RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Триматися до останнього солдата: вся правда про "Південний котел" 2014 року

Учасник прориву з оточення під Ізвариним в серпні 2014 року розповів, як йому вдалося вижити

Учасник прориву з оточення під Ізвариним в серпні 2014 року розповів, як йому вдалося вижити Учасник прориву з оточення під Ізварине в серпні 2014 військовослужбовець 79-ї бригади Олексій Христенко Фото з особистих архівів

6 серпня виповнюється рівно два роки з дня початку прориву українських військових з так званого "Південного котла". Учасник прориву, військовослужбовець 79-ї бригади Олексій Христенко, розповів в інтерв'ю "Апострофу" про те, як йому разом із товаришами довелося 22 дні виживати в глухому оточенні під постійними обстрілами ворожої артилерії. Боєць вважає, що подробиці подій тих страшних днів замовчуються, а дані про втрати – занижуються.


Відеосюжетів і репортажів про "Південний котел", знятих проросійськими та російськими телеканалами, у відкритому доступі набагато більше, ніж українських. Назви і коментарі до них відповідні: "розгром українського угруповання", "ключовий момент війни, розв'язаної українськими "карателями" на південному сході країни", новини про "котел" нагадують "зведення з полів Великої Вітчизняної".

На початку червня 2014 року перед кількома підрозділами ЗСУ поставили завдання – взяти під контроль україно-російський кордон і перекрити коридор для поставок російської військової техніки, бойових комплектів та іншої допомоги сепаратистам. Однак українські підрозділи, по суті, опинилися в оточенні між селами Маринівка (схід Донецької області ) та Ізварине (схід Луганської області). 22 дня вони тримали оборону, піддаючись постійним обстрілу з боку РФ з територій, підконтрольних бойовикам.

У сюжетах на російському ТБ все це час багато говорили і про припинення постачання сил ЗСУ в оточенні, повідомляли про те, що якщо літаки ВСУ і проривалися до тих, хто потрапив в оточення, то скидали вантажі з великої висоти, так що частина потрапляла до сепаратистів. Проросійські збройні формування в ближній бій з підрозділами ЗСУ воліли не вступати, обстрілюючи їх з реактивної і ствольної артилерії. За оцінками сепаратистів у "Південному котлі" опинилося не менше 1500 військовослужбовців.

Вся історія цього "котла" і подальший прорив сил ЗСУ стануть "класикою жанру" цієї гібридної війни: бойовики і збройні сили РФ поливали з усіх боків українські підрозділи, перебільшуючи втрати особового складу і техніки ЗСУ, в той час як Генштаб АТО вимагав триматися до останнього бійця". При цьому втрати применшувалися, а в офіційних повідомленнях повідомлялося про успішно доставлені своїм підрозділам вантажі і про евакуйованих поранених.

Учасник прориву з оточення під Ізварине в серпні 2014 військовослужбовець 79-ї бригади Олексій Христенко Фото з особистих архівів


Туди і назад

Правду про втрати під Зеленопіллям і в "Південному котлі", про те, наскільки коректні накази віддавав Генштаб, ми навряд чи дізнаємося, і це ще одна особливість збройного конфлікту на сході України. За словами Олексія Христенко з 79-ої бригади, його підрозділ стояв в районі Дяково (Луганська область) з 12 червня по 6 серпня 2014 року. Останні три тижні цього періоду цей район став частиною "Південного" або як його ще називають "Ізваринського котла", а з оточення українським військовим довелося прориватися з боєм. До того моменту з боєприпасами було вже зовсім туго, військовослужбовці голодували, оскільки постачання з "великої землі" практично припинилося.

- Яку задачу спочатку поставили вашому підрозділу?

- Ми тримали оборону біля дороги в бік РФ, запобігали попаданню воєнізованих колон з Росії на нашу територію, закривали кордон. Частини нашої бригади стояли розкидані по різним точкам. Були наші хлопці під Зеленопіллям, і в Ізварино, там йшли серйозні бої, і все озброєння було знищено.

- Ви вважаєте, що про ці події і про те, хто повинен нести відповідальність за їх результат, командування щось не договорює і замовчує правду?

- А як ще це можна назвати, якщо не замовчуванням? Адже було стільки очевидців, загиблих, поранених. При цьому тільки після артобстрілу під Зеленопіллям 11 липня, згідно з офіційними даними, було всього 19 загиблих і 93 поранених (дані Міністерства оборони). Але під Зеленопіллям тільки моя бригада втратила 38 осіб (вбитими), це офіційно підтверджено. Там загинули два моїх друга, розірвало їх... А там була і 24-я бригада, і 72-га.

- Чи можете ви оцінити втрати вашої частини, яка стояла в районі Дяково, до дня виходу 6 серпня?

- За цей період у нас теж було чимало загиблих. Саме під Дяково я нарахував 56 осіб "двухсотими", потім перестав рахувати. Що стосується числа поранених – то у нас було кожен день від трьох до п'яти "трьохсотих". Коли виходили з оточення, у нас теж були втрати і на переправі через річку Міус), і під час бою, були обстріли із ствольної артилерії, мінометів, реактивної артилерії, САУ та іншого. Це було як з території Росії, так і з боку так званих "ЛНР" і "ДНР". Ви напевно чули історію про те, як 437 осіб з 72-ої бригади пішли на територію РФ. Ми якраз з ними там були разом. Чому ці люди пішли, я можу вам сказати відверто - тому що нас "крили" з території РФ, починаючи з мінометів і закінчуючи "Градами".

За даними ОБСЄ, 2 серпня на територію РФ через КПП "Гуково" (Ростовська область) відступила перша група з 12 українських військових, але 4 серпня вони повернулися назад. 4 числа 437 військовослужбовців ЗСУ, серед них – 147 прикордонників, перетнули кордон з РФ. Вони не просили притулку в Росії, йшлося у звіті ОБСЄ. Перейти кордон вони були змушені, оскільки опинилися в оточенні без боєприпасів, продовольства і палива.

- Наскільки інтенсивними були обстріли?

- В основному артилерія працювала з території РФ, а потім і з нашої, коли деякі колони з РФ проривалися (до бойовиків, - "Апостроф"), і вже по нас лупили з двох сторін. По 16-18 годин ми щодня перебували під артобстрілом, вважайте, перерва була тільки на сніданок, обід і вечерю. Це було найважче - перебувати під постійними обстрілами, коли лупили залп за залпом. Була у мене історія, ми якось копали бліндаж, з нами – хлопчисько, зовсім молодий хлопець, ну, може, на кілька років старший за мого сина. Почався обстріл, а цей хлопчина бронежилет зняв, я його накрив собою, бачу, як він тремтить. Я йому кажу: "Все буде нормально, ми обов'язково виживемо". Він потім часто до мене приходив, сиділи, розмовляли, я прив'язався до нього. З оточення ми виходили окремо – він був в іншому підрозділі. Я знаю, що він живий залишився після виходу, хлопці сказали. Дуже хочу його відшукати, шкода, що контакти його загубилися.

Учасник прориву з оточення під Ізварине в серпні 2014 військовослужбовець 79-ї бригади Олексій Христенко (праворуч) Фото з особистих архівів


Не дочекалися

- Чи намагалися до вас пробитися інші підрозділи ЗСУ?

- Так, були колони нашій же 79-ої бригади, вони везли харчування і БК (боєкомплекти). Пам'ятаю, коли до нас висунулася крайня колона, незадовго до наказу про прорив, нам довелося вступити в бій, наші хлопці виїхали назустріч хлопцям на БРТах. Змогли відбити лише один причіп з продуктами. Хлопці в колоні загинули. Один з наших хлопців, Женя із Запоріжжя, теж тоді загинув, - йому шию перебило ВОГом (граната з підствольного гранатомета, - "Апостроф").

- Що було з двухсотими і пораненими? Доводилося домовлятися з противником про те, щоб їх вивезти?

- Поки ми ще були в лещатах, а не в оточенні, поки до нас можна було пробитися, то поранених переправляли на техніці, а коли потрапили в оточення, наші офіцери домовлялися з російською стороною - і двухсотих і трьохсотих передавали їм, а вони переправляли нашим. Спочатку так було, але потім росіяни відмовилися навіть наших трьохсотих приймати.

- Чи були випадки, коли поранених, яких російські військові обіцяли передати українській стороні, брали в полон?

- Про такі випадки не знаю, але якось мого побратима взяли в полон, коли він привіз передати трьохсотого, а двохсотого повинен був забрати. Його на "нулі" заламали і відвезли на територію РФ. Коли не стало можливості переправляти поранених, було чимало тих, хто загинув, оскільки їм не змогли надати належну медичну допомогу. Навряд чи я зможу точно підрахувати кількість двухсотих і трьохсотих під час прориву. Але за період з 12 червня до 6 серпня у нас було кілька сот поранених.

- Коли постачання припинилося, ви голодували?

- Голодували. Води питної не було, воду брали з річки. Ми стільки днів провели в оточенні, а колони, які до нас йшли, - їх просто розбивали. Мій взвод вже перед самим виходом отримав по дві консерви на людину на тиждень. Поруч було поле з кукурудзою, от її і їли. Якось з хлопцями знайшли в розбитому автобусі горох, зібрали його, зварили. До оточення я важив десь 68 кг, а коли після виходу потрапив в госпіталь – менше 50.

Учасник прориву з оточення під Ізварине в серпні 2014 військовослужбовець 79-ї бригади Олексій Христенко Фото з особистих архівів


До останнього солдата

- Командування вам пояснювало, чому ви так довго залишалися на одному місці і нічого не робили?

- Від Дяково до Савур-Могили на той момент вже стояли ворожі підрозділи, і ми були у глухому кільці. Це був котел. Командування спочатку говорило тільки одне - "Триматися до останнього солдата". Потім стало ясно, що шансів у нас немає.

Але на початку серпня ми отримали наказ Генштабу прориватися з оточення. Тоді була розбита переправа через річку Міус. Комбриг нам сказав: "Хлопці, тепер ми будемо виходити тоді, коли я вважатиму за потрібне". Нам росіяни пропонували "зелений коридор", від якого командування розсудливо виявилося. Якщо сьогодні згадати наслідки котлів, в першу чергу Іловайського, то і слава Богу, що ми від цієї пропозиції відмовилися. Послухай ми казки про "зелений коридор", швидше за все, нас би там розстріляли.

За словами Олексія, 6 серпня бійці рахували кожну хвилину, чекали наказу на вихід, всі розуміли, яку ціну доведеться заплатити за цей прорив. В 13.00 по радіозв'язку передали: "Увага всього особового складу, готовність номер один". Підрозділи, які стояли під Дяково, розділили на п'ять колон: одна, каже Христенко, пішла у відкриту, це був свого роду обманний маневр. Решта йшли хто на чому – на танках, БТРах. Сам Христенко виходив на Камазі.

- Ми йшли полями в бік Савур-Могили, там нам назустріч висунулися інші бригади. Ми петляли весь час і йшли на удачу, я абсолютно точно знаю, що навколо Дяково була територія, замінована касетними боєприпасами: це коли "Град" вистрілює, розсипає ці міни, щоб потім люди підривали. Нас так мінували за кілька годин до виходу. Ми ще думали – чому "стріли" летять, а розривів немає? Потім один з офіцерів, уже немолодий, ще при Союзі служив, здогадався, що це касетні боєприпаси розкидають.

- Коли ви зрозуміли, що вийшли з котла?

- Не скажу зараз, як називався той населений пункт, але ми зрозуміли, що вийшли, коли опинилися за Савур-Могилою. Там нам надали першу допомогу, там вже було спокійно.

- У вас були поранення?

- На той момент у мене було дві контузії та перелом шийного відділу хребта.

- Як отримали перелом?

- У нас 16 липня був обстріл, я забіг у бліндаж, озирнувся, а мого товариша немає. За ним вискочив, думав, поранило його, тому що снаряд поруч ліг, ну і вдарився каскою об балку бліндажа, втратив свідомість, тільки потім, коли вийшли з оточення, виявилося, що у мене був перелом. Я і рушником шию перетягував, щоб хоч якось підтримати голову, ось так і воював. В госпіталь я потрапив 8 серпня. А мої хлопці далі в ДАП пішли, там багато їх загинуло. Після госпіталю мене комісували, на жаль, і участі в бойових діях я вже не брав, але ця війна для нас ніколи не закінчиться, я особисто готовий повернутися на фронт, якщо треба, хоча я і інвалід війни. Війна не відпускає.

- За те, що захищали Батьківщину, тримали оборону, вистояли в оточенні і змогли вирватися з котла, вас нагородили?

- Нагород у мене немає. Тільки волонтерський орден "За оборону України". Волонтери дали, а держава ні. З мого оточення хлопці ніяких нагород не отримали. Були чутки, що подавали на багатьох орден "За мужність", але так ці нагороди до нас не дійшли.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу