RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знаю точно, наступати ми не здатні: бойовики ДНР відмовляються воювати

Незаконні збройні формування страждають від корупції та нестачі фахівців

Незаконні збройні формування страждають від корупції та нестачі фахівців Російські куратори стурбовані низьким рівнем готовності "бригад" так званих ДНР і ЛНР Фото: EPA/UPG

Сили бойовиків так званих ДНР і ЛНР приведені до бойової готовності. З середини серпня всі десять "бойових бригад" незаконних республік припинили навчання і зайняли заздалегідь намічені сектори оборони. Місцеві "посадовці", "міліціонери", співробітники "сил безпеки" також переведені на посилений режим роботи. За останні два тижні на окупованих територіях відбулася низка заходів з "боротьби з українськими диверсантами". Втім, можливості для наступальних дій у бойовиків ДНР вкрай обмежені. Представники незаконної ЛНР також розповідають про великі проблеми у власних рядах. За словами "командирів", наступ ЗСУ стане проблемою тільки російської сторони.

У режимі очікування

Як бачимо з повідомлень обох сторін, обстановка в зоні АТО є напруженою. Обстріли то затихають, то різко збільшуються знову. Наприклад, якщо 18 серпня штаб АТО зафіксував 96 обстрілів за добу, то 22 серпня було зафіксовано вже 46 обстрілів, а 24 серпня — 43 обстріли з боку бойовиків. Ці показники більше, ніж було навесні та в червні-липні, і наближаються до показників 2015 року. Практично щодня в зоні АТО з боку бойовиків застосовується важке озброєння.

Зі своєї сторони, сепаратисти заявляють про регулярні обстріли, в тому числі із застосуванням зброї калібром понад 82 мм і з боку позицій ЗСУ. При цьому бойовики називають ще більш вражаючі цифри обстрілу. Так, 24 серпня вони оголосили, що за минулу добу їхні позиції, а також населені пункти ЗСУ обстрілювали 250 разів. А, наприклад, 16 серпня спікери бойовиків взагалі заявили про 698 обстрілів з боку ЗСУ за минулу добу, днем раніше - про 578 обстрілів. Основні гарячі точки з обох сторін все ті самі: Мар'їнка, Авдіївка, Ясинувата, Зайцеве, так звана "Світлодарська дуга", район Попасний, Станиця Луганська.

Особлива активність серед бойовиків ДНР і ЛНР розпочалася після подій в окупованому Криму 7-10 серпня, коли російська влада заявила про нібито "викриття агентурної мережі ГУР МО" і "затримання декількох диверсантів".

Ще 8 серпня ватажок незаконної ДНР Олександр Захарченко відкликав з відпусток усіх своїх "міністрів", "силовиків" і службовців різних "відомств". Аналогічні заходи ще раніше, після замаху на Ігоря Плотницького 6 серпня, були проведені в ЛНР. Після цього, за даними самих бойовиків, всі десять "бойових бригад" ДНР і ЛНР, раніше зведених, як відомо, в 1-й і 2-й "армійські корпуси", були приведені до стану бойової готовності. Слід зазначити, що ще з травня ці "корпуси" були реорганізовані, зі збереженням бригадної структури, у два оперативні командування – "Донецьк" і "Луганськ", створені за зразком відповідних об'єднань у Збройних силах Росії та України.

"Подібна реорганізація може свідчити про намір Росії більш сильно інтегрувати "корпуси" сепаратистів зі своїми збройними силами. За наявними даними, якщо в 2014-2015 роках бойовики користувалися значною автономією в плані організації та способів ведення бойових дій, то з середини минулого року ситуація стала змінюватися. Планування, а часто і організацію бойових дій, стали брати на себе російські куратори, що дає певні підстави назвати всі "бригади" так званих ДНР і ЛНР авангардом російської армії в Україні", - розповіло "Апострофу" джерело в Головному управлінні Національної поліції в Луганській області.

У середині серпня один з бойовиків ДНР Євген Шибаєв повідомляв у соцмережах: "Усі підрозділи переведені до особливої готовності. Діє повний режим тиші, всі телефонні лінії начальницького і рядового складу прослуховуються. Будь-яка передача інформації карається "підвалом". Шухер сильний. Техніка підведена, але не на позиціях. "Отвєтка" є, але не системна і тільки після подвійного підтвердження".

Джерела "Апострофу" на Донбасі також підтверджують, що приблизно з 10 серпня збройні формування бойовиків помітно активізувалися. "Якщо все літо їхні основні сили буди зосереджені на полігонах і тилових базах, то раптово маневри закінчилися, а на вулицях міст навіть удень стали їздити військові колони, у тому числі з бронетехнікою. За словами самих бойовиків, їхнє завдання полягає в раптовій зміні пунктів дислокації та маневрах у прифронтовій зоні з метою збити з пантелику розвідку та її інформаторів серед місцевих жителів з приводу реальних намірів сепаратистів. Одні і ті самі колони в різному порядку можуть по кілька разів на день проходити однією і тією самою ділянкою", - розповіло джерело, близьке до сепаратистів так званої ЛНР. Також, за його словами, до бойових дій підготовлені й артилерійські частини бойовиків, які перебувають у режимі очікування.

До наступу не готові

Однак, незважаючи на посилену активність, рівень боєготовності незаконних збройних формувань здебільшого досить слабкий. З десяти "бригад", за даними самих сепаратистів, непоганий рівень підготовки і забезпечення мають лише 1-ша "бригада" (так звана "Слов'янська", в якій служать ще учасники бойових дій під Слов'янськом), окрема "бригада" "Схід" та окремі "батальйони" "Сомалі" та "Спарта". Найгірша репутація в 7-ї "бригади", в якій відзначена найбільш висока плинність "особового складу". Примітно, що саме "7-ма бригада" прикриває ключовий вузол регіону – Дебальцеве. Крім того, саме на ділянці цієї "бригади" ЗСУ здійснили локальний наступ 29 червня, прорвавши її оборону, що призвело до замішання керівництва бойовиків.

За словами близького до сепаратистів джерела, самі бойовики оцінюють рівень боєздатності своїх формувань як "невисокий". Одна з причин цього – кадрова криза. "Приходить багато людей, мета яких полягає не в сумлінній службі, а в заробітку. Ті, хто раніше ховався від війни або рятувався в Росії, тепер приходять служити, в 90% випадків - за гроші. У ДНР і ЛНР на "громадянці" зарплати невисокі - 5 тис. російських рублів (2 тис. грн - за місцевим курсом, - "Апостроф"), що вже вважається непоганим заробітком за величезних цін. У "бригадах" ЛНР, нехай і з затримками, але платять від 15 тис. рублів (6 тис. грн) - рядовим і до 30 тис. рублів (12 тис. грн) - сержантам і офіцерам. Заради таких зарплат багато хто готові служити, але все-таки не воювати", - розповів співрозмовник.

Крім того, навіть ті, хто прийшов служити, намагаються швидко звільнитися ще до закінчення контракту. "Багато негативного. Часто немає нормального постачання, відсутнє чітке розуміння, заради чого ведеться війна. З 2015 року, щойно стали більш-менш регулярно платити зарплату, "бригади" почала роз'їдати корупція. Часто-густо вищі командири відбирають по 2-3 тис. рублів у рядових і молодших командирів, начебто за те, що вони взагалі дозволили тій чи іншій людині служити і отримувати нормальні гроші", - розповіло джерело "Апострофу".

Внаслідок такої політики в бойовиків постійно відчувається нестача підготовлених фахівців, особливо танкістів, артилеристів, снайперів, саперів, ремонтників. "Люди послужать кілька місяців і звільняються, ресурси, вкладені в їхню підготовку, витрачаються даремно", - зазначив співрозмовник "Апострофу".

Особливо місцеві критикують російських радників і кураторів: "Таке враження, що більшість з них приїхали тільки відбути час, відзвітувати, отримати нагороду, а рівень реальної бойової підготовки їм до "лампочки". Їхні підопічні, тобто окремі наші "командири", продають "наліво" їхню ж російську солярку, спорядження, гуманітарку, а їм хоч би що".

Утім, за словами того самого Євгена Шибаєва, останнім часом російська сторона стурбована рівнем підготовки бойовиків: "Північний вітер ошукав перевіряючих. Їхнє завдання - максимально з'ясувати реальну обстановку. Висновки аналізу – "корпус" не готовий до повноцінних бойових дій. Штат насичений "мертвими душами" і "молодою порослю" платних вояк, яких навчали "північні" люди, котрі ніколи не брали участі в бойових зіткненнях. Тилові структури повністю корумповані та зайняті "відмиванням" грошей і засобів технічної, продуктової та побутової підтримки. Системи життєдіяльності економіко-військових механізмів ДНР повністю взаємодіють з постачальниками, податковими, діловими корупційними, кадровими та іншими зв'язками з Україною. Головний висновок - республіка (ДНР, - Апостроф") нездатна самостійно захиститися в разі жорсткого початку бойових сутичок. Питання щодо протидії можливих проривів необхідно вирішувати тільки самому "північному вітру".

З таким висновком погоджується і джерело "Апострофу" в ЛНР. "Знаю точно, наступати ми не здатні. У нас немає навіть ресурсу для цього. Багато проблем з технікою, яку толком нема кому обслуговувати. "Командири" часто так і кажуть, що, якщо ЗСУ перейдуть у наступ, це буде вже проблема Росії, а не тільки наша", - розповіло джерело.

Схоже, що, саме зважаючи на наявний стан речей, обрано і характер бойових дій, які ведуть сьогодні сепаратисти. За вказівкою російських кураторів з 2015 року бойовики перейшли до тактики "шпилькових уколів". Суть її полягає в більш-менш регулярних, хоч і не завжди прицільних, обстрілах позицій ЗСУ з різних видів зброї. "Українці не повинні розслаблятися, вони повинні знати, що прилетіти по них може в будь-який момент", - розповів співрозмовник. За його словами, до блукаючих диверсійно-розвідувальних груп, що вдень і вночі обстрілюють позиції ЗСУ і мінують дороги, "куратори" намагаються відбирати найбільш мотивованих бойовиків, які служать не тільки за гроші. "Стріляти дозволено не всім і не завжди. Щоб мати можливість регулярно стріляти по позиціях ЗСУ, потрібен дозвіл "кураторів", - пояснює співрозмовник. Наприклад, в ЛНР найбільш активним у плані обстрілу сил АТО вважається "6-й козачий полк ім. Платова", а в ДНР – бойовики, які окопалися в районі Авдіївської промзони і Зайцеве.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр