RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін може вдарити на Донбасі, в Криму, а також з Придністров'я

Генерал Ігор Романенко розповів про ймовірність повномасштабного російського військового вторгнення в Україну

Генерал Ігор Романенко розповів про ймовірність повномасштабного російського військового вторгнення в Україну Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко Фото: УНІАН

8 серпня виповнилося рівно вісім років з дня російського військового вторгнення в Грузію. У понеділок генерал-лейтенант ІГОР РОМАНЕНКО, який у той час був заступником начальника Генштабу, пояснив "Апострофу", чи слід зараз очікувати від Росії повномасштабного нападу, подібного до того, яке було скоєно у серпні 2008 року в Грузії. Варто зазначити, що генерал Романенко тоді відповідав за військове співробітництво України з країнами кавказького регіону. Наша країна поставила в Грузію зенітно-ракетні комплекси, за допомогою яких збивалися російські літаки, в тому числі дальній бомбардувальник Ту-22М3, здатний нести ядерну зброю.

- Останнім часом дії бойовиків на Донбасі активізувалися. Як ви вважаєте, якщо Володимир Путін віддасть наказ напасти на Україну, звідки саме виникне головна загроза?

- Якщо вони збираються вдарити, то можуть вдарити на Донбасі, в Криму, а також розпочати бойові дії з Придністров'я, у них там є війська. Тому якщо буде необхідність, і вони зважаться на повномасштабну війну, то будуть діяти зі всіх сторін. Це такий тактичний підхід.

- Наскільки сьогодні є реальною така повномасштабна агресія з боку Росії?

- Повномасштабна - навряд чи. Принаймні, за тими військами, які вже зосереджені, не схоже. У кращому випадку вони можуть розпочати бойові дії на оперативному рівні. У них є для цього дуже серйозні можливості. Є війська і озброєння, які зосереджені на території Росії. Якщо нам потрібно формувати нові частини, набирати і навчати людей, випускати зброю, то для них багато в чому це просто питання перекидання частин і підрозділів з інших місць.

- Проте сьогодні видно, що Україна, швидше, чекає, коли закінчиться війна, ніж готується до її продовження?

- Ми очікуємо, щоб війна швидко скінчилася, але для того щоб це відбулося, нам треба перемогти. Україна готується, звичайно. Зростає потенціал (української армії, — "Апостроф"), це видно і за кількістю військових частин, і за озброєнням, і за рівнем підготовки. Ми взагалі не мріяли про такі гроші, які сьогодні нам виділяються.

- Але чи достатньо цих грошей?

- Після війни в Грузії Міністерство оборони цієї країни отримувало 7% ВВП, а в Україні виділяється 2,6% від ВВП. І в цьому році Міністерству оборони виділено менше грошей, ніж торік. Чи може бути таке під час війни? У країні, яка воює, повинні бути розставлені пріоритети. Якщо це війна, хоч і гібридна, то пріоритетом для фінансування повинні бути силові структури, в першу чергу Збройні сили.

- Свого часу Україна відмовилася від ядерної зброї. Наскільки реально сьогодні повернутися до її розробок? Скільки часу на це знадобиться?

- Я вважаю, що ядерний потенціал, який дозволив би нам відчувати себе в безпеці від нападу, може бути відновлений років за п'ять-десять.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто