагували нервово. 28 січня Захарченко призначив колишнього так званого "народного губернатора" Донецька Павла Губарєва "мером" Ясинуватої замість соратника Ходаковського по "Востоку" Юрія Яненко. Однак вступу Губарєва на посаду противилися бойовики "Востока", і зрештою Захарченку довелося скасувати свій “указ".

Ще в лютому Олександр Ходаковський, не бажаючи відсиджуватися в обороні у протистоянні з Захарченко, зробив ряд скандальних заяв. Він визнав, що ватажки ДНР порушують права людини, фактично ввели військову диктатуру, а його конфлікт з Олександром Захарченком обумовлений тим, що в 2014 році нібито саме Ходаковський повинен був стати ватажком ДНР.

"Якщо згадати наші перші контакти з Бородаєм (Олександр Бородай, в 2014 році – так званий "прем'єр-міністр ДНР", - "Апостроф"), то саме під мене готувалася вся ця система. Питання в тому, що у мене кепський характер, я примудрився і з Бородаєм зіпсувати стосунки. У мене були принципові погляди на деякі позиції. Тому я з легкістю відмовився від перспектив", - заявив він в одному з інтерв'ю в лютому.

Однак поступово стало очевидно, що підтримкою з боку інших командирів бойовиків Ходаковський не користується. Більше того, практично всі відомі ватажки ДНР підтримали Захарченко. У лютому Ходаковський був звільнений з посади "голови" "ради безпеки і оборони ДНР", втратив "депутатський" мандат місцевої "народної ради". У березні в "республіці" були закриті всі філії "Патріотичного союзу Донбасу". Вже навесні Ходаковський став рідко з'являтися на публіці, став рідше давати інтерв'ю. В умовах ДНР це могло означати одне – політична кар'єра командира бригади "Восток" наближалася до завершення.

Що стосується Ясинуватої, то новий "мер", Дмитро Шеховцов, людина, близька до Захарченка, з'явився в місті в березні. Ледь ставши "мером", він звинуватив "востоківців" у мародерстві, "віджимах" автомобілів і квартир місцевих жителів. "Ви примудрилися за два роки відправити місто до чортової матері! Ви розтягнули тут все, що можна! Ви не розумієте, яких коштів буде коштувати підняти його заново", - обурювався тоді Шеховцов.

У відповідь Ходаковський обізвав Шеховцова "злодійкуватих полудебілом" та "ідіотом", проте яких-небудь активних дій робити не став.

Що далі?

Добити Ходаковського Олександру Захарченко завадили дві обставини. По-перше, бригада "Восток" грає важливу роль в обороні ДНР. Її 4500 бойовиків тримають важливі ділянки фронту, в тому числі в районі Мар'їнки і Авдіївської промзони. Ліквідація ватажка такої бойової сили може мати непередбачувані наслідки для оборони сепаратистів. По-друге, до Ходаковского, очевидно, ще не остаточно охололи в Москві.

Наскільки можна зрозуміти з дій Кремля, там не мають наміру перетворювати Захарченко в одноосібного диктатора ДНР, вважаючи, що певний баланс сил у "республіці" все ж потрібен. Про це свідчить той факт, що, судячи з повідомлень самих сепаратистів, постачання "Востоку" озброєнням з російських арсеналів, так званий "воєнторг", справно працює. Зазвичай припинення надання будь-якого постачання означає, що той чи інший ватажок бойовиків потрапив у немилість до російських "кураторів".

Джерела автора в правоохоронних структурах підконтрольної Україні частини Донецької області скептично ставляться до того, що Олександр Ходаковський міг бути ліквідований або заарештований ватажками ДНР. "В кінці червня Ходаковський був у Москві на презентації фільму, присвяченого його бригаді, мав там ряд зустрічей. Його люди в Донецьку, наприклад, його заступник Олександр Семенов, поки що почувають себе спокійно. "Восток" ніхто не роззброює і командирів не змінює", - розповів автору співрозмовник.

"Швидше за все, він взяв паузу, вирішивши поки що не проявляти активність. Не виключено і те, що поки що замовкнути його "попросили" московські куратори", - додав співрозмовник автора, зазначивши, що такі періодичні "випадання" взагалі характерні для ватажків сепаратистів. "Навесні і влітку 2015 року також на кілька тижнів випадав з публічної сфери Захарченко, що викликало чутки то про його від'їзд у Росію, то про переворот у ДНР", - зазначив співрозмовник.

Втім, як випливає з публікацій на підконтрольних Ходаковському ресурсах, їх тональність м'якшою по відношенню до ватажків ДНР не стала. Там, як і раніше, чимало уваги приділяється фактам зловживань "республіканських" "чиновників", боротьбі ватажків ДНР з "опозицією". Характерна деталь - навіть фінал Кубка Донецька з футболу 16 липня 2016 року пройшов під знаком протистояння Захарченко і Ходаковського. У матчі між командою Ходаковського ФК "Восток" і командою "Оплот Донбасу – 2", перемогу з рахунком 2:1 здобули "оплотівці". Як зазначив розчарований коментатор "востоківців", це був матч двох принципових суперників", в якому "була божевільна мотивація".

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів